Copilul meu are COVID-19? Uite la ce semne să fim atenţi!
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor variază, în primul rând în funcţie de vârstă, însă există trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinţi, spune medicul pediatru Mihai Craiu. El a explicat, într-un interviu pentru hotnews.ro, ce trebuie să facă părinţii în cazul în care observă la copiii lor primele simptome ale bolii.
Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, a explicat că nu există un tipar al manifestării bolii COVID la copii, însă majoritatea, indiferent de vârstă, au febră.
Cum debutează boala?
Simptomele sunt variabile, în primul rând în funcţie de vârstă. Sunt copii care au doar manifestări digestive, fără pneumonie. La Primiri Urgenţe ajung copii cu diaree sau cu simptome ca la orice fel de răceală.
Manifestările digestive sunt specifice copiilor mici, de grădiniţă. Cei mai mulţi copii, indiferent de vârstă, au însă febră, restul manifestărilor nu sunt tipice.
Semne de îngrijorare
Părinţii ar trebui să se uite la copiii lor exact cum o făceau înainte de pandemie - dacă acel copil este febril, refuză alimentaţia sau are dureri pe care nu le avea în ziua precedentă, atunci ar trebui testat antigenic, mai ales dacă merge în comunitate.Un copil cu COVID poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la comă, existând astfel de situaţii la sugari.
Spre deosebire de adulţi, în cazul copiilor răspunsul organismului la agresiunea virală este mai general - pare că suferă şi burta, şi pielea, şi cavitatea orală. Este importantă orice fel de schimbare pe care părinţii o observă la copil - nu se mai joacă sau nu mai stă pe calculator. Imensa majoritate a copiilor au însă febră.
Trei repere majore
Aceste trei semne ar trebui să îi determine pe părinţi să meargă cu copilul la spital.