Coronavirus România. Când va trece țara noastră la scenariul 4 și ce presupune acesta. „Ne apropiem”

29 martie 2020 12:18   Național
Ultima actualizare:

Având în vedere numărul persoanelor infectate cu coronavirus din țara noastră, scenariul 4 creat de autorități în această vreme de pandemie este tot mai aproape de a fi pus în practică.

Întrebat când crede că va trece România în următorul scenariu în ceea ce priveşte numărul de bolnavi confirmaţi, profesorul Alexandru Rafila Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a răspuns: „Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie”.

„La începutul săptămânii viitoare cu siguranţă se vor adopta acte normative ca să ne adaptăm la această nouă situaţie, pentru că deja aveam 1500 de cazuri, dacă ne gândim că mâine şi poimâine probabil vom avea cel puţin în jur de 200 de cazuri, ne apropiem de 2000 şi atunci trebuie luate măsuri specifice”, a mai spus acesta, la Digi 24.

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că pentru scenariul 4 al epidemiei de coronavirus este prevăzut ca persoanele infectate, care au rude în vârstă de peste 65 de ani, să rămână în carantină, nu în izolare acasă, scrie Agerpres.

De asemenea, autoritățile declaraseră anterior că într-un eventual scenariu 4, spitalele vor fi reorganizate, urmând ca unele unități să fie dedicate tratării pacienților cu Covid-19. Nu toate cazurile vor putea să fie tratate în spital, cazurile mai ușoare se vor trata la domiciliu. 

„Avem nişte propuneri pe care le-am făcut la colegii noştri de la Ministerul de Interne ca într-o ordonanţă militară viitoare să putem cuprinde şi acest punct în care să ne protejăm vârstele extreme şi pe cei cu comorbidităţi”, a afirmat ministrul Tătaru, într-un interviu difuzat sâmbătă seară de postul Digi24. El a adăugat că în scenariul patru testările vor fi extinse la „tot ce înseamnă personalul medical”.

„Avem un scenariu patru în care testările sunt extinse la tot ce înseamnă persoană instituţionalizată, la tot ce înseamnă personal medical, întâi cel care este contact şi simptomatic, pe urmă şi celălalt personal. Trebuie să ne protejăm personalul medical, trebuie să-l avem pentru acest scenariu patru pe tot valid (…)”, a spus acesta.

În scenariul 4 vor sări în ajutor și unitățile medicale de suport

Tătaru a mai explicat că pentru faza 4 a epidemiei vor interveni şi cele 36 de spitale care sunt clasificate ca unităţi de suport şi vor aduce un surplus de 8.000 de paturi, pe lângă cele 2.000-2.300 care sunt folosite în faza actuală pentru persoanele confirmate cu coronavirus.

„Ne apropiem, într-adevăr, de scenariul patru, un scenariu care implică tratarea unor cazuri uşoare şi medii la domiciliu, sub supraveghere medicală, uneori chiar şi a voluntarilor, iar în spital, tratamentul pacienţilor cu afecţiuni coronavirus manifestări moderat-severe şi critice.

Cele moderat-severe se vor afla în secţiile de boli infecţioase, iar cele critice, în secţiile de terapie intensivă, sub suport ventilator sau cardiovascular. Avem, tot în scenariul patru, un moment în care personalul medical asimptomatic, dar pozitiv la coronavirus, va rămâne şi va trata pacienţii infectaţi cu coronavirus care sunt spitalizaţi.

Ne gândim la un scenariu patru în care intervin tocmai aceste unităţi de suport. Dacă în acest moment avem o capacitate de 2.000-2.300 de paturi, odată cu intrarea celor 36 de spitale plus specialităţi tip dializă sau alte patologii, care au infecţie coronavirus, vom mai aduce un surplus de 8.000 de paturi”, a adăugat acesta.

Scenariul 4 se aplică la un număr de peste 2.000 de persoane infectate

Scenariul cu numărul 4 se va aplica de la un număr mai mare de 2.000 de persoane infectate. Potrivit raportărilor de sâmbătă ale Grupului de Comunicare Strategică, în România era un număr total de îmbolnăviri de 1.452 de persoane, cu 7.801 persoane în carantină instituţionalizată şi alte 131.367 în izolare la domiciliu. 

Mai multe