Condiții mizerabile la centrele de carantină din Craiova și Turnu Măgurele: mâncare expirată, saltele jegoase, bucătării pline de grăsime
Alimente expirate chiar și de anul trecut, depozitate în spații improprii sau gătite cu ustensile depreciate, pereți cu urme de grăsime, saltele pătate și mizerie fără margini. Asta au găsit marți (28 aprilie) inspectorii ANPC în câteva centre de carantină din Craiova și Turnu Măgurele. Amenzile date depășesc 60.000 de lei.
Prima verificare s-a făcut la unități din Craiova care asigură servicii de cazare și catering pentru persoanele aflate în carantină instituționalizată. „În urma acțiunilor desfășurate la SC Flormang Com SRL, SC Lorpal SRL (Casa Zamfirescu) și SC MBI Travel SRL, s-au constatat numeroase: nerespectarea condițiilor de depozitare a alimentelor; folosirea de materii prime cu durata valabilității depășită sau care nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare şi caracterizare; schimbarea stării termice a produselor; în spaţiile de pregătire a preparatelor culinare se utilizau ustensile depreciate, iar condiţiile igienice erau necorespunzătoare, respectiv paviment depreciat, pereţi cu urme de grăsime, hote murdare cu urme de grăsime arsă.
De asemenea, în urma verificării spațiilor de cazare ale societății SC Flormang Com SRL s-a constatat nerespectarea condițiilor de igienă: lenjerie, saltele și perne pătate, neigienizate, lipsa curățeniei în camere. Societățile au primit amenzi de 48.000 de lei și au fost închise pe o perioadă de până la 6 luni.
O altă societate din Turnu Măgurere a fost sancționată cu 20.000 de lei, iar mâncarea a fost confiscată. Reprezentanții ANPC s-au sesizat în urma unei postări pe Facebook privind mâncarea primită de persoanele aflate în carantină. În urma verificărilor la firma care pregătea mâncarea, s-au găsit alimente expirate și păstrate în condiții improprii.