Copilul care şi-a ucis bunica nu e primit la şcoală

2 octombrie 2018 18:25   Național
Ultima actualizare:

Au trecut patru luni de la crima oribilă comisă de un copil de doar 10 ani, în Bucureşti, dar autorităţile nu au reuşit să rezolve problema şcolarizării lui. A fost mutat dintr-o unitate într-alta, dar peste tot a fost dat afară. Părinţii colegilor se opun ca acesta să stea în preajma lor.

Pe 29 mai, un copil de clasa a IV-a a comis o crimă oribilă. Supărat că nu a fost lăsat de bunică să-şi continue jocul pe calculator, băiatul a luat cuţitul din bucătărie şi a înjunghiat-o pe biata femeie de patru ori în gât. Imediat a sunat la 112 şi a spus că a lovit-o cu cuţitul pe bunică şi îi curge sânge. Fratele lui, în vârstă de 8 ani, a văzut întreaga scenă. Părinţii, care sunt divorţaţi, l-au trimis pe micul-criminal la şcoală încă de a doua zi. Pentru că nu are 14 ani se consideră că nu a avut discernământ şi nu poate fi tras la răspundere.

Familiile colegilor de clasă au făcut scandal, astfel că a fost mutat până acum în trei unităţi de învăţământ: ultima fiind Tudor Arghezi, din sectorul 1. Au încercat apoi la Şcoala 45, dar şi la Şcoala 5. Peste tot a fost refuzat de la director şi până la părinţii speriaţi că un copil care a ucis cu sânge rece ar putea sta în apropierea fiilor lor.

În plus, mama, împreună cu cei doi băieţi, a plecat de acasă şi locuieşte în centrul maternal Sf. Nicoale. ”Nu a mai putut să stea în apartament, pentru că vecinii au devenit reticenţi. Noi le oferim femeii şi copiilor adăpost atâta timp cât vor avea nevoie. Copilul este monitorizat, primeşte tratament medicamentos şi face terapie cu un psiholog. Nu merge la şcoală şi încercăm să găsim o soluţie potrivită pentru el, dar şi pentru ceilalţi copii cu care ar interacţiona. Va fi trimis la şcoală cu un însoţitor, un voluntar al unui ONG. Este adevărat că este agresiv”, ne-a declarat Ştefania Coraliuc, şef Serviciu Violenţă asupra Copilului de la DGASPC sector 1. Nici fratele său, care până în primăvară a fost elev în clasa a II-a, nu mai frecventează cursurile. ”La momentul acesta copilul nu este şcolarizat nicăieri. Am făcut această recomandare părinţilor să ia în calcul posibilitatea şcolarizării lui la domiciliu”, explică şi Mariana Manea, de la Inspectoratul Şcolar.

Băiatul de 10 ani suferă de sindromul ADHD, o tulburare combinată între hiperactivitate, comportament dezordonat şi lipsă de atenţie şi era tratat cu pastile prescrise de un medic. În ziua fatidică, acesta le-a spus poliţiştilor că nu a vrut să le mai ia ca să vadă ce se întâmplă.

Ce zic părinţii

”Sunt copii, îşi pot lua lucruri, se pot împinge. Ce poate să facă copilul ăla ce nu a făcut?”

”Nu poate să vină la şcoală la câteva luni după ce a comis o crimă oribilă.”

Mai multe