Concediul pentru supravegherea copilului în perioada stării de urgență. Legea, pe înțelesul tuturor

20 martie 2020 17:12   Național
Ultima actualizare:

Concediul pentru supravegherea copilului în perioada stării de urgență este prevăzut de Legea nr. 19/2020 și, ca să beneficiezi de această facilitate, trebuie să îndeplinești anumite condiții. Iată tot ce trebuie să știe un părinte care dorește să stea acasă cu cel mic!

Ca să beneficiezi de concediu pentru supravegherea copilului în perioada stării de urgență, trebuie să îndeplinești niște condiții și să cunoști bine ce spune legea.

Condiții de acordare

Părinții care doresc să primească concediu pentru supravegherea copilului în perioada stării de urgență trebuie să îndeplinească două mari condiții, potrivit e-juridic.manager.ro:

să aibă copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;

locul de muncă pe care îl ocupă nu le permite munca de la dimiciliu sau telemunca. Dacă cel mic nu este înscris la școală, creșă, grădiniță de stat sau private, concediul nu se acordă.

Acte de care ai nevoie pentru solicitarea concediului

Concediul pentru supravegherea copilului se acordă în baza unei cereri adresate angajatorului și a unei declarații pe propria răspundere din care reiese că celălalt părinte nu beneficiază de prevederile aceleiași legi. Adică nu a cerut și el de la angajatorul său același tip de concediu. Evident, în ceea ce privește familiile monoparentale, cererea pe proprie răspundere nu mai este necesară.

Angajatorul decide dacă se aplică sau nu telemunca

Deoarece legea nu vine cu alte completări, angajatorul este cel care decide când se aplică și dacă seaplică telemunca. De exemplu, dacă există un angajat care are un copil de 5 ani si nu poate lucra de acasă, chiar dacă pentru jobul său se preteaza telemunca, angajatorul îii poate acorda concediu de supraveghere copil. Condiția este ca salariatul în cauză să-l solicite și să îndeplinească și celelalte condiții.

Cât durează concediul pentru supravegherea copilului

Concediul pentru supravegherea copilului se acordă (dacă a fost solicitat și nu se poate munci în regim de telemuncă) pe toată durata stării de urgență, indiferent dacă este vacanță sau nu, începând cu data de 17 martie 2020.

Concediul pentru supravegherea copilului, indemnizație

În perioada concediului de supraveghere copil, angajatul primește o indemnizație de 75% din salariul de bază, stabilit prin contractul de muncă, fără sporuri, fără comision, fără tichete de masă. Nu în ultimul rând, trebuie știut faptul că perioada de concediu supraveghere copil constituie vechime în muncă. Pe siteul www.calculatorvenituri.ro îți poți calcula singur indemnizația.

Concediul pentru supravegherea copilului în perioada stării de urgență este o măsură excepțională care a fost luată imediat după declararea stării de urgență de către președintele țării, Klaus Iohannis.

Citește și:

Informează-te despre coronavirus de pe platforma fiipregatit.ro a Departamentului pentru Situații de Urgență

Atenție mare la ce primiți pe telefon! Ce spune Raed Arafat despre mesajul care a isterizat populația în această dimineață

Mai multe