Coronavirus România. Se repetă anul şcolar? Ce spune ministrul educaţiei

23 martie 2020 12:28   Național
Ultima actualizare:

Dacă situaţia se agravează în România din pricina pandemiei de coronavirus se pune problema când se vor putea relua cursurile elevilor şi studenţilor. Se repetă anul şcolar? Ce spune ministrul educaţiei.

Toate şcolile din România sunt închise din 11 martie, iar universităţile au anunţat suspendarea cursurilor. Când vor reveni în bănci cei 2,8 milioane de elevi?

„În acest moment, nu se ia în calcul repetarea amului şcolar. Ministerul Educaţiei lucrează la mai multe scenarii, uitându-se şi la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de învăţământ din statele UE. Nu se pune problema îngheţării anului şcolar. Lucrăm  în acest moment la mai multe scenarii pe care le vom face publice în momentul în care vom avea o situaţie clară cu privite la starea de urgenţă în care ne aflăm”, a spus ministrul Monica Anisie, la digi24.ro.

Până când se va anunţa decizia Ministerului Educaţiei, ministrul Monica Anisie a recomandat elevilor să înveţe online şi să se pregătească pentru examenele de Evaluare naţională 2020 şi Bacalaureat 2020.

Ce a anunţat vicepremierul Raluca Turcan

Vicepremierul Raluca Turcan a spus în această dimineaţă, la rfi.ro că există trei scenarii în privința anului școlar: ”Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”.

Raluca Turcan spune că ”toate scenariile sunt posibile, nu există o țară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile”.

Ce spun sindicatele din învăţământ

“Scenariul înghețării anului școlar nu poate fi luat în calcul. Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită membrilor Guvernului să evite a mai da declarații alarmiste referitoare la sistemul de învățământ. Având în vedere starea de urgență, soluțiile trebuie gândite și discutate înainte de a fi prezentate publicului larg.

"Le cer tuturor politicienilor să dea dovadă de responsabilitate în declarații. Astfel de scenarii trebuie făcute de specialiștii în educație și discutate cu partenerii sociali – profesori, părinți, elevi – înainte de fi prezentate în mass-media. Noi suntem într-o permanentă comunicare cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și până acum nu s-a discutat despre o posibilă repetare a anului școlar. În condițiile în care cadrele didactice, părinții și elevii depun eforturi prin activități de predare on-line pentru a depăși această criză, astfel de declarații, precum cea de astăzi, nu fac decât rău“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

Ce spun elevii

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, luni, 23 martie, că anul şcolar nu trebuie îngheţat, iar amânarea examenelor naţionale trebuie evitată. Elevii au transmis o serie de propuneri Guvernului pentru rezolvarea crizei.

”Criza provocată de Coronavirus are efecte dăunătoare procesului educaţional, acesta fiind întrerupt pentru o perioadă considerabilă de timp - o măsură absolut necesară, pe care o salutăm, care a fost adoptată de autorităţile centrale în vederea protejării elevilor de infecţia cu virusul COVID-19. (...) În acest sens, sistemul educaţional, blocat timp de cel puţin 4 săptămâni, care vor necesita recuperare, trebuie să răspundă nevoilor şi intereselor elevilor din România, astfel încât întreaga situaţie să fie gestionată cu calm şi responsabilitate de către autorităţile competente”, au transmis, luni, reprezentanţii Consiliul Naţional al Elevilor.

Citeşte şi:

Biserica se mută la televizor și în online

Monica Anisie, ministrul Educației: „Nu se îngheață anul școlar!”

Mai multe