Conversia creditelor, praf în ochii datornicilor

24 martie 2015 9:36   Național
Ultima actualizare:

Românii care au dificultăți în returnarea ratelor creditelor în valută sunt amăgiți de autorități cu „măsuri salvatoare”. Proiectul de lege care prevede conversia împrumuturilor, din valută în lei, e unul restrictiv și le poate aduce debitorilor rate și mai mari.

Clienții băncilor nu mai cred în minuni. Propunerile Guvernului de conversie a creditelor împovărătoare sunt considerate praf în ochi de cei care au datorii la bănci. Aceștia spun că pentru a putea plăti ratele în noua formulă, reducerile acordate de instituțiile bancare ar trebui să fie duble față de cele propuse (15% din valoarea sumei datorate, transformată în lei). În propunerea de act normativ se arată că românii vor avea de achitat două comisioane noi, unul de risc și unul de administrare, însă cel mai mare neajuns al proiectului legislativ este acela că nu se adresează decât unui număr restrâns de debitori.

Astfel, vor beneficia de reduceri și de garanții de stat doar clienții băncilor care au credite imobiliare, nu de consum, și care au venituri lunare mai mici de 3.000 de lei. În plus, aceștia nu trebuie să aibă mai mult de două rate restante. Și dacă nu era de ajuns, schimbarea monedei de returnare va fi acceptată doar dacă după conversie creditele nu depășesc suma de 300.000 de lei. Inclusiv reprezentanții băncilor recunosc că de aceste măsuri se vor putea bucura doar câteva sute de persoane, dintr-un total de peste 510.000 de români cu credite în valută. Cei mai mulți dintre „fericiți” au credite în franci. „S-ar putea să fie vorba de maximum câteva sute de persoane. Ar trebui ca măsurile să fie luate individual, prin discuții și negocieri între creditori și bănci”, a declarat Aurelian Dochia, reprezentantul unei bănci din România, potrivit digi24.ro.

Proiectul de lege pentru sprijinirea românilor cu credite în valută a fost discutat pentru prima dată miercurea trecută. Potrivit documentului, datornicii ar urma să beneficeze de un discount de 15% din valoarea în lei după conversia creditului și de o garanție din partea statului pentru 50% din valoarea împrumutului. Condiția esențială pentru acceptarea conversiei este ca moneda străină să se fi apreciat cu cel puțin 50% din momentul accesării împrumutului și pînă azi. Așa cum Click! a scris aici, de măsurile propuse de Guvern se vor putea bucura doar o parte din cei peste 510.000 de români cu credite în valută.

Mai multe