Copii de grădiniţă, la joacă printre seringi folosite!

6 octombrie 2016 18:02   Național
Ultima actualizare:

Situație incredibilă în comuna Vorniceni din Botoşani! Preşcolarii au învățat într-o sală de sport amenajată la o şcoală din 1918. Culmea, în aceeași încăpere, medicul de familie din comună dădea consultații pacienților. Micuţii învăţau şi se jucau printre ustensile medicale şi coşuri destinate materialelor contaminate.

Au fost în pericol! La 51 de kilometri de Botoșani, în comuna Vorniceni, copiii de grădiniță stăteau în condiții care au scandalizat autoritățile de sănătate publică. Mai precis, 40 de micuţi cu vârste între 2 și 6 ani au învățat, timp de două luni, în sala de sport a școlii din localitate, veche din 1918. În același spațiu de aproximativ 60 de metri pătrați își desfășura activitatea și medicul de familie din comună, Alexandru Mihailov, scrie adevarul.ro. Prin urmare, pacienți cu diferite afecţiuni treceau printre jucăriile și rechizitele copiiilor. Practic, preşcolarii se jucau pe lângă ustensile medicale, dar și pe lângă coșuri de gunoi destinate materialelor contaminate. Biroul medicului și locul de consultații se aflau chiar lângă măsuțele celor mici.

"Este un risc pentru sănătatea publică"

Autoritățile sanitare din Botoşani au demarat o anchetă, descoperindu-se că această grădiniță improvizată era și cabinet medical încă din luna mai. Mai mult, de-a lungul verii, programul medicului s-a suprapus peste cel al grădiniței. ”Vara consultam dimineața, cât erau copiii în vacanță, iar apoi am schimbat programul și îmi desfășuram activitatea după ce se încheia programul grădiniței”, susţine medicul Alexandru Mihailov.

”Este un risc pentru sănătatea publică. E o alăturare neadecvată, care contravine și legii”, explică Angela Straticiuc, de la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani. “Chiar dacă nu se desfășoară acele activități în același timp, sunt pacienți, oameni cu viruși şi cu diferite afecțiuni, care vin în acel spațiu, în care mai apoi stau copiii. Sunt tot felul de ustensile, seringi şi altele, în preajma copiiilor”, adaugă Straticiuc.

Medicul a primit o amendă de 10.000 de lei, iar directorul școlii care a permis funcţionarea grădiniţei şi a cabinetului medical – 3.000 de lei. Totodată, ieri a fost dispusă încetarea imediată a activităților în sala de sport.

Click! spune

Această situație s-a creat din cauza unei întârzieri la reabilitarea unui spațiu din incinta școlii. Reparaţiile ar fi trebuit să fie gata la începutul lunii septembrie, dar lucrările s-au prelungit. “A fost o soluţie provizorie”, se justifică Dragoş Danalache, directorul școlii.

Mai multe