Copii români operați pe inimă de medici britanici, la Sibiu
Nu mai puțin de 14 copii români, diagnosticați cu malformații congenitale grave, vor fi operați în aceste zile de medici britanici, în urma unui parteneriat încheiat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu cu Universitatea din Bristol. Doisprezece medici și asistente vin din Regat pentru a da o mână de ajutor specialiștilor români, în cadrul proiectului umanitar „Salvați Inimile Copiilor Români”.
O echipă de medici britanici, specializați în chirurgie cardiacă pediatrică și cardiologie intervențională, se află la Sibiu în aceste zile, la invitația Universității „Lucian Blaga”. În cadrul proiectului umanitar „Salvați Inimile Copiilor Români”, specialiștii englezi vor opera 14 copii din România, diagnosticați cu afecțiuni grave la inimă. Intervențiile vor avea loc în clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului European Polisano. Echipa medicală britanică va fi condusă de Prof. Dr. Robin Martin, Preşedintele Societăţii Britanice de Cardiologie Pediatrică și de Dr. Şerban Stoica, medic primar chirurgie cardiovasculară pediatrică la Spitalul Universitar din Bristol. Aceștia vor fi însoțiți la Sibiu de zece medici și asistente specializați în chirurgie cardiovasculară, cardiologie intervențională și anestezie terapie intensiv pediatrică.
Experții britanici nu vor fi singuri, ci vor opera împreună cu omologii lor din Spitalul European Polisano. Echipa “Heart Team” a spitalului din Sibiu este compusă din Conf. Dr. Victor Costache, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, Dr. Constantin Condac, Dr. Cristina Leațu, Dr. Nicolae Florescu, Dr. Emanuela Ciobanu, Dr. Viorela Cotârlă, avându-l ca invitat pe Dr. Adrian Lăcătușu, Secretarul Societății Române de Cardiologie Pediatrică (Timișoara).
Conform datelor oficiale, 1.500 de copii se nasc cu boli grave de inimă în fiecare an în România. Dintre aceștia, doar 300 ajung să fie operați în centrele specializate din Târgu Mureș, Sibiu și Cluj-Napoca. Alți 200 au parte de intervenții medicale în clinici ori spitale din străinătate, iar operațiile sunt decontate de stat în baza celebrului Formular E 112. Cam o sută de copii au șansa de a se opera pe banii părinților sau din fonduri obținute din donații. Anul trecut, Sibiul a găzduit o mare conferință la care au fost invitați medici chirurgi din toată lumea. Jurnaliștii au fost cooptați într-un experiment terifiant, la capătul căruia au fost puși să decidă ce copil să trăiască și care să fie lăsat să moară. Detalii despre acest experiment găsiți AICI.