Copilul care nu e vaccinat va putea intra în colectivitate

28 august 2017 20:13   Național
Ultima actualizare:

Proiectul Legii vaccinării a creat multe dispute în rândul părinţilor. Aşa că autorităţile aduc modificări actului, astfel încât să-i împace şi pe cei care sunt pro imunizare, şi pe cei care sunt contra. Potrivit ultimei variante de text, accesul copiilor la educaţie nu va mai fi condiţionat de vaccinare.

  • Ultima variantă a proiectului Legii vaccinării, care va intra în vigoare anul viitor, a fost modificat de multe ori. Se pare că, acum, avem o ultimă variantă pe care a explicat-o, pentru news.ro, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Gindrovel Dumitra. Iată cum va arăta Legea vaccinării!

Primele informaţii, primite încă din timpul sarcinii

Când mămica este însărcinată, va primi primele informaţii de la medicul de familie în ceea ce priveşte vaccinurile ce vor fi administrate copilului, la naştere. Apoi, la o lună, va primi un pachet informaţional care va fi construit de Ministerul Sănătăţii împreună cu  Grupul Tehnic de Coordonare a Activităţii de Vaccinare. Acest pachet va conţine informaţii standard despre calendarul de vaccinare, mai exact, când trebuie să ajungă copilul la vaccin.

Părintele, informat despre vaccin, la fiecare imunizare

În momentul în care se va prezenta la vaccin, părintele va primi informaţii legate de vaccinul care va fi administrat copilului şi reacţiile adverse. Părintele are dreptul să refuze. Prima dată, la o lună, părintele  a semnat că a luat la cunoştinţă calendarul. Dacă este de acord cu vaccinarea, părintele nu va semna nimic pentru că acordul este prezumat. Părintele va semna doar în cazul în care a decis să nu-l vaccineze.

Refuzul va fi anunţat la Comisia de vaccinare

În cazul  în care părintele va semna acel formular de refuz, medicul de familie este obligat să informeze Comisia judeţeană. În acel moment, părintele va intra tot într-un circuit de informare. Comisia judeţeană îl va cita o dată la trei luni. Obligaţia părintelui, prin lege, este să se prezinte la informare. Părintele va fi amendat doar dacă nu se prezintă la informare. Dacă vine la informare, nu primeşte amendă. Apoi, amenda este progresivă. Adică, dacă nu s-a prezentat la prima informare, va primi avertisment. Dacă refuză şi a doua informare, primeşte o amendă între 1.000 şi 2.500 de lei, care va fi aplicată la aceste valori  şi la următoarele absenţe, adică nu mai creşte.

«Părintele e obligat să-şi protejeze copilul»

Amenzi între 5.000  şi 10.000 de lei. Intrarea în colectivitate a copilului presupune trei tipuri de adeverinţe pentru tot atâtea situaţii distincte: o adeverinţă de la medicul de familie din care să rezulte că respectivul copil este vaccinat conform vârstei; o adeverinţă care să ateste că are contraindicaţie la vaccinare emisă de Comisia judeţenă; a treia variantă presupune prezentarea la Comisia judeţeană de unde primeşte un calendar de recuperare la vaccinare, fiind obligat legal să termine imunizarea în termen de un an. Dacă părintele nu se prezintă la vaccinare şi nici la Comisia judeţeană, se aplică acea amendă maximală, de 5.000-10.000 de lei, pentru că, în acest moment, nu mai este doar o problemă a copilului său, ci este o problemă a întregii colectivităţi. Apoi, dacă, până la 18 luni de la intrarea în colectivitate, copilul nu a început schema de vaccinare, Comisia judeţeană este obligată să informeze Direcţia judeţeană pentru protecţia copilului, pentru neglijare medicală. Odată sesizată Direcţia, intervine instanţa. 

Copilul, primit în colectivitate, în ciuda refuzului părintelui.  Părintele este obligat de toate legile din toată lumea să-şi protejeze copilul, să-i asigure cea mai bună stare de sănătate. Câtă vreme vaccinarea este recunoscută cu dovezi de necombătut că aduce beneficii maxime atât pentru individ, cât, mai ales, pentru colectivitate, decizia de a nu-l vaccina pe copil reprezintă un atentat la viitorul acelui copil pe care părintele îl produce inconştient. Legea vaccinării are un principiu corect: nu copilul este vinovat de decizia părinţilor. Copiii ies din şcoală doar într-un singur caz, când este epidemie, pentru că ei, nefiind vaccinaţi, sunt  în pericol. Copilul care nu poate fi vaccinat din cauza unor probleme de sănătate trebuie protejat de comunitate. 

33 de decese din cauza rujeolei

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat săptămâna trecută încă un deces din cauza rujeolei, astfel că numărul morţilor a ajuns la 33. Este vorba de o fetiţă de zece luni, refugiată din Irak şi care a ajuns la Timişoara împreună cu familia ei, în luna iulie. Fetiţa era internată la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. Potrivit medicilor timişoreni, fetiţa avea un retard sever, dar şi malnutriţie şi s-a îmbolnăvit şi de rujeolă. Potrivit statisticilor, în epidemia de pojar care a debutat pe 30 septembrie 2016, au fost înregistrate până acum 8.937 de îmbolnăviri.

Mai multe