Coc 500 de cozonaci pe zi

23 decembrie 2012 15:15   Național
Ultima actualizare:

E pufos, copt exact cât trebuie şi cu umplutură serioasă de nucă, cacao şi stafide. Cozonacul e bun de te lingi pe degete, iar pe masa de Crăciun a românului el este vedeta. Pentru că nu toate gospodinele se pricep să-l facă, cofetăresele nu mai fac faţă comenzilor. Coc chiar şi 500 de cozonaci pe zi.

Fiecare gospodină are o reţetă moştenită de la mama ei. Dar, pentru că nu au timp, cuptorul nu coace prea bine sau pur şi simplu nu se pricep, majoritatea românilor preferă să cumpere cozonaci de Crăciun.

Coca se taie în două, după care se întinde în patru bucăţi

Cofetăresele stau în laborator zi-lumină ca să poată onora toate comenzile deja anunţate, dar şi pe cele ivite pe moment."Facem câte 500 de cozonaci pe zi. Lucrăm la ei câte opt ore. Preferăm să muncim mai mult, dar să-i vindem proaspeţi. De multe ori, abia scoşi din cuptor", ne-a mărturisit Elena Adam, patroana Cofetăriei Claus, din Bucureşti.

Fiecare bucată de cocă se umple cu cremă, după care se rulează

Ea vinde cei mai renumiţi cozonaci din oraş: pufoşi, aromaţi şi plin cu cremă. Unii sunt copţi în tăviţe din aluminiu, alţii, însă, în scoarţă de brad. Cântăresc 800 de grame, fără ambalaj, şi costă între 35 şi 40 de lei. Secretul lor constă în faptul că sunt făcuţi de mâni pricepute. Toate angajatele sunt maeştrii cofetari, iar Maria este specialistă în cozonaci.

Coca se împleteşte, se pune în tăvi şi se bagă la cuptor. După 45 de minute se scot cozonacii

„De 16 ani fac cozonac, dar, sinceră să fiu, acasă nu mai am chef de ei", ne spune, râzând, femeia, în timp ce întinde coca. Ajutorul ei de nădejde sunt colegele Cosmina şi Cristina, care, atunci când termină de făcut torturile, prăjiturile şi figurinele din marţipan, se apucă şi ele de cozonaci. Până seara au de copt 500. Nu degeaba în laboratorul lor miroase atât de bine!

Reţetă pentru doi cozonaci: 1 kg făină,  200 g zahăr, 200 g ulei, 50 g unt, 8 ouă, 80 g drojdie. Se amestecă toate ingredientele, iar de la ouă doar gălbenşurile. Umplutura se face din nucă pisată, cacao, stafide şi cele opt albuşuri bătute spumă. Coca se ţine 40 de minute la dospit, iar cozonacii se coc timp de 45 de minute.

Mai multe