Copiii care stau prea mult la telefon devin dependenți. Au 12 ani și sunt internați în clinici
Specialiştii susţin că dependenţa de telefon a copiilor este la fel de nocivă pentru aceştia precum dependenţa de droguri sau de alcool. Şi asta pentru că, susţin experţii, drogurile activează aceiaşi stimuli din creier precum telefonul sau tableta. Au început să fie internați în clinici de dezintoxicare și copii de 12 ani.
Părinţii sunt sfătuiţi nu-şi expună copiii la tehnologiile moderne decât un timp limitat. Terapeutul britanic Mandy Saligari, specializat în dependenţă, a comparat accesul la smartphone al unui copil cu „oferirea unui gram de cocaină", scrie adevarul.ro.
”Practic, îi cultivi un viciu de care nu se va mai putea desprinde prea curând”, susţine Mandy Saligari, expert în domeniul psihologiei şi al manifestărilor de dependenţă date de droguri, citat de adevarul.ro.
Folosirea în exces a tehnologiei produce, atât copiilor, cât şi adulţilor, un risc crescut pentru anxietate, depresie, şi poate prezenta probleme de atenţie şi de concentrare, susţin experţii.
Mai mult, cu cât foloseşte mai mult telefonul, tableta sau calculatorul, persoana respectivă îşi poate neglija viaţa privată, de familie sau socială, devine tot mai obosită, nu se mai hrăneşte corespunzător şi ajunge să fie dependentă de folosirea tehnologiei respective.
În clinici sunt internați și copii de 12 ani
”Sunt studii care au identificat consum ridicat de tehnologie în rândul dependenţilor de substanţe. Regiunile creierului prefrontal sunt afectate deoarece ele joacă un rol esenţial în funcţiile cognitive (atenţie, planificare, raţionalizare). Avem din păcate în clinici pentru tratamentul dependenţei de internet (jocuri video) chiar şi copii de 12 ani, nu avem însă medicaţie pentru această dependenţă”, susţine psihologul Mihai Copăceanu, coitat de adevarul.ro. Expertul a amintit de un studiu efectuat în America de Institutul Naţional de Sănătate.
Acest studiu a urmărit peste 11.000 copii de 9 şi 10 ani, din 20 de oraşe, în timp ce foloseau telefonul mobil. Specialiştii au concluzionat că micuţii care au folosit mai mult de două ore ecranul (telefon, tabletă) au obţinut scoruri mai mici la testele de gândire şi limbaj.
”Efectele sunt vizibile chiar după două ore de consum. Vă daţi seama ce efecte are asupra unui copil şcolar care foloseşte telefonul 4-6 ore zilnic”, a conchis Mihai Copăceanu, citat de adevarul.ro.
Citește și:
O fată de 14 ani a fost şantajată după ce i-a trimis unui tânăr poze cu ea dezbrăcată