Copiii nevaccinaţi nu vor mai fi primiţi la grădiniţă
Atenţie, părinţi! Copiii care nu vor fi vaccinaţi nu vor mai putea fi înscrişi la grădiniţă sau la şcoală, dacă un proiect de lege elaborat de Ministerul Sănătăţii va intra în vigoare. Este vorba de opt vaccinuri împotriva unor boli periculoase, care vor deveni obligatorii.
Îngrijoraţi că, în ultimul an, tot mai mulţi părinţi nu şi-au vaccinat copiii, specialiştii au decis să elaboreze un proiect de lege, prin care să condiţioneze înscrierea la grădiniţă sau la şcoală de imunizare. Aşadar, proiectul, care urmează să fie pus în dezbatere publică, prevede că opt vaccinuri administrate la copii vor fi obligatorii: împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis-ului, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. “Pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie, iar consimţământul este prezumat”, se arată în ordin. Asta înseamnă că părintele care nu doreşte să-şi vaccineze copilul va trebui să semneze o declaraţie în acest sens. Altfel, se consideră că este de acord cu imunizarea. Pe de altă parte, părinţii îşi vor putea înscrie copiii la grădiniţă sau la şcoală (de stat sau particulară), doar dacă prezintă o dovadă a vaccinării micuţilor pentru toate cele opt boli prevăzute de ordin. Vor fi exceptaţi copiii „care fac dovada contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”. Dacă părintele nu va putea prezenta dovada vaccinării complete, va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate datele de recuperare în următorul an a imunizării. În cazul în care, nici după un an, vaccinarea nu va fi completă, grădiniţa sau şcoala nu-l va mai putea înscrie pe copil. Totodată, directorul instituţiei respective va fi obligat prin lege să aducă acel caz în atenţia Comisiei Judeţene de Vaccinare. În fine, copilul va putea fi înscris la grădiniţă/şcoală doar după ce medicul de familie va menţiona pe adeverinţă „Antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”.
În ceea ce priveşte amenzile, proiectul nu prevede sancţiuni pentru părinţi, ci doar pentru unităţile implicate în procesul vaccinării.
Amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei vor primi: grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţa mai sus menţionaţă; direcţiile de sănătate publică care nu asigură păstrarea vaccinurilor în condiţii frigorifice adecvate; medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare, care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.
Amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei vor primi autorităţile locale care nu identifică situaţiile de neglijare medicală a copilului.
Amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei vor primi şcolile care încalcă legea, menţinând în colectivitate copiii nevaccinaţi la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării.
Amenzi de la 500 la 1.000 de lei vor primi direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinaţi în cazul apariţiei unor focare de epidemie.
Peste 3 milioane de copii mor, anual, pentru că nu sunt imunizați
- În anul 2014, specialiștii au constatat o scădere drastică a vaccinării copiilor, în București (19%, doar într-un an). Acest fenomen s-a înregistrat și în câteva județe din țară, pe fondul discontinuității în aprovizionarea medicilor cu vaccinuri, informării greșite a părinților, dar și al refuzului acestora de a-și mai vaccina copiii. Problema refuzului a apărut, în ultimul an, în mai multe țări din Europa. Prin urmare, în Franța, Germania, dar și în Statele Unite au izbucnit epidemii locale ale unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare.
- De altfel, vara trecută, mai mulți copii din Franța și Spania au murit de difterie, pentru că nu fuseseră vaccinați. Potrivit statisticilor, anual, peste 3 milioane de copii sub vârsta de 5 ani mor, la nivel global, din cauza nevaccinării.
«Este singura modalitate de a struni bolile infecțioase»
„Pe vremuri, când izbucneau epidemii, mureau sute de mii de oameni, pentru că nu existau vaccinuri care să-i protejeze.
Eu consider că vaccinul este cea mai mare victorie a medicinei, deoarece este singura modalitate de a struni bolile infecţioase”, ne-a declarat dr. Ana Culcer, şeful secţiei Neonatologie de la Spitalul Universitar Bucureşti. “În prezent, vaccinurile sunt făcute altfel. Nu mai sunt vii, deci nu mai produc boala, ci se fac pe bază de proteină virală, astfel că produc doar anticorpi”, a adăugat medicul pediatru. Referitor la substanţele toxice din vaccinuri, dr. Culcer spune că „acestea se găsesc în cantităţi nesemnificative şi nu prezintă pericol pentru sănătate”.
«Îi apără de boli grave»
Luciana Enache, 32 de ani, medic: „E și bine, și rău să vaccinezi copiii. E bine, pentru că vaccinurile protejează copiii de boli grave și e rău, deoarece unele seruri dau reacții adverse. Cu toate acestea, eu i-am făcut, până acum, toate vaccinurile băiețelului meu de 11 luni”.
Maria Drăghicescu, 63 de ani, pensionar: „Vaccinurile sunt binevenite. Am avut și eu copil la școală și știu ce înseamnă asta. A fost protejat de multe boli, fiind vaccinat. Este foarte important, însă, ca vaccinul să fie făcut atunci când copilul este perfect sănătos, ca să nu apară probleme”.
Aurelia Stratulat, 66 de ani, pensionară (bunică): „Eu am fost educatoare și știu ce înseamnă bolile transmisibile. Sunt foarte periculoase. Tocmai de aceea copiii trebuie vaccinați înainte de a fi înscriși la grădiniță. Dar trebuie să fie sănătoși, când fac vaccinul. Nepoțica mea de 2 ani a făcut toate vaccinurile”.
Lucian Dorobanțu, 73 de ani, pensionar (bunic):
„Copiii trebuie vaccinați înainte de a intra în comunitate. La grădiniță, de pildă, stau împreună la aceeași masă și pot să ia boli unul de la altul. Nepoțica mea de 6 ani a făcut toate vaccinurile, până acum”.
Veta Dorobanțu, 50 de ani, infirmieră: „Sunt de acord să fie vaccinați copiii înainte de înscrierea la grădiniță sau la școală ca să nu ia boli. Eu am un băiat de 31 de ani și o fată de 26 și amândoi au fost vaccinați și niciodată n-am avut probleme cu ei”.