Clinica lui Gigi Becali e gratuită, dar pe bani. Iată ce prețuri are

14 martie 2019 19:31   Național
Ultima actualizare:
Content image

Recunoscut pentru gesturile lui caritabile, Gigi Becali, finanţatorul FCSB, anunţa, zilele trecute, că a înfiinţat un spital pentru bolnavii de cancer unde toate tratamentele sunt gratuite. La faţa locului, lucrurile stau puţin altfel, cam ca în celebrul banc de la Radio Erevan, în care cuiva nu i se dăduse o maşină, ci, de fapt, i se luase bicicleta. Intenţia rămâne, însă lăudabilă!

„Eu am făcut o clinică, bine, tot spital este, se ocupă de bolnavii de cancer. Acolo totul este gratis, nu se plăteşte. Bine, nu e pe gratis. Se plăteşte, dar plătesc eu. Plătesc la spitalul meu cum ar veni, că nu ai voie să faci pe gratis, altfel e evaziune fiscală. Şi atunci plătesc eu singur toate tratamentele. Dar le plătesc la spitalul meu”, spunea Gigi Becali într-o declaraţie ce a făcut turul presei online, scrise şi al televiziunilor. E drept, stilul milionarului din Pipera este deja cunoscut, atunci când îşi aruncă „buzduganul” vorbelor cu mult mai departe decât stau lucrurile în realitate.

Doar unele cazuri au parte de gratuitate totală

Cancer, tratament gratuit? Sigur că sună atât de bine, încât te întrebi dacă aşa ceva chiar există. Curioşi, am fost la Imunomedica/Centrul de diagnostic şi tratament oncologic Sfântul Ioan Botezătorul, cea cunoscută drept „clinica lui Becali”. Situată pe o stradă mai retrasă de tumultul de pe Calea Plevnei, sediul te întâmpină cu o primă surpriză. Nu e nimeni altcineva în afară de mine şi de cele două domnişoare drăguţe şi amabile de la recepţie. M-aş fi aşteptat la un puhoi de lume, la câţi români bolnavi de cancer există. Mai ales dacă tratamentul ar fi gratis. Trebuie spus că la Imunomedica se efectuează, printre altele, două terapii moderne, recent intrate în „repertoriul” tratamentelor oncologice din ţara noastră: hipertermia şi oxigenoterapia.

Content image

Prin urmare, invocând situaţia medicală a unei rude, am vrut să îi fac programare pentru hipertermie. „Am citit că aici tratamentele sunt gratuite. Că sunt plătite de domnul Becali”, spun, ca să mă asigur că informaţia e corectă. Una dintre drăguţele domnişoare m-a privit doar pe  jumătate mirată. „Am văzut şi noi declaraţiile acelea, dar nu ştiu ce să vă zic. Doar analizele şi consultaţia sunt gratuite, dacă veniţi cu trimitere de la medicul de familie (n.r. adică sunt decontate de CASMB)”, mă informează ea. Mă arăt surprins neplăcut: „Păi, cum? Terapiile trebuie plătite? Nu avem atâţia bani, domnişoară!”. „Vă înţeleg, îmi pare rău. Din câte ştiu doar anumite cazuri sunt selectate şi beneficiază de gratuitate totală, dar astea sunt aprobate de sus”, adaugă femeia aruncându-şi ochii spre înaltul tavanului, ca să pricep cam la ce „altitudine” e acel „sus” care decide.

Preţurile terapiilor ajung şi la 8.000 de lei

Mâhnit, mai privesc spre „lista de preţuri” ce cuprinde diverse terapii: de la 100 de lei o şedinţă de hipertermie locală de 30 minute până la 600 de lei şedinţa de hipertermie totală şi de la 600 de lei hipertermia de prostată până la 8.000 de lei pentru terapia fotodinamică interstiţială. Plus alte multe terapii, deloc ieftine. Sigur, există nişte reduceri – ca să nu scriem discounturi – pentru ”pachetele” de şedinţe. Însă nici vorbă de gratuitate şi pentru tratamente, partea esenţială, de fapt, în salvarea vieţii unui bolnav de cancer.

Nu e vorba de a arunca primii cu piatra, nici gând. Spiritul caritabil al lui Gigi Becali e binecunoscut, chiar dacă, după cum singur a mărturisit, acesta vine şi ca o spălare a „păcatului trufiei” de care suferă.  Dar vine şi din lecţiile învăţate de multimilionarul de azi alături de sora lui mai mare, Dorina, trecută la cele veşnice acum aproape un sfert de secol, cea care s-a jertfit aproape ca o sfântă, practic, pe altarul ocrotirii copiilor abandonaţi, bolnavi sau neîngropaţi. Doar că Gigi Becali trebuie să ştie că e un păcat şi să dai false speranţe, prin declaraţii bombastice, incomplete sau „la două capete”, unor oameni pentru care clinica aceea şi terapiile ei chiar ar fi putut fi o ultimă speranţă de salvare. Dar care nu au bani ca să-şi plătească acea salvare. Din cauză că nu e totul gratis. Ci pe bani.

Mai multe