Coronavirus România. Universitatea București, Politehnica și ASE-ul şi-au suspendat cursurile
Universitatea Bucureşti a anunţat, miercuri (11 martie), suspendarea cursurilor până în data de 29 martie, în contextul evoluției cazurilor de coronavirus la nivel național. Reprezentanţii instituţiei au precizat că vor comunica ulterior mai multe detalii.
UPDATE: Pe lângă Univeristatea București, și alte facultăți din Capitală au suspendat cursurile. Universitatea Politehnica Bucureşti a luat hotărârea să închidă cursurile faţă în faţă cu studenţii până pe 31 martie, potrivit informaţiilor oficiale obţinute de Libertatea. Activităţile didactice faţă în faţă vor fi înlocuite cu cele online.
Totodată, doar studenţii mai au voie să intre în cămine, începând din 12 martie.
Şi Academia de Studii Economice a decis suspendarea cursurilor, din ziua de 12 martie, până pe 31 martie. Cursurile se vor desfăşura online, din data de 16 martie. Cursurile programate în perioada 12-15 martie vor fi recuperate ulterior.„Universitatea din Bucureşti a decis suspendarea activităţii didactice ”faţă în faţă” începând de astăzi, 11 martie 2020, ora 14:00, până pe data de 29 martie 2020”, a anunțat Universitatea București, pe pagina oficială de Facebook. Cursurile în învăţământul preuniversitar sunt sistete, în perioada 11 - 22 martie, iar ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că universităţile, având autonomie, pot decide măsurile pe care le iau cu privire la derularea cursurilor.
”Universitatea din București va fi în contact permanent cu membrii comunității academice, oferind soluții digitale, consiliere și sprijin tehnic acolo unde va fi nevoie.
În ceea ce privește implementarea în sistem online a activităților didactice în perioada următoare, universitatea va acorda prioritate organizării activităților cu studenții din anii terminali, astfel încât riscul nefinalizării la timp a ciclurilor de studii să poată fi redus.
Începând de mâine, 12 martie 2020, până pe 31 martie se suspendă și activitatea Cantinei „Mihail Kogălniceanu”.
Studenții celor 19 facultăți ale Universității din București vor putea interacționa individual cu serviciile administrative, cu secretariatele sau cu cadrele didactice numai pentru activitățile care nu pot fi derulate online (obținerea de semnături, de documente de studii etc.). Recomandăm studenților ca, în măsura posibilităților, să folosească plățile online.
Universitatea din București va solicita Bibliotecii Centrale Universitare închiderea temporară a sălilor de lectură aflate în clădirile facultăților, cu păstrarea deschisă a centrelor de împrumut.”, a transmis Universitatea printr-un comunicat publicat pe site-ul unibuc.ro.
La momentul actual, numărul de cazuri de coronavirus a ajuns la 31 în România, dintre care 6 au fost vindecate. Alte 487 sunt în carantină, iar 11.684 sunt monitorizate la domiciliu.
Rectorii a 7 mari universități din București au cerut clarificări cu privire la suspendarea cursurilor
Rectorii a șapte universități publice din București au solicitat marți (10 martie), prin scrisori comune, Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și Ministerului Educației clarificări privind oportunitatea suspendării cursurilor „față în față”. Semnatarii solicită „un punct de vedere legat de oportunitatea întreruperii cursurilor în universitățile din Municipiul București având în vedere atât siguranța tuturor membrilor din comunitatea universitară, cât și armonizarea cu măsurile din zona de învățământ preuniversitar”, potrivit Digi24.
„Menționăm că, în situația suspendării cursurilor, universitățile noastre vor asigura pentru studenții lor activități didactice în regim online, iar serviciile administrative ale universităților vor funcționa în continuare”, se arată în scrisoarea transmisă Ministerului Educației și Cercetării.
Rectorii instituțiilor de învățământ superior care su semnat scrisoarea sunt Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rector Academia de Studii Economice din București, Prof. univ. dr. Marian Preda, Rector Universitatea din București, Conf. univ. dr. Liviu Lucaci, Rector Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ,,Ion Luca Caragiale” din București, Prof. univ. dr. Diana Asinefta Moș, Universitatea Națională de Muzică din București, Mihnea Cosmin Costoiu, Rector Universitatea Politehnică din București, Prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, Rector Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, Rector Universitatea Tehnică de Construcții din București.