Click! vă prezintă politicienii care nu pot fi anchetaţi de procurori pentru că parlamentarii au făcut scut în jurul lor
1.100 de pagini. Atâtea file are dosarul de cercetare penală a lui Victor Ponta. Cu toate acestea, colegii săi din Camera Deputaţilor au votat împotriva începerii urmăririi penale. Cazul premierului nu este singular. Înainte, alţi patru foşti miniştri au scăpat de anchete datorită votului negativ al parlamentarilor.
Pare că sunt mai presus de lege. Parlamentarii au votat, în mai multe rânduri, neînceperea urmăririi penale împotriva unor senatori şi deputaţi cercetaţi de procurorii anticorupţie. De fiecare dată, colegii lor au votat împotriva ridicării imunităţii, astfel încât aceştia îşi pot vedea în continuare de treabă, fără cea mai mică grijă. De data aceasta, este un scandal uriaş pe scena politică din România. Primul ministru e acuzat de 17 fapte de corupţie, fals, spălare de bani, conflict de interese şi evaziune fiscală, în dosarul Dan Şova.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut imediat demisia, la fel şi parlamentarii PNL şi PMP. Cu toate acestea, ieri, deputaţii au votat împotriva începerii urmăririi penale a premierului Victor Ponta. Marţi (9 iunie), în plen, 231, din cei 351 de deputaţi prezenţi, au votat ”cotra”, iar 120 ”pentru”, după ce luni şi Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat aviz negativ, informează Mediafax. Victor Ponta a afirmat că ancheta este o încercare de a-l înlătura de la Putere prin “mijloace nedemocratice”. Premierul a negat orice nereguli şi a declarat că acuzaţiile au fost ”demontate meticulos”, prin dovezi clare şi documente. În acelaşi mod au scăpat şi alţi parlamentari.
- Daniel Chiţoiu. Camera Deputaţilor a decis, la 11 martie 2014, să respingă solicitarea procurorului general privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a deputatului PNL Daniel Chiţoiu, în dosarul ”Carpatica”, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al finanţelor.
Concret, fostul ministru este acuzat că, în octombrie 2013, a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv a fost sprijinirea grupului infracţional constituit pentru favorizarea intereselor SC Carpatica Asig SA.
- Laszlo Borbely. Camera Deputaţilor a respins, la 11 septembrie 2012, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.
În aprilie 2012, DNA a cerut Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale pentru Borbely Laszlo, deputat şi ministru al mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată. Este anchetat din 2012 pentru luare de mită, în mai multe licitaţii organizate pentru prietenii săi de la Apele Române.
- Victor Paul Dobre. În august 2012, Parchetul ÎCCJ a cerut Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al administraţiei Victor Paul Dobre, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în legătură cu Referendumul din 29 iulie 2012.
Votul a fost negativ.
- Varujan Vosganian. Senatul a respins, la 12 februarie 2015, solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL.
Este acuzat că, în perioada decembrie 2006-2008, când era ministru al economiei, ar fi comis infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, în dosarul ”Gaze ieftine”. Pe timpul votului, Varujan Vosganian s-a rugat continuu, s-a uns cu mir şi a avut ochii în lacrimi.