Click! îți spune poveștile necunoscute, ale sfinților care ocrotesc diferite profesii
Întotdeauna au existat eroi care au pus binele general deasupra intereselor proprii dar puțini au devenit sfinți, martiriul lor fiind recunoscut de biserică. Pentru poveștile și pildele unora dintre aceste vieți deosebite, unii au devenit protectorii unor bresle. Click! vă spune poveștile celor care sunt considerați ocrotitorii pompierilor, șoferilor, aviatorilor și medicilor stomatologi
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou-ocrotitorul pompierilor
„Podoaba ierarhilor, izgonitorul tuturor patimilor, izbăvirea credincioşilor, lauda preafrumoasă a Timişoarei şi cinstea Partoşului“. Aceasta este descrierea făcută în hrisoave, celui care I se spune în calendarul bisericesc, Sfântul Ierarh Iosif de la Partoş. Este ocrotitorul Mitropoliei Banatului şi patronul pompierilor din România, iar moaştele sale se cinstesc în Catedrala ortodoxă din Timişoara. Sfântul Ierarh Iosif de la Partoş este cinstit în fiecare an la 15 septembrie. ”S-a născut în jurul anului 1568 în oraşul Raguza din Dalmatia, pe malul Mării Adriatice. La frageda vârstă de 15 ani, Iacob își închină viața lui Dumnezeu, intrând la mânăstire, unde îşi continuă învăţătura şi citirea cărţilor sfinte. După cinci ani, Iacob părăseşte așezământul, îndreptându-se către Sfântul Munte Athos. La doar 21 de ani începuse deja să facă minuni, vindecând de diferite boli”, se afirmă într-un articol din lumina.ro. La vârsta de 80 de ani este ales mitropolitul Banatului și era considerat deja sfânt. Chiar și pe drumul spre ceremonia de întronizare a făcut minuni, vindecând ologi, potolind cai înfuriați, ajutând femei să nască. A murit la 85 de ani, iar potrivit legendelor, imediat ce a fost anunțată moartea sa, clopotele mănăstirii Partoș, unde se retrăsese au început să bată singure. Decizia de a fi ales patronul spiritual al pompierilor, a pornit şi de la faptul că pe seama minunilor făcute de sfânt se află stingerea mai multor incendii devastatoare, doar prin rugăciune. Este vorba între altele, de salvarea bisericii din Timişoara-Mehala şi a unei părţi din oraş de la un incendiu care a izbucnit pe când el era mitropolit la Timişoara (1650-1653).
Sfântul Mucenic Hristofor-veghează șoferii
La 9 mai se serbează praznicul Sfântului Hristofor, cel cu cap de câine. Potrivit adevărul.ro, legenda spune că Hristofor era un tânăr atât de frumos, încât tulbura sufletele şi minţile celor care îl vedeau. ”Mâhnit de ispita pe care o reprezenta, Hristofor i-a cerut Domnului să îi ia înfăţişarea preafrumoasă, astfel încât lumea să ia seamă la ce spune el, nu la cum arată. Dumnezeu i-a îndeplinit rugămintea, astfel că Hristofor a căpătat chip de câine”, este legenda povestită de adevărul.ro. În Dobrogea există o icoană celebră cu Sfântul Hristofor, la Mănăstirea Sfânta Maria de la Techirghiol, unde a fost duhovnic părintele Arsenie Papacioc.
Numele Hristofor înseamnă „purtătorul de Hristos“, iar unele reprezentări îl mai arată având cap de miel sau având chip de om şi trecându-l pe Iisus Hristos pe umăr, peste o apă. Fiind ocrotitorul călătorilor şi apărătorul oamenilor de o moarte subită, Biserica Ortodoxă Română l-a decretat în 2014 pe Sfântul Mucenic Hristofor ca fiind protectorul transportatorilor.”Schingiuit şi batjocorit, mucenicul şi-a păstrat demnitatea şi credinţa faţă de Mântuitor. Doborât de vină, însuşi călăul şi-a luat apoi viaţa prăbuşindu-se peste trupul mucenicului”, continuă legenda sfântului. Moaştele Sfântului Hristofor, inclusiv capul său, se află în biserica din insula Rab din Croaţia.
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul-ocrotitorul aviatorilor
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este sarbatorit în fiecare an, pe 20 iulie. ”La rugăciunile lui Ilie, Dumnezeu a coborât din cer foc, a înviat un mort, a dat ploaie, a despărțit Iordanul si în cele din urmă l-a înălțat pe profet la cer, într-un car de foc”, povestește despre importanța acestui sfânt, siteul crestinortodox.ro. Ilie este ”văzătorul cel slăvit şi învăţătorul poporului celui depărtat de la Dumnezeu, mustrătorul împăraţilor celor fărădelege şi pedepsitorul proorocilor mincinoşi, minunatul făcător de minuni şi râvnitor către Dumnezeu, cel căruia stihiile s-au supus şi cerul i-a dat ascultare, marelui plăcut al lui Dumnezeu, a celui ce petrece până acum în trup şi va să fie, ca o înainte cuvântare, mergător înainte la a doua venire a lui Hristos”, îl caracterizează doxologia.ro.
Creştinii îl celebrează ca profet, mare făcător de minuni şi aducător de ploaie în vreme de secetă. În credinţa populară, Sf. Ilie este cel care tună şi trăsneşte, leagă şi dezleagă ploile şi hotărăşte unde şi când să bată grindina. Sfântul Ilie este cunoscut ca patron spiritual şi protector al aviatorilor români.
Sfântul Mucenic Antipa al Pergamului-protectorul stomatologilor
Sfîntul Antipa a fost episcop al bisericii Pergamului și este un exemplu de martir în slujba credinței. ”Sfîntul Antipa, era ca o lumină în întuneric, ca un trandafir în mijlocul spinilor, ca nişte aur în mijlocul noroiului, sau mai bine să zicem în mijlocul cuptorului de foc, după cum este scris, ca aurul cel lămurit în ulcea” caracterizează acest sfânt, siteul doxologia.ro.
Potrivit legendei, a fost prins de păgâni și pus la cazne, pe un bou de aramă, căruia i-au dat foc. Nu a fost suficient pentru a înfrânge credința lui Antipa, care și în foc se ruga, fără a fi încovoiat de suferință. ”S-a rugat multă vreme, uimind pe toată lumea. pentru cei care îi vor face pomenire să fie feriţi de patimi şi de alte boli, de nesuferita durere a dinţilor, cum şi pentru lăsarea păcatelor, ca să dobîndească milă la judecata care va să fie pentru toată lumea.(…)”, spune legenda citată de doxologia.ro