Click! te învaţă să conservi fructele de sezon

26 iunie 2011 15:13   Național
Ultima actualizare:

În curând, pe tarabele deja pline cu cireşe şi căpşune, vom vedea vişine, caise, piersici şi multe alte fructe de vară. Află că de toate aceste bunătăţi te poţi bucura chiar şi în zilele reci de toamnă sau iarnă. Nu trebuie decât să ştii cum să le depozitezi în congelator.

CAPŞUNE

Cum le alegem?

Evită-le pe cele de culoare închisă, ternă cu frunzele de la codiţe galbene, mucegăite sau uscate pentru că fructele ar putea fi stricate în interior.

Cum le depozităm?

 Înainte de a le congela, se spală, se îndepărtează codiţele şi frunzele şi se usucă cu un prosop de hârtie.

Reţetă

Spumă de căpşune.- Într-un castron pune zahăr vanilat, adaugă două albuşuri şi bate cu telul până când zahărul se topeşte. Adaugă căpşune pasate şi amestecă în continuare cu telul până se omogenizează. Pune spuma la congelator, iar înainte de servire orneaz-o cu frişcă şi felioare de căpşune.

CIREŞE

Cum le alegem?

Cireşele trebuie să fie coapte, de un roşu strălucitor, purpurii sau negre, ferme la atingere, netede, fără urme de lovituri, de mucegai şi fără zone putrezite.

Codiţele trebuie să fie verzi şi intacte.

Cum le depozităm?

Cireşele se spală şi se îndepărtează cele stricate. Rupe-le codiţa şi scoate-le sâmburii. Pune cireşele în congelator, nu înainte de a le stropi cu un sirop din apă şi zahăr.

Reţetă- Budincă cu cireşe. Cumpără un plic cu praf de budincă, prepar-o urmărind instrucţiunile, iar apoi răstoarn-o în căni în care ai pus cireşe fără sâmburi.

CAISE

Cum le alegem?

Alege fructele care nu prezintă zgârieturi, tăieturi sau puncte moi pe coajă. Fereşte-te de fructele care miros a acru sau au o aromă fadă.

Cum le depozităm?

 Înainte de a le congela, spală-le foarte bine, scoate-le sâmburii şi pune-le într-o pungă închisă ermetic.

Reţetă- Prăjitură cu caise. Prepară o cocă pentru pandişpan, răstoarn-o în tava pentru prăjituri şi adaugă felii subţiri de caise. Dă la cuptor pentru 30 de minute, iar apoi presară zahăr pudră.

PIERSICI

Cum le alegem?

 Cumpără fructe de culoare aprinsă, care au puful intact, întreg. Caută fructe care să nu fie lovite, zgâriate, cu coaja pătată sau cu puncte moi, închise la culoare.

Cum le depozităm?

Spală fructele, îndepărtează-le coaja şi feliază-le. Pune apoi piersicile în cutii vidate, în congelator.

Reţetă- Piersici caramelizate. Decojeşte patru piersici şi feliază-le. Încinge 30 de gr. de unt, adaugă 60 de gr. de zahăr şi piersicile tăiate. Fructele vor lăsa un suc ce se combină cu zahărul formând un sirop. Amestecă până când siropul prinde o culoare aurie, iar piersicile se caramelizează uşor.

«Nu recongela fructele!»Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune care sunt cele mai importante reguli pentru congelarea fructelor.

Pentru a păstra fructele în condiţii de congelare optime, în congelator trebuie să existe o temperatură de minimum - 18 grade Celsius.

Fructele nu se recongelează, deoarece înmulţirea microbiană se reia cu rapiditate, iar fructul îşi pierde din nutrienţi.

Nu depozita fructele în congelator lângă cărnuri sau produse din carne pentru a evita contaminarea încrucişată.

De asemenea, nu le depozita lângă alte alimente care emană miros pentru că fructele vor împrumuta din mirosul respectiv.

Mai multe