Copilul mort după tratamentul dentar, sedat cu propofol și ketamină
Propofolul şi ketamina sunt cele două substanțe care s-au regăsit în cocktailul medicamentos folosit de medicul stomatolog pentru sedarea băiețelului de 4 ani din Pitești.
La Piteşti se desfășoară mai multe anchete după tragedia copilului care a murit în urma anesteziei generale făcute într-un cabinet stomatologic privat. Micuțul s-a stins în după-amiaza zilei de miercuri, când a făcut stop cardiac şi nu a mai răspuns la manvrele de resuscitare, declarându-se decesul. De altfel, cu câteva ore înainte, medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, unde acesta se afla internat, i-au făcut analize specifice în urma cărora s-a văzut că nu mai are activitate cerebrală, fiind ținut în viață doar cu ajutorul aparatelor.
Propofolul și ketamina se folosesc doar în spital
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că micuţul a fost sedat cu ”un cocktail de medicamente ce conţinea propofol şi ketamină. Substanţele ar fi trebuit să fie folosite doar într-un spital în care există şi secţie de terapie intensivă”, scrie adevarul.ro.
După moartea copilului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeș a schimbat înacararea juridică a cercetărilor în ucidere din culpă. Şi Colegiul Medicilor din Argeș îl cercetază disciplinar pe medicul care i-a făcut copilului anestezia generală. Amintim că Direcţia de Sănătate Publică Argeş a amendat marţi clinica privată cu 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizaţia de funcţionare. Verificările iniţiate după incident au stabilit că respectivul cabinet stomatologic nu avea voie să efectueze, conform autorizaţiei de funcţionare, anestezie totală pentru că unitatea nu avea o secţie ATI. Miercuri seara, la scurt timp după moartea băieţelului în vârstă de 4 ani şi 8 luni, activitatea Clinicii Teddy Care a fost suspendată. Măsura DSP se referă exclusiv de cabinetele pentru copii, căci în aceeaşi clădire funcţionează şi cabinete stomatologice pentru adulţi care aparţin aceleiaşi companii de care aparţine clinica şi care nu sunt afectate de decizia DSP.
Peste o sută de tratamente prin analgosedare
Constatările DSP contrazic precizările clinicii private susține că este autorizată de Ministerul Sănătăţii pentru realizarea acestui tip de tratament. ”Tratamente prin analgosedare se desfăşoară fără probleme în clinica noastră din anul 2018, de când am început colaborarea cu medicul primar anestezie şi terapie intensivă (...), iar până în acest moment, la noi s-au realizat peste o sută de tratamente prin analgosedare, de fiecare dată fără incidente. Tehnica este, de altfel, folosită curent şi în alte clinici stomatologice atât în Piteşti, cât şi în ţară”, precizează comunicatul Clinicii Teddy Care.
Avea nevoie de obturații
Copilul de 4 ani nu era pentru prima dată în această clinică. La un consult efectuat luna trecută în aceeaşi clinică, s-a constatat că avea nevoie de obturaţii cu tratamente de canal şi obturaţii simple. Reprezentanţii clinicii susţin că părinţii ar fi optat pentru varianta analgosedării: ”Părinţilor li s-a recomandat să încerce totuşi tratarea clasică, chiar dacă exista posibilitatea ca tratamentele să dureze mai mult şi rezultatele să se lase aşteptate. Părinţii au optat însă pentru analgosedare deoarece ştiau de existenţa acestei opţiuni de la fratele mai mare al copilului, căruia i se efectuaseră anterior tratamente dentare sub analgosedare în clinica noastră”.
Astfel, medicul anestezist a folosit pentru sedarea băiețelului de 4 ani substanțele propofol și ketamină. ”Propofolul este un produs foarte eficient, dar care trebuie dozat cu mare atenţie, mai ales la pacienţii pediatrici cu greutate corporală mică”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, pentru România TV.
Citește și:
Copilul de 4 ani din Pitești a murit. Reacția Spitalului Grigore Alexandrescu
Ce este inhalosedarea dentară. Ce presupune și ce avantaje are