Comportamentul la volan în funcţie de grupa sanguină
Oricât de ciudat ar părea, grupa sanguina pe care o are fiecare dintre noi ne influenţează diferit comportamentul la volan. Iată ce spun psihologii despre temperamentul şoferilor, în funcţie de 'tipul' de sange care ne circulă prin vene.
Cercetarile psihologice au ajuns la concluzia ca dintre diversele manifestari ale personalitatilii, cele mai semnificative apartin temperamentului, ca latura energetica si afectiva a conduitei umane. Inca din antichitate au fost analizate caracteristicile temperamentale, elaborandu-se clasificari fondate pe diverse teorii: hormonale (Hippocrate), organice, somatice, morfofiziologice si, cea mai moderna, a sistemului nervos central (Pavlov). S-au mentinut insa cele patru tipologii binecunoscute: sanguinic, coleric, flegmatic si melancolic.
Temperamentul uman combina trasaturi de o mare diversitate, dar este intotdeauna marcat de o caracteristica dominanta, care determina reactiile specifice ale individului la mediul ambiant.
S-au descifrat corelatii intre tipul constitutional si caracteristicile temperamentale, iar cercetarile recente semnaleaza raporturi de dependenta intre grupa sanguina si structura personalitatii.
Descoperirea, in anul 1901, a grupelor sanguine (A, B, 0 si AB) de catre Karls Landsteiner, de Castello si Sturli, a permis practicii medicale sa efectueze transfuzia de sange, sa stabileasca paternitatea, relatia cu anumite boli, precum si investigatii criminalistice. Dupa o statistica din 1971, frecventa grupelor sanguine la noi in tara este: grupa 0 (zero) 32,68%, grupa A 43,15%, grupa B 16,5%, grupa AB 7,65%. Transmiterea grupei sanguine este ereditara si se mentine intreaga viata. Grupele sanguine se dezvolta precoce in viata embrionara si sunt bine reprezentate la nou-nascuti.
Grupa 0 (zero)
Cei care apartin acestei grupe sunt oameni metodici, inteligenti si asociativi, remarcabil adaptati mediului ambiant si situatiilor neprevazute din viata. Bunavointa si mai ales firea lor deschisa si sincera ii fac deosebit de atractivi. Sentimentali si buni, ei pot totusi sa gaseasca un echilibru spontan intre sentiment si ratiune. Subtili si flexibili in gandire, stiu sa actioneze cu diplomatie. Optimisti si toleranti, sunt sociabili si acorda spontan afectiune. Exercita cu talent meseriile ce le permit contactul cu oamenii. Le place sa lucreze in colectiv. Singuratatea ii indispune. Curiozitatea lor este mereu treaza, ii intereseaza cele mai variate lucruri. Sunt intreprinzatori si lupta pentru atingerea scopului, se daruiesc momentului prezent, uitand de sine si rispindu-se fara rezerve. Activitatea lor se prezinta uneori mai mult formal decat in profunzime. Emotivi si sensibili, ei sunt totusi, prin capacitatea lor speciala de adaptare, descurcareti si realisti. Stiu sa cultive si sa intretina relatii cu oamenii care-i intereseaza. Un "0" doreste si face eforturi sa-si puna in valoarea calitatile. Ii place sa fie privit, ascultat si admirat. Poate e prea sensibil la onoruri.
Grupa A
Apartenenta la grupa A implica dificultati de adaptare la imprejurari noi si la persoane necunoscute. Interiorizati si individualisti, indivizii din aceasta grupa sunt circumspecti in acordarea prieteniei si nu fac eforturi ca sa-si atraga simpatia celor din jur. Desi retinut in sentimente, un "A", daca este apropiat cu rabdare si intelegere, este capabil de afectiune profunda pana la pasiune. Atentie insa: sa nu-l bruscati, fiindca, atunci cand simte ostilitate, se inchide in sine sau pleaca, neacceptand compromisul. Hipersensibili, stapanit de o timiditate mascata, el are nevoie sa fie incurajat, sprijinit si calmat.
Labili, inegali in comportament, membrii grupei A trec prin faze succesive de afectiune si indiferenta, bunavointa si aroganta, echilibru, dar si excitabilitate dusa pana la violenta. Le place sa-si desfasoare activitatea dupa ritmul propriu si de aceea prefera meserii care sa le ofere oarecare independenta. Stiu sa aprecieze frumosul, le place natura. Variatia peisagistica ii incanta si ii relaxeaza.
Grupa B
Membrii grupei B sunt ritmici, perseverenti, deosebit de inzestrati pentru actiune. Activi, volitivi si autoritari, ei isi urmeaza drumul propus, reusind sa indeparteze dificultatile. In general, nu sunt timizi si reusesc sa se afirme cu curaj si siguranta de sine. Tenacitatea si increderea in fortele proprii ii fac adesea putin receptivi la parerile altora. Iubesc ordinea, organizarea si disciplina. Le place sa-si desfasoare activitatea pe traiectorii precise. Au succese deosebite in meseria aleasa, putand sa devina buni specialisti. Intransigenti, pot indeparta cu duritate pe cei care-i incomodeaza. Sunt sinceri si statornici in prietenie. Excitabili si impulsivi, se enerveaza usor, dar, daca sunt incurajati cu afectiune, se calmeaza relativ repede. Unui "B", desi lucid si rezonabil, ii place sa comande si sa simta ca este puternic.
Grupa AB
Acesta este cel mai complex tip psihologic. Temperamental imprumuta caracteristici variate de la cele trei grup A, B si 0. Intalnim in structura sa tendinte contradictorii, comportamentul lui fiind adesea imprevizibil. El trece brusc de pe plan rational pe plan afectiv, de la bunavointa la intransigenta, de la calm la impulsivitate, de la compasiune la indiferenta. Este o natura inzestrata cu multa calitati intelectuale si afective. Are cateva caracteristici dominante: este activ, ii place sa aiba preocupari tot timpul, este corect si personal. Aptitudinile lui sunt multiple, poate sa exercite cu succes profesii diferite, dar le prefera pe cele care nu sunt statice si monotone. Sensibil si sentimental, este capabil de daruire si sacrificiu. Are capacitate deosebita de autocontrol, reuseste sa nu-si exteriorizeze tensiunea nervoasa. Se simte bine cand este lasat sa actioneze singur, dupa planurile si ideile proprii.În funcţie de apartenenţa la o grupă sanguină sau la alta, comportamentul la volan al conducătorilor auto este urmatorul