Click! îţi spune cum să faci economie la curent electric
Aparatele electrocasnice care, deşi nu sunt folosite, stau în priză îţi umflă lună de lună factura la energie electrică. Consumul este mic, dar de ce să plăteşti în plus? Mai bine scoţi din priză, înainte de a pleca de acasă, boilerul, calculatorul, televizorul, maşina de spălat. Click! îţi dă câteva sfaturi ca să reduci consumul de curent în locuinţa ta. Ce trebuie să faci!
Scoate aparatele din priză când nu le foloseşti
De fiecare dată, înainte de a pleca de acasă, scoate din priză aparatele electrocasnice, mai puţin frigiderul. Deconectează de la sursa de curent electric calculatorul, laptopul, cuptorul cu microunde, televizorul, maşina de spălat etc. Chiar dacă nu funcţionează, faptul că sunt în priză duce la creşterea facturii.
Alege electrocasnice cu eficienţă
energetică mai mare
Chiar dacă sunt mai scumpe, aparatele electrocasnice cu o eficienţă energetică mare îţi vor reduce, în timp, factura la curent electric. Mai ales dacă vorbim despre aparate mari, care consumă foarte mult precum frigiderul, aparatul de aer condiţionat sau maşina de spălat rufe. Optează pentru o clasă energetică A, A+, A++, A+++.
Spală la temperaturi mai joase
Trebuie să ştii că maşina de spălat rufe consumă o cantitate foarte mare de energie electrică. Practic, cu cât speli la o temperatură mai ridicată, cu atât vei consuma mai mult curent. Foloseşte cu încredere funcţia “Economic” – dacă maşina este prevăzută cu aşa ceva. De asemenea, pentru un consum redus, nu încărca cuva mai mult decât este recomandat de producător. Nu în ultimul rând, încearcă să speli la maşină o dată sau de două ori pe săptămână.
Cumpără becuri economice
Într-o locuinţă, iluminatul reprezintă aproximativ 20% din factura la energie electrică, iar asta din cauza becurilor ineficiente energetic. O alternativă la becurile clasice o reprezintă becurile economice. Acestea consumă mult mai puţin şi au o durată de viaţă mult mai îndelungată. De exemplu, becurile economice cu LED rezistă între 35.000 şi 100.000 de ore.
Închide lumina când ieşi din cameră
Obişnuieşte-te să închizi becurile atunci când ieşi din cameră. Deşi un bec are un consum foarte mic de energie, nu uita că aceasta se adună la consumul deja existent în locuinţa ta.
Foloseşte inteligent aerul condiţionat
Ne apropiem de sezonul cald, iar refugiul nostru din faţa temperaturilor ridicate va fi acasă, în răcoarea aparatului de aer condiţionat. Însă dacă nu ştii cum să-l foloseşti corect, factura la lumină va fi foarte mare. Cum trebuie să procedezi? Setează aparatul la o temperatură între 22-25 de grade Celsius şi închide ferestrele şi uşa din camera respectivă. Recomandat este să cumperi un termostat care să-ţi menţină în locuinţă o temperatură optimă. În acest fel, aparatul de aer condiţionat nu va funcţiona non-stop.
Cât consumă electrocasnicele uitate în priză
- Boilerul de bucătărie. Cel mai mare consumator de energie electrică atunci când nu este folosit este boilerul de bucătărie, care înregistrează un consum de 142 kw/an. Aşa că, atunci când nu trebuie să speli vasele, scoate aparatul din priză!
- Televizorul. La o diferenţă semnificativă de consum se clasează televizorul, care stă tot timpul în priză. Consumul anual de energie al acestuia este de 48 kw. Dacă pleci dimineaţa de acasă şi te întorci seara târziu, este recomandat să scoţi din priză televizorul. La fel trebuie să procedezi şi când pleci pentru mai multe zile în vacanţă.
- Sistemul Wi-Fi. Un sistem Wi-Fi conectat tot timpul la energia electrică consumă 30 kw/an. Este recomandat ca atunci când nu îl foloseşti, să închizi sistemul.
- Calculatorul. Computerul utilizează 43 kw/an dacă nu este scos din priză, ci lăsat în stand-by. La fel ca şi în cazul televizorului, când pleci de acasă deconectează-l de la alimentarea cu energie electrică.
- Radio. Categoria “consumatorilor paraziţi” de electricitate este completată de radio, care deşi neutilizat, lăsat tot timpul în priză, înregistrează un consum de 16 kw/an.
- Cuptorul cu microunde. Lăsat în priză are acelaşi consum cu al unei cafetiere - de 13 kw/an.
- Telefonul fix. Telefonul fix fără fir consumă anual 7 kw. În general, consumul mediu al unui aparat de telefonie fixă, fără fir, variază de la 1 la 10 kw pe lună. Aceştia trebuie înmulţiţi cu fiecare aparat lăsat în priză, dar fără a fi folosit.