"Contribuabil model" de 48 de ani

5 ianuarie 2015 22:57   Național
Ultima actualizare:

“Contribuabilul model”. Dacă acest titlu s-ar acorda, bucureşteanul Alexandru Pavel ar trebui să fie unul dintre deţinători. De 48 de ani, fostul profesor universitar se prezintă punctual, cum se deschid uşile în prima zi de funcţionare a Direcţiei Taxe şi Impozite, să achite dările către stat.

Cu respect şi uimire. Aşa a fost primit Alexandru Pavel, ieri, la unul din sediile Direcţiei de Taxe şi Impozite a sectorului 1. La cei 82 de ani ai săi a stat fără să vocifereze la coada de la ghişeu, a scos tacticos cardul şi a plătit, lăsând casiera cu gura căscată. Ştie ce are de dat, ce are de luat, pe ce, unde şi cui. Se duce glonţ la ghişeu, vorbeşte calm şi cu o bunătate care te face să te ridici în picioare.

“Am de dat 604 lei pentru o casă de patru camere şi un teren de 600 mp”, explică bătrânul. Acesta consideră că achitarea taxelor şi impozitelor la timp este o dovadă de respect “faţă de tine însuţi”.

“De obicei aproximativ 30 la sută din contribuabili se grăbesc să plătească dările până la sfârşitul lui martie, pentru a beneficia de facilitate”, ne-a declarat Mihaela Mihai, de la Direcţia de Taxe şi Impozite a sectorului 1. Eugen Lincaru este un alt contribuabil care a trecut ieri, pragul Direcţiei de Taxe şi Impozite a sectorului 1.

“Am venit să plătesc taxele pentru că am cumpărat o maşină, un Suzuki de 1.583 cmc. Am dat în jur de 103 lei. Impozitele pentru casă şi teren o să le plătesc mai încolo, că nu este grabă”, s-a destăinuit Eugen Lincaru.

Click! spune

Potrivit legii, contribuabilii persoane fizice care plătesc integral taxele și impozitele datorate statului până la data de 31 martie, primesc o bonificație de 10 la sută. ”În fiecare an, în jur de 30 la sută din bucureșteni se grăbesc să plătească dările pentru a beneficia de facilitate”, ne-a explicat Mihaela Mihai, șefa compartimentului încasare taxe și impozite la Primăria sectorului 1. 

Mai multe