Coronavirus România. Virusul ucigaş din Oltenia, până-n Maramureş
Încă două cazuri de îmbolnăvire cu virusul ucigaş Covid-19 au fost confirmate vineri, 28 februarie, unul în județul Timiș și celălalt în Maramureș. Este vorba despre o femeie în vârstă de 38 de ani, care s-a întors recent din localitatea italiană Bergamo, și un bărbat de 45 de ani care s-a întors în România tot din Italia, dar dintr-o zonă care nu se află în carantină. În același timp, analizele derulate vineri asupra primului pacient bolnav de coronavirus au ieșit negative de această dată, urmând a fi testat în continuare.
Caz de coronavirus în Timișoara
O femeie din Timișoara, care a vizitat în data de 17 februarie orașul Bergamo, din Italia, a fost internată, joi seara, 27 februarie, la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din localitate, cu suspiciune de coronavirus. Femeia, care se afla în perioada de izolare la domiciliu, a făcut febră. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătatu, femeia a început să se simtă rău pe 25 februarie. După două zile, pe 27 februarie, ea este internată în spital și i se prelevează probe care, ulterior, se dovedesc a fi pozitive.
Medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, a declarat că pacienta a fost de urgență internată, iar analizele i s-au făcut vineri dimineața. „Este vorba despre o femeie din Timișoara care în urmă cu zece zile a fost, timp de o zi, în Bergamo, Italia. Aceasta se afla în izolare la domiciliu și a făcut febră. A mers salvarea de victime multiple la dânsa și a adus-o la spital", a declarat Virgil Musta. Deocamdată, la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara această femeie este singurul pacient internat cu suspiciune de coronavirus. Însă, în județ sunt izolate la domiciliu aproape 300 de persoane.
Și în Maramureș este înregistrat un caz confirmat de îmbolnăvire cu coronavirus. Este vorba despre un bărbat de 45 de ani care vine din afara zonelor carantinate din Italia. El s-a întors în țară pe 25 februarie, deja bolnav. Se pare că bărbatul s-a simțit rău și a mers la un spital din Peninsulă. Aici a primit un tratament și a fost trimis acasă. Românul s-a întors în țară deja bolnav și este internat acum la Clinica de Boli Infecțioase din Maramureș. În urma testării, el a fost depistat pozitiv cu coronavirus şi transferat cu insuficienţă respiratorie la Spitalul Judeţean din Cluj Napoca.
„Cazul de la Timişoara este într-o stare bună, iar cel de la Cluj se simte un pic mai bine şi rămâne sub supraveghere“, a mai spus Nelu Tătaru. Raed Arafat a precizat că bărbatul de la Maramureş este un caz mediu. „Astăzi este ceva mai bine“, a spus Arafat.
Şefa DSP Gorj a fost demisă
Potrivit acestuia, vor fi testate şi persoanele care au călătorit cu cele două persoane şi, de asemenea, specialiştii au început anchete epidemiologice. Tătaru a mai spus că vineri dimineaţa a avut videoconferinţă cu şefii DSP-urilor şi a descoperit un viciu de informare la Gorj, unde instituţia nu transmite corect informaţiile. „Ca urmare, s-a decis demiterea şefului DSP Gorj. Noi am trimis deja Corpul de control acolo“, a spus Tătaru.
Vor mai apărea cazuri, dar nu e cazul să închidem graniţele
Şeful DSU, Raed Arafat, a mai spus că vor apărea alte cazuri şi vom ajunge să spunem că vrem să izolăm total sau să nu mai vină nimeni în ţară. „Nu este cazul. Procedurile şi schimbările sunt analizate de specialişti ai DSP“, a punctat Arafat.
Primul pacient cu coronavirus nu mai este infectat
La rândul său, Tătaru a subliniat că nu este cazul să ne gândim la epidemie sau la închiderea graniţelor. Până acum, în România era confirmat un singur caz de infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus), fiind vorba despre un bărbat de 25 de ani, din judeţul Gorj, asimptomatic, pentru restul persoanelor testate rezultatele analizelor fiind negative. Tânărul de 25 de ani va fi testat din nou, până luni. Dacă și cel de-al doilea test va ieși negativ, iar bărbatul nu va prezenta simptome, el va fi externat de la Institutul Matei Balș, unde se află acum.
„Doamna din Timişoara e în stare bună, domnul din Cluj a venit în insuficienţă respiratorie, dar acum e în stare mai bună. La pacientul din Gorj testul a ieşit negativ, se mai repetă luni”, a mai spus Tătaru.
182 de persoane se află în carantină
Ieri, 182 persoane se aflau în carantină, iar 8231 de persoane sunt monitorizate la domiciliu, informează Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului.În ultimele 24 de ore au fost efectuate 135 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe din București – 33) cu privire la Coronavirus.De asemenea, conform informațiilor comunicate de către autoritățile locale Ambasadei României la Tokyo, șapte din cei nouă cetățeni români, membri ai echipajului navei croazieră Diamond Princess, au fost debarcați și transferați într-o facilitate specială în localitatea Wako, prefectura Saitama, în apropierea orașului Tokyo. Starea lor de sănătate este bună. Aceștia au fost testați pentru infecția cu COVID-19, rezultatele analizelor fiind negative. Ca măsură de prevenție suplimentară, aceștia vor fi supuși unei noi perioade de carantină de 14 zile. Doi cetățeni români au rămas pe navă, ca parte a echipajului esențial necesar pentru mentenanța vasului. Starea lor de sănătate este bună.În ceea ce privește situația celor șase cetățeni români care au revenit în România în data de 22 februarie 2020, aceștia sunt în carantină, monitorizați în permanență, iar starea lor de sănătate este bună.
Biserica igienizează icoanele şi te împărtăşeşte cu linguriţa adusă de acasă
În contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română face următoarele recomandări:
Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV.
2.Problema sărutării icoanelor din lăcașele de cult e una specială, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem, în această perioadă, de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă.3.Persoanele care au teamă de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin). Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.4.Recomandări asemănătoare face și Arhiepiscopia Romano-Catolică. Astfel, în perioada următoare, credincioşilor li se recomandă să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii.