«Copiii nu ştiu că tatăl lor vine acasă în sicriu»

21 ianuarie 2013 17:59   Național
Ultima actualizare:

Resemnare, uimire, milă. În localitatea ploieşteană Plopu, unde stă familia celui de-al doilea român mort în atentatul terorist din Algeria, inginerul Mihai Marius Bucur, vestea tristă a dat peste cap viaţa comunităţii.

De la vecini la oameni care doar i-au salutat pe stradă pe cei din familia Bucur, toată lumea pare să fi resimţit o pierdere personală odată cu anunţul care a cutremurat o localitate în care niciodată nu s-a întâmplat nimic. Mihai Bucur a ales, la fel ca alţi zeci de specialişti în domeniul petrolier, să plece din România pentru a le putea asigura celor dragi un trai decent.

Un inginer, cum era şi Mihai, lucrează pe câmpurile petroliere din Africa, pentru 300 de dolari pe zi. Un muncitor simplu primeşte cam jumătate din această sumă.

La aproape 20 km de Ploieşti, în satul Plopu, casa inginerului mort pe meleaguri străine în căutarea unui trai mai bun a ajuns cel mai cunoscut loc din comunitate. Pe oricine întrebi, ştie să te călăuzească la casa maro din deal, unde, în lipsa capului familiei plecat în străinătate, locuiau soţia, părinţii acesteia şi cei doi copii de 3 şi respectiv 12 ani. Strânşi pe la colţuri, vecinii comentează tragedia petrecută în comunitate.

"Sunt nişte oameni extraordinari pe care nu se poate să nu îi respecţi. Pe băieţel îl duc zilnic la şcoală la Ploieşti. Mama copiilor se plimbă mereu cu fetiţa pe stradă şi ­salută pe toată lumea. Am auzit că nu le-a spus nimic despre soarta tatălui lor", povesteşte cu lacrimi în ochi Aurica Dumitru.

Mihai Bucur şi-a construit o casă cu garaj în satul Plopu la 20 km de Ploieşti

Ionuţ este ve­cinul de vizavi şi spune că nu îl va uita niciodată pe Mihai. "Nici nu îmi vine să cred ce am auzit. Este o trage­die întâmplată unei familii deosebite", spune acesta, în timp ce patrulează pe stradă ca un veritabil bodyguard. La un moment dat, apar buni­cii care aduc băieţe­lul de la şcoală. Mai multe maşini cu rude şi prieteni se opresc în faţa casei. Toţi sunt ­resemnaţi şi aşteaptă venirea corpului ­neînsufleţit. Cu greu, o rudă acceptă să ne spună câteva cuvinte.

"Sunt momente când nu ai ce să spui. Cine ştie ce s-a întâm­plat cu adevărat acolo?! Acum trebuie să fim ­puternici pentru copii şi familie. Nu aş dori nimănui să fie în locul lor", declară îndurerat Andrei. Potrivit ultimelor informaţii, corpul neînsufleţit al inginerului Bucur va ajunge astăzi pe Aeroportul Otopeni.

Tuaregii sunt vinovaţi de atacul terorist din Algeria?

Atacul terorist din Algeria a fost atribuit mai întâi grupării care a înfiorat toată planeta: temuta Al Qaida. Acum este suspectat Moktar Belmokhtar, supranumit „Mister Marlboro", lider islamist despre care se spune că ar finanţa operaţiunile militare din Africa de Nord prin traficul ilegal cu ţigări. La începutul anului trecut, mai multe grupări rebele ale tuaregilor au atacat armata din nordul statului Mali, fostă colonie franceză.

În 13 ianuarie 2013, Franţa a intervenit militar pentru restabilirea ordinii de drept, la cererea statului atacat. Din acest motiv, atentatul din Algeria este atribuit tuaregilor, cunoscuţi ca „nomazii sau rebelii deşertului", „stăpânii Saharei", „oamenii albaştri". Străinii i-au numit în derâdere „tuaregi", care în arabă înseamnă „cei abandonaţi de zei".

Despre aceştia, istoricii spun că sunt urmaşii unui naţiuni măreţe, vechi de peste 10.000 de ani, care a trăit din Egipt până aproape de Oceanul Atlantic. După anul 1900, au avut loc numeroase lupte pornite de francezi care doreau colonizarea teritoriilor tuarege. Masacrele au înroşit nisipul Saharei cu sângele a mii de oameni nevinovaţi, iar tuaregii alungaţi în zone extrem de sărace. De atunci, tuaregii reclamă teritoriile pierdute. Războinici de temut, ei au refuzat să fie asimilaţi în viaţa marilor centre urbane şi au preferat să rămână „stăpânii rutelor din deşert".

Li se mai spune şi „oamenii albaştri", datorită turbanului celebru, tagelmust, pe care orice adult îl poartă, simbol al bărbăţiei, care se oferă tinerilor de 16 ani, alături de o sabie cu două tăişuri, ca semn de maturitate. După căsătorie, bărbatul este obligat să poarte turbanul permanent, chiar şi atunci când doarme, ca să îl apere de spiritele rele.

Au fost ucise 37 de persoane

Islamiştii care au atacat miercuri complexul de exploatare a gazelor au venit din nordul statului Mali, a anunţat premierul algerian Abdelmalek Sellal, potrivit AFP. În total, au fost 32 de persoane, de naţionalitate algeriană, canadiană, egipteană, tunisiană, maliană şi mauritană, care au ucis 37 de persoane, din opt ţări. Demnitarul algerian spune că atacatorii erau membri ai grupării lui Moktar Belmoktar, unul dintre fondatorii Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI), pe care a părăsit-o în octombrie 2012 pentru a-şi fonda propria grupare.

Flash news

Avionul militar a plecat la Alger, ieri. Aeronava Flotilei 90 Transport Aerian, de tip C-27 J Spartan, a decolat în cursul zilei de ieri, cu destinaţia Alger, după obţinerea tuturor aprobărilor de survol. Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a aprobat ieri efectuarea unui zbor militar către Alger pentru repatrierea celor doi români care şi-au pierdut viaţa în atacul terorist din Algeria. Solicitarea a venit din partea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean. Îmbarcarea sicrielor se va face după eliberarea de către autorităţile algeriene a documentelor de deces şi de călătorie.

Ultimul SMS al lui Mihai Bucur: «Sunt ostatic». „Sunt ostatic", au fost ultimele cuvinte comunicate colegilor săi de Mihai Marius Bucur. Liviu Floria, românul care a reuşit să se salveze din atacul terorist din Algeria, spune că în perioada în care a fost baricadat în biroul din complexul de la In Amenas a reuşit să schimbe mesaje prin sms cu Mihai Bucur. „Era luat ostatic. A fost ultimul lui mesaj către mine: «sunt ostatic». Fusese rănit dimineaţă, era lângă un englez grav rănit şi probabil că a rămas mai mult acolo încercând să îl salveze şi a fost luat ostatic", a spus Floria, la revenirea în ţară, potrivit Medifax.

Unii dintre terorişti ar fi lucrat pentru British Petroleum. Unii dintre islamiştii implicaţi în luarea de ostatici din Algeria ar fi lucrat la British Petroleum (BP), susţine Daily Mail, citat de Medifax. Unii dintre atacatori au fost angajaţi în ultimul an la complexul de exploatare a gazelor, ceea ce înseamnă că ostaticii i-ar fi putut cunoaşte. Martori oculari l-au descris pe unul dintre terorişti ca vorbind cu un „accent englezesc perfect" şi având cunoştinţe despre rafinărie. Potrivit cotidianului norvegian Aftenposten, unul dintre atacatori era înalt, cu ochi albaştri sau verzi, vorbea engleza şi citea din Coran. Se pare că unii dintre militanţi au fost plasaţi în interiorul complexului ca şoferi, bucătari sau chiar gardieni, potrivit unei surse din serviciile de securitate algeriene.

Mai multe