Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pentru râurile din Timiş şi Caraş-Severin

1 mai 2019 21:51   Național
Ultima actualizare:

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri, 1 mai, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii valabilă până la ora 24:00 şi o alta Cod galben, valabilă până joi, 2 mai, la ora 9:00, pentru mai multe râuri din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, după ce inițial a fost emisă o avertizare Cod Roșu, între orele 14.00 – 18.00.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a propagării viiturilor, nivelurile se vor menţine peste Cotele de apărare pe râurile din bazinele hidrografice Bega-bazin amonte S.H. Făget, Bistra - curs inferior, Timiş pe sectorul aval confluenţă Bistra - S.H. Lugoj, judeţele Caraş-Severin şi Timiş, aflate sub Cod portocaliu. Codul galben vizează râurile din bazinele hidrografice Bega - bazin amonte S.H. Balinţ, Timiş - bazin aval S.H Sadova - amonte S.H. Brod, judeţele Caraş- Severin şi Timiş, potrivit Digi 24.

Ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate prin Avertizarea Hidrologică Cod Roșu de inundații ce a vizat râurile din bazinele hidrografice: Bega, Făget, Nădrag și Bistra de la nivelul județelor Caraș-Severin și Timiș, pentru intervalul orar 14.00 – 18.00 și a precipitațiilor căzute în cursul acestei zile au fost înregistrate efecte la nivelul a 11 localități din județele Caraș-Severin și Timiș, unde pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei din 3 case, 4 beciuri, 4 curți, precum și pentru decolmatarea a 3 podețe.

De asemenea, au fost afectate temporar 3 drumuri județene (DJ681, DJ 684B-TM, DJ571-CS) și 1 drum comunal (DC 100-TM) La acest moment - se intervine în jud. Caraș – Severin pentru evacuarea apei din 1 curte și 1 beci, iar în jud. Timiș pe 2 drumuri județene (DJ 684B și DJ 681) pentru degajarea aluviunilor și a apei acumulate pe carosabil.

Mai multe