Corneliu Vadim Tudor, mai blând cu câinii decât cu oamenii
Au fost multe scandaluri, în ultimii 25 de ani, în care Corneliu Vadim Tudor a fost implicat sau pe care chiar el le-a provocat. Sunt, însă, şi multe lucruri bune lăsate în urmă de Tribun. Cu bune şi rele, Vadim este plâns de românii care l-au iubit şi de zecile de câini pe care i-a adoptat, îngrijit şi adăpostit în propria casă. Luni seară, căţeluşa lui preferată îl aştepta în zadar la geam.
Nimeni nu-i poate contesta lui Vadim Tudor bagajul intelectual şi cultural. „Era o enciclopedie”, spun mulţi dintre cei care l-au cunoscut. Înainte de a deveni politician, Corneliu Vadim Tudor a fost jurnalist, scriitor şi poet. De altfel, el a publicat 32 de cărţi, volume de poezie şi publicistică. Unele au fost editate şi în franceză, engleză şi arabă. Poate cele mai cunoscute versuri scrise de Vadim Tudor sunt cele ale melodiei cântate de Mirabela Dauer, „Mulţumesc, iubită mamă!”, un şlagăr de succes, lansat în anul 1977. Vadim Tudor a scris chiar şi piese de teatru, iar, împreună cu regizorul Sergiu Nicolaescu, a scris scenariul filmului „Triunghiul Morţii”. O altă latură pozitivă a fostului senator a fost iubirea faţă de animale. Cu doar 10 zile înainte să moară, Vadim Tudor a mărturisit că avea acasă 32 de câini maidanezi pe care i-a luat de pe străzi sau din adăposturi. „Pe unul îl cheamă Dan Diaconescu Direct, iar căţeluşa care doarme pe perna mea se numeşte Elodia. Am luat-o din cimitir. Pe altul îl cheamă Barack Obama. Dintre toţi cei 32 de căţei pe care îi am acasă, doar doi sunt de rasă”, a povestit Vadim.
S-a bătut pe holurile Parlamentului cu un deputat FSN
De-a lungul ultimilor 25 de ani, Corneliu Vadim Tudor a stârnit, fie prin apariţiile televizate, fie prin intermediul publicaţiei sale, “România Mare”, o serie de scandaluri răsunătoare. Vadim a folosit de multe ori un limbaj violent, antisemit şi rasist, fiind chemat adesea în faţa justiţiei, pentru calomnie.
- 1990. Încă de la începutul carierei politice, Vadim a declanşat atacuri furibunde la adresa maghiarilor: „Vom pune cu toţii mâna pe arme, dacă ungurii se răzvrătesc“.
- 1993. Vadim, pe atunci senator PRM, şi Aristide Dragomir, deputat FSN, s-au încăierat şi s-au umplut de sânge pe holurile Parlamentului. În bătaie au fost implicaţi şi bodyguarzii “Tribunului”, precum şi alţi parlamentari.
- 1999. Preşedintele Partidului România Mare se remarca printr-o nouă atitudine iresponsabilă şi îi încuraja pe minerii lui Miron Cozma, care veneau spre Bucureşti să dea jos Guvernul Radu Vasile.
- 2000. Apogeul carierei politice a lui Vadim. Promisiunile că va conduce ţara cu mitraliera şi că va stârpi mafia care jefuise poporul l-au adus în turul doi al alegerilor prezidenţiale, unde a fost învins de Ion Iliescu.
- 2006. Şeful PRM şi-a ieşit din minţi în decembrie, la condamnarea comunismului în Parlament. În timpul discursului ţinut de Traian Băsescu, el a fluierat şi a strigat „Huo!“, apoi i-a ameninţat pe susţinătorii preşedintelui că îi aruncă de la balcon.
A aruncat cu jigniri în stânga şi-n dreapta
De la Iliescu, Năstase şi Băsescu, la Udrea, Ţiriac şi Halep, cel căruia i se spunea ”Tribunul”a târât în noroi de-a valma bărbaţi şi femei, binefăcători sau duşmani.
Despre Adrian Năstase
„Adrian Năstase - un bolnav periculos, protagonist al mai multor casete video, în care apare participant activ (de fapt, pasiv) la orgii homosexuale. Una e filmată la un club de pederaşti din Anglia, unde Bombonel se hârjoneşte cu mai mulţi hăndrălăi, toţi în pielea goală“, spunea Vadim în toamna lui 2004.
Despre Traian Băsescu
“A fost un scandal-monstru în familia lui Băsescu! Soţia titulară i-a reproşat bărbatului infidel că apare prea des la televizor şi îi ţine Elenei Udrea partea. Matrozul a făcut ceea ce ştie mai bine (mai ales că era beat): nu a bătut-o, de data asta, ci a înjurat-o ca un birjar”, ziarul “Tricolorul”, mai 2015.
Despre Elena Udrea
„Dealu-i deal şi valea-i vale, Udrea-i curvă până moare“, sună una din multele jigniri aduse de Vadim Tudor celebrei blonde din politica românească.
Despre Ion Ţiriac şi Simona Halep
„Am auzit că bătrânul curvar a pus ochii şi pe Simona Halep, ba chiar trăieşte cu ea. Satyrul matusalemic cu mustaţă flocăită ar trebui castrat chimic, dacă nu chiar fizic”, este ultima declaraţie marca Vadim despre cei doi, publicată chiar pe 14 septembrie, cu câteva ore înainte ca ”Tribunul” să moară.
Şi animalele l-au plâns pe politician
Moartea fulgerătoare a lui C.V. Tudor a adus multă durere în sufletele celor dragi. Până şi câinii pe care i-a adunat de pe străzi şi i-a culcat în casa lui şi-au plâns luni seara stăpânul.
Cei care au trecut în seara morţii sale pe la locuinţa din Cotroceni, au auzit schelălăituri puternice, iar un căţel negru şi trist stătea la fereastră şi-şi aştepta neliniştit “părintele”. Dragostea uriaşă a lui C.V. Tudor pentru animale era arhicunoscută. De-a lungul timpului, Tribunul a adunat nu mai puţin de 32 de maidanezi. Trei dintre ei au primit nume sonore. ”Am peste 30 de câini acasă, printre care Dan Diaconescu Direct, un maidanez, Elodia, am luat-o din cimitir, doarme cu capul pe umărul meu, sau Barack Obama”, spunea politicianul. Patrupezii vor rămâne în grija familiei, ne-au dat asigurări rudele care au plâns ieri lângă sicriul depus la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Capitală.
Soţia, Doina, dar şi fetele, Lidia (25 ani) şi Eugenia (21 ani) au stat îndurerate, aproape în permanenţă la căpătâiul acestuia. Printre lacrimi, soţia Doiniţa ne-a povestit cât de rău i-a fost lui Vadim în ultimele trei zile de viaţă. ”S-a simţit rău cu trei zile înainte, dar n-a vrut să meargă la spital. Luni dimineaţă s-a simţit din nou rău, dar n-a vrut să chemăm salvarea. Când a văzut că nu mai are aer a chemat singur salvarea”, a povestit femeia îndoliată. Ea i-a pus câteva iconiţe în coşciug, apoi, împreună cu Emil Cărămizaru, parohul bisericii, l-au acoperit cu un tricolor.
Chiar dacă Senatul a refuzat să primească sicriul politicianului în semn de omagiu, părintele paroh Emil Cărămizaru spune că Vadim Tudor nici nu şi-a dorit acest lucru. ”Venea aici, dacă nu săptămânal, la două săptămâni să se închine la moaştele Sf. Nicolae şi ale lui Constantin Brâncoveanu. Spunea: «Părinte Emil, când voi pleca din lumea asta să nu uiţi că aici vreau să primesc slujba de înmormântare, pentru că aici, în ziua de 17 iunie, a primit slujba de înmormântare şi marele nostru poet naţional Mihai Eminescu». Faptul că s-a stins într-o zi de sărbătoare, de Înălţarea Sfintei Cruci, este ca o binecuvântare, o bucurie duhovnicească”.
"O personalitate ca el se naşte rar"
Victoria Sidonenko, 68 ani, pensionară: „L-am preţuit mult pe Corneliu Vadim Tudor. A fost un om direct, înţelept, mi-a plăcut şi ultima poezie pe care a scris-o. Îmi plăcea mult să-l urmăresc, l-am văzut şi vineri seară la tv. Este o mare pierdere pentru noi toţi”.
Valentin Preda, 48 ani, şomer: „L-am cunoscut personal pe Corneliu Vadim Tudor. M-a întristat foarte tare faptul că Tribunul nu mai e printre noi. Era singurul care mai ţinea verticalitatea poporul român. Îmi pare nespus de rău că şi pe acest om l-am pierdut”.
Maria Petre, 62 ani, şomeră: „Ce se poate spune în aceste momente? Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace! Nu l-am cunoscut personal, dar îmi pare enorm de rău că s-a stins din viaţă! Condoleanţe familiei îndoliate! Am ţinut să vin să-i aduc un ultim omagiu”.
Ionica Şerban, 80 ani, pensionară: „Am copilărit în aceeaşi zonă cu el, undeva în Sebastian. Era un erudit, un om de mare valoare. Îmi plăcea să-l ascult. O personalitate ca el se naşte rar. Îmi pare atât de rău de el, că nu mai e printre noi, ca după o rudă îndepărtată. Era incisiv, asta era firea lui, dar avea un suflet deosebit”.