Copii, pregătiți-vă ghiozdanele! Școala începe miercuri în două scenarii
Gata, vacanța prelungită de o lună a ajuns la final. De miercuri, 5 mai, elevii reîncep școala. Unii în format fizic, în clase, alții online. Ministerul Educației a redus numărul de scenarii la două, iar acestea depind de rata de infectare. Iată ce presupune fiecare!
Cu excepția elevilor din ani terminali, care în perioada 30 aprilie – 9 mai sunt în vacanța de Paște, toți ceilalți copii își pregătesc acum caietele și cărțile pentru reînceperea școlii. „Miercuri, 5 mai, revin la școală toți elevii, cu excepția celor din clasele terminale. Am redus numărul de scenarii la două: scenariul verde (incidență de până în 1/mie) – în care toți elevii vin la școală, de la grădiniță până la învățământ liceal, cu prezență fizică. Sunt 1.731 de localități în această situație. Iar în scenariul doi, sau galben (rată de infectare de peste 1 la mie), vor veni la școală cu prezență fizică doar copiii din grădinițe, elevii din clasele 1-4, plus clasa pregătitoare. În scenariul doi se găsesc 1.450 de localități. De asemenea, vor veni la școală, indiferent de clasă și de scenariu, aceasta este o noutate, un lucru îmbucurător, toți cei 27.750 de elevi din învățământul special. Este vorba de elevi care au nevoie de stimulare psihomotrică, polisenzorială, de servicii de logopedie, de kinetoterapie, de lucruri care nu pot fi asigurate nici online și nici acasă”, a declarat la TVR ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Cine va face în continuare școală online
Concret, vor învăța în continuare online doar elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a din localitățile care au o rată de infectare de peste 1 la mia de locuitori. Elevii din clase terminale vor reveni din 10 mai la școală, cu prezență fizică, indiferent de scenariu. Trebuie doar ca localitatea lor să nu fie în carantină. Orele remediale se desfășoară în continuare cu prezență fizică pentru absolut toți elevii înscriși, cu excepția celor din localități aflate în carantină.
Se renunță la testele noninvazive
Deși au fost susținute puternic atât de ministrul Educației, cât și de premierul Florin Cîțu, până la urmă, testele noninvazive, pe bază de salivă, nu au fost aprobate în școli, scrie edupedu.ro. „Am înțeles argumentele Institutului Național de Sănătate Publică. Testarea noninvazivă trebuie reconfirmată printr-o testare invazivă și ulterior cu una PCR. Este vorba despre o îngreunare a procedurilor. Trebuie să admit argumentul conform căruia testele noninvazive nu pot fi integrate în sistemul național, cazurile confirmate prin aceste teste nu se pot contabiliza în calculul ratei de infectare”, a anunțat Sorin Cîmpeanu la B1 TV.