Click! te învaţă cum să faci faţă căldurilor sufocante

24 iulie 2013 14:43   Național
Ultima actualizare:

Meteorologii anunţă un nou val de caniculă care ne va lovi din plin în zilele următoare, iar locuinţele noastre se vor transforma în adevărate cuptoare dacă nu luăm măsuri urgente. Jurnaliştii de la Huffinghton Post ne spun ce trebuie să facem ca să supravieţuim temperaturilor ridicate care ne aşteaptă.

Închide geamurile

Când în casă este foarte cald, tendinţa este să deschidem geamurile. Însă, nu facem decât să lăsăm căldura să părundă în locuinţă. Închide peste zi geamurile şi aeriseşte doar dimineaţa devreme şi seara când afară este mai răcoare. Lasă-le deschise pe parcursul nopţii dar asta numai dacă ai plase de ţânţari. Ziua, trage storurile, jaluzelele sau draperia.

Gheaţă în faţa ventilatorului

Ventilatorul nu răceşte aerul, îl face doar să circule. Însă, dacă vrei să ai o cameră răcoroasă, pune în faţa ventilatorului pornit un castron cu câteva bucăţi mari de gheaţă. Ventilatorul te răcoreşte doar pe tine, dacă stai în dreptul lui, în camera însă temperatura va rămâne la fel de ridicată. Aşa că, pentru a economisi energia, închide ventilatorul când părăseşti încăperea.

Nu găti la aragaz şi cuptor

Mai uşor cu gătitul la aragaz sau cuptor! În această perioadă poţi consuma multe legume şi fructe care, pe lângă faptul că te răcoresc, îţi şi hidratează organismul.

Evită mâncărurile grase, carnea şi produsele din carne, prăjelile şi sosurile. Dacă vrei să încălzeşti mâncarea, foloseşte microundele, iar dacă vrei să prăjeşti ceva, poţi folosi cu încredere grătarul.

Stinge becurile

Becurile cu incandescentă degajă căldură. Este recomandat să stingi lampa sau lustra când pleci din cameră. Cel mai indicat ar fi să foloseşti becuri economice şi LED-uri care sunt mult mai eficiente şi consumă cu 75% mai puţină energie decât cele cu incandescenţă.

Termostorurile, o opţiune modernă

Ideea de cumpăra un aparat de aer condiţionat nu-ţi place din start, indiferent de preţul lui?

Pentru a reduce în mod natural temperatura în casă în timpul verii, optează pentru izolarea ferestrelor cu rulouri exterioare de tipul termostor.

Aceste noi variante pentru fereastră au lamele din aluminiu şi polistiren la interior. Termostorurile împiedică încălzirea excesivă a locuinţei în zilele caniculare şi permit reducerea temperaturii interioare cu aproximativ 5°C, indiferent de tipul de geam, prin filtrarea razelor UV şi prin prevenirea formării efectului de seră.

Renunţă la covoarele călduroase

În sezonul estival, covoarele clasice, lungi şi late îşi pierd utilitatea. Poţi renunţa la ele sau să le înlocuieşti cu unele de dimensiuni mici şi cu fir scurt, bucurându-te în acest fel de răcoarea pe care ţi-o dau podelele. Mai mult decât atât, îndepărtarea covoarelor va face şi curăţenia mai uşoară.

Atenţie! De astăzi vine canicula!

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de caniculă valabilă în perioada 25-28 iulie, temperaturile urmând să crească până la 36 de grade la umbră, potrivit România Tv. Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală va atinge şi depăşi frecvent pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie şi pe arii mai restrânse în cele de deal şi de podiş. În Banat, Oltenia şi sudul Munteniei, vremea va deveni caniculară şi se vor înregistra temperaturi maxime de 35-36 de grade.Temperaturile anunţate de ANM se vor înregistra la umbră, iar cele resimţite la sol, mai ales în aglomerările din oraşele mari, vor fi cu până la 10 grade mai mari, ajungând până în jurul valorii de 40-45 de grade. Meteorologii au anunţat că valul de căldură se va menţine şi chiar se va accentua în cursul săptămânii viitoare.

Record mondial de nudişti! 729 de spanioli s-au bălăcit în pielea goală

Oraşul Vera, din sud-estul Spaniei, a intrat în Cartea Recordurilor după ce 729 de nudişti s-au scăldat în acelaşi timp. Oamenii şi-au lăsat hainele pe plajă şi intrat în valurile Mării Mediterane goi-puşcă. Autorităţile spaniole speră că acest record va contribui la atragerea mai multor turişti în regiune. Recordul mondial anterior a fost de 506 oameni dezbrăcaţi scăldându-se în Gisborne, Noua Zeelandă.

Mai multe