Coronavirus în România, scenariul 2. Restricții noi, fără precedent: activitățile cu peste 100 de persoane, interzise
Coronavirusul în România intră într-o nouă etapă de răspândire, iar pentru scenariul 2 autoritățile impun restricții noi. În fiecare zi, atât în București, cât și în țară apar alte cazuri de îmbolnăvire, iar numărul lor va crește. Motiv pentru care s-au instituit reguli noi de prevenție, măsuri fără precedent, istorice, pe care statul român nu le-a mai luat niciodată.
Inițial, au fost instituite măsuri de protecție și de prevenire a răspândirii coronavirusului printr-o igienizare și dezinfecție supliemntară a aeroportului Otopeni. Apoi, românii au fost sfătuiți să se spele mai des pe mâni, să evite contactul cu persoane care suferă de afecțiuni respiratorii acute, să poarte măști de protecție dacă bănuiesc că sunt bolnavi sau se află în prejama persoanelor bolnave. Apoi, s-au închis școlile, grădinițele, teatrele, au fost anulate spectacole, concerte, competițiile sportive s-au defășurat fără spectatori. Conducerea Metrorex a decis punerea în trafic a tuturor garniturilor de tren disponibile și s-au micșorat timpii de așteptare în stații. Spitalul MAI a intrat în carantină, iar în alte unități medicale nu mai sunt permise vizitele. Scenariul al doilea al răspândirii coronavirusuluio presupune restricții și mai drastice. Iată ce au decis autoritățile
Coronavirus în România, scenariul 2. Restricții noi pentru prevenirea răspândirii Covid-19
Mați, 10 martie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc ședința grupului Tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. În urma acestei întâlniri au fost propuse spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență opt măsuri.
Măsuri privind stocurile de medicamente
Se va suspenda temporar, pentru o perioadă de 6 luni, distribuția medicamentelor, a dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea infecției cu Covid-19, în afara teritoriului României. Cu alte cuvinte, stocurile de medicamente cu care se tratează Covid-19 rămân în țară pentru a fi folosite de pacienții români. Lista produselor medicamentoase, a dispozitivelor și materialelor sanitare va fi stabilită de Ministerul Sănătății.
Recomandări pentru firmele private
Toate firmele private care au peste 99 de angajați, sunt sfătuite să decaleze programul de lucru al personalului, în așa fel încât oamenii să ajungă la servici cu mijloace de transport în comun mai puțin aglomerate. Se recomandă evitarea orelor de vârf, atunci când autobuzele și metroul sunt pline ochi. Recomandarea se aplică în București și în municipiile reședință de județ, începând din data de 12 martie, până la 31 martie cu posibilitatea de prelungire.
Decalarea programului instituțiilor publice
Pentru instituțiile publice, decalarea programului este obligatorie în perioada 12-31 martie. Instituțiile publice care nu pot aplica aceste reguli vor trebui să vină cu alte soluții pentru evitarea de către angajați a mijloacelor de transport în comun la ore de vârf.
Restricționarea activităților publice
Autoritățile au decis restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, în spații închise, cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitate de prelungire.
Se închid muzeele
O altă măsură luată se referă și la sistarea activităților cu public a muzeelor. Această măsură este, de asemnea, valabilă până la sfârșitul lunii, dar există posibilitatea să se prelungească. Se încearcă, în acest fel, evitarea aglomerației în spații închise.
S-au închis deja școlile și grădinițele
Școlile și grădinițele, atât cele de stat cât și private s-au închis deja și vor rămâne așa până la 31 martie, cel puțin. Nu se știe încă dacă după această dată elevii și preșcolarii se vor întoarce la cursuri. Se recomandă utilizarea unor metode alternative de învățământ.
Mai mulți polițiști pe stradă
Coronavirusul în România este departe de a se stinge, motiv pentru care autoritățile au impus restricții noi, care ne afectează pe toți. Astfel, în caz de necesitate, structurile poliției, jandarmeriei și poliției locale desfășoară măsuri de menținere a ordinii publice în proximitatea locațiilor unde sunt plasate persoane aflate în carantină sau se realizează activități medicale specifice. De asemenea, în această perioadă, vom vedea mai mulți polițiști pe stradă care vor asigura ordinea publică și vor fluidiza circulația rutieră. În prezent, până la ora 16.00, în România se înregistrează 35 de cazuri de cazuri de persoane infectate cu coronavirus.
Citește și:
Mărturiile Adelinei Chivu, soția lui Cristi Chivu, direct din infernul coronavirusului italian
Cum era tratată ciuma în Evul Mediu. 7 „remedii” folosite contra „morții negre”