Continuă audierile miniștrilor. Cine este Nicolae Ciucă, "generalul deșertului"
Continuă audierile miniștrilor propuși în Guvernului Orban II, aceiaşi ca în actualul Cabinet. Audierile din comisiile de specialitate din Parlament au început luni, 17 februarie și vor dura până miercuri, 19 februarie. Până acum, doar Nicolae Ciucă a primit aviz favorabil. Cine este "generalul deșertului".
Continuă audierile miniștrilor propuși în Guvernului Orban II, aceiaşi ca în actualul Cabinet. În prima zi (luni, 17 februarie), doar Nicolae Ciucă, a primit aviz favorabil în Comisiile de apărare.
Nicolae Ciucă, propus ministrul apărării este militar de carieră este cunoscut ca "generalul deșertului" și a condus în Irak prima bătalie a soldaților români după al Doilea Război Mondial.
Nicolae Ciucă a împlinit 53 de ani, pe 7 februarie. Este militar de carieră care s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.
Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cunoscut și drept Scorpionii Roșii, pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak.
Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după al Doilea Război Mondial.
Nicolae Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).
În anul 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.
Nicolae Ciucă, distincţii şi decoraţii
– Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare;– Emblema de Onoare a Logisticii;– Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene;– Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 25 de ani de activitate;– Emblema de Onoare a Medicinei Militare;– Emblema de Onoare a Forţelor Navale;– Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii;– Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler;– Emblema de merit "În Serviciul Armatei României" cls. a III-a;– Emblema de merit "În Slujba Păcii" cls. a III-a;– Emblema de Onoare a Statului Major General;– Ordinul naţional "Pentru Merit" în grad de Ofiţer;– Emblema Onoarea Armatei României;– Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 20 de ani de activitate;– Emblema de Onoare a Forţelor Terestre;– Emblema de Onoare a Armatei României;– Titlul onorific de "Militar Veteran" pentru militari;– Emblema de merit "Ştiinţa Militară" cls. a I-a;– Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 15 de ani de activitate;– Ordinul naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler;– Medalia Naţiunilor Unite.
Citește și: