Comisia Europeană a cerut oficial aderarea României și a Bulgariei la Schengen
Comisia Europeană a solicitat ieri, 27 septembrie, oficial, tuturor guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene să aprobe integrarea totală a României și a Bulgariei în spațiul Schengen. Executivul european a punctat necesitatea de a finaliza fără întârziere procedurile de aderare a celor două state la spațiul de liberă circulație pentru a spori siguranța Uniunii Europene în fața terorismului și a provocărilor legate de migrație.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunța în scrisoarea sa de intenţie din 13 septembrie, faptul că miercuri, Comisia Europeană a propus, într-o comunicare, măsuri pentru menţinerea şi consolidarea spaţiului Schengen. Comisia a propus actualizarea Codului frontierelor Schengen, astfel încât normele privind reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne să fie adaptate la imperativele prezentului, respectiv să fie în măsură să răspundă ameninţărilor grave persistente şi în continuă evoluţie la adresa ordinii publice sau a securităţii interne, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.
“Este clar că problemele de securitate ale UE din ultimii ani nu au fost cauzate nici de România, nici de Bulgaria şi că cele două state pot contribui la soluţionarea acestor provocări, iar Comisia Europeană a înţeles acest lucru, aşa cum o dovedeşte şi prin comunicarea de astăzi. Este timpul ca şi guvernele statelor membre care încă se opun aderării României la Schengen să renunţe la duplicitate şi la calculele politice şi să accepte că este mai important pentru securitatea Uniunii Europene ca ţara noastră să fie înăuntrul spaţiului Schengen decât în afara lui”, a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureşan.
“România îndeplinește demult toate condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen pentru care a depus eforturi inclusiv financiare foarte mari în plină criză economică și nu există absolut niciun motiv obiectiv pentru care țara noastră nu este încă membru. Niciun stat membru al UE nu are voie să se joace politic cu securitatea cetățenilor europeni!”, a postat Mureșan pe contul official de socializare
În ultimii ani, Comisia Europeană a luat o serie de măsuri pentru a spori securitatea în spațiul Schengen și a consolida gestionarea frontierelor sale externe. Codul frontierelor Schengen a fost modificat în mai multe rânduri pentru a se garanta faptul că rămâne adecvat scopului urmărit.