Condrea, identificat cu ajutorul celor doi copii
Specialiştii în genetică au recoltat, marți (24 mai), probe biologice de la fetiţa şi băiatul lui Dan Condrea, patronul HexiPharma, mort în accident, duminică. Vor să compară ADN-ul pentru a stabili cu exactitate că bărbatul desfigurat, găsit în maşină, este Condrea.
Moartea patronului HexiPharma, compania care a vândut dezinfectanţi diluaţi spitalelor, a pus pe jar procurorii. Aceştia au cerut efectuarea testului ADN (n.r. acid dezoxiribonucleic - substanţa care se găseşte în fiecare celulă a fiinţelor vii şi este esenţială pentru identitatea oricărui organism) pentru a fi siguri că bărbatul decedat duminică, după ce a intrat cu maşina într-un pom, este Dan Condrea (40 de ani). Au recoltat deja probe biologice din locuinţa acestuia, iar, marți, au luat probe de la Magdalena, fetiţa de 10 ani a lui Condrea şi de la David, băieţelul de 4 ani al patronului HexiPharma, tot în vederea realizării testului ADN.
Aşa se face testul ADN
Prof. dr. Vladimir Beliş, expert în medicină legală, a explicat, pentru Click!, cum se fac aceste recoltări şi cât de relevante sunt. În primul rând, ne-a spus că pentru realizarea ADN se poate folosi orice produs biologic. “Celulele nu mor atunci când moarte trupul, astfel că pentru realizarea ADN se pot recolta fire de păr, piele, unghii, sânge, salivă şi alte secreţii biologice, muşchi, os. Pe scurt, orice produs biologic care este viu”, ne-a explicat specialistul. Potrivit legistului, când se doreşte identificarea unei persoane decedate, se recoltează probe de pe cadavru, apoi din locuinţa acesteia şi se compară. “Cel mai uşor de recoltat este părul. Este suficient chiar şi un fir de păr cu tot cu rădăcină. Acesta se poate lua fie de pe pieptăn, fie de pe pernă”, a completat prof. Beliş.
În cazul în care, în locuinţa persoanei decedate, nu se găseşte nici o probă biologică, se apelează la o altă variantă. “Sunt foarte rare aceste cazuri. E foarte greu să nu găseşti nici o probă în casa omului. Dar, dacă, totuşi, se întâmplă aşa, se recoltează probe de pe cadavru, apoi de la ascendenţii sau descendenţii persoanei respective, după care se compară”, a adăugat expertul. Potrivit acestuia, efectuarea testului durează maximum două săptămâni.
«A murit din cauza leziunilor puternice»
Directorul Serviciului de Medicină Legală (SML) Ilfov, Bogdan Mălinescu, a declarat marți că “Dan Condrea a murit din cauza leziunilor traumatice puternice, cordul era normal, nu a existat nici o suferinţă să ne ducă cu gândul la un infarct sau altă boală care să-i pună viaţa în pericol”. Legiştii de la SML Ilfov au făcut luni şi ieri necropsia în cazul lui Dan Condrea. Acesta, în urma accidentului care a avut loc duminică, pe drumul dintre Corbeanca şi Buftea, a suferit leziuni multiple la cap, torace, abdomen şi membre. Primele date ale necropsiei vor fi date procurorilor, dar pentru raportul complet vor trebui aşteptate rezultatele analizelor anatomo-patologice şi toxicologice. De asemenea, soţia patronului HexiPharma, Uliana Ochinciuc, a fost luni la SML Ilfov, pentru recunoaştere, confirmând că este cadavrul lui Dan Condrea. Ieri, familia a ridicat de la SML Ilfov trupul acestuia şi l-a depus la capela cimitirului “Sfânta Vineri” din Bucureşti, unde va fi înmormântat. El va avea parte de o slujbă obişnuită, potrivit purtătorului de cuvânt al patriarhiei, chiar dacă, deocamdată, nu se ştie dacă a fost accident sau sinucidere.