Coronavirusul din China a făcut 26 de victime. Pe Aeroportul Otopeni, pasagerii care vin din China sunt „scanaţi” cu afişe şi flayere

24 ianuarie 2020 13:59   Național
Ultima actualizare:

Pericolul reprezentat de noul coronavirus care produce pneumonie letală a determinat autorităţile române să ia măsuri. Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti au fost instalate panouri de avertizare. Şi aeroportul din Cluj distribuie materiale informative pentru cei care călătoresc în China.

Numărul mare de decese provocate de coronavirusul din China  a determinat autoritățile române să instaleze panouri de avertizare la Aeroportul Internațional Henri Coandă din București. În acelaşi timp, pe alte aeroporturi din lume pasagerii sosiţi din China sunt supuşi screening-ului terminc.  Au apărut primele suspiciuni privind existența coronavirusului din China în Europa. 5 persoane sunt testate în Marea Britanie, 3 dintre ele fiind de origine chineză. Şi în Franţa au fost 2 cazuri cu simptome, dar boala nu a fost confirmată.

Până la termoscannere, avem afişe şi flayere în trei limbi şi două ambulanţe

Într-un comunicat de presă, Aeroportul Înternaţional Henri Coandă din București  a transmis că „în vederea informării publicului privind pericolul reprezentat de noul coronavirus (2019-nCoV), la Aeroportul Internațional Henri Coandă din București au fost instalate, din seara zilei de 23 ianuarie, afișe în limbile română, engleză și chineză. Astfel, pasagerii cu simptome respiratorii care au călătorit în China sau în alte zone afectate de noul coronavirus sunt sfătuiți să contacteze imediat serviciul medical al aeroportului și să raporteze istoricul de călătorie. De asemenea, sunt oferite sfaturi pentru cei care plănuiesc să viziteze China sau altă țară afectată de noul coronavirus”. Aceleași informații sunt prezentate și prin intermediul a peste 70 de monitoare comerciale instalate în terminalele aeroportului. De asemenea, Serviciul medical al Aeroportului Henri Coandă este pregătit să intervină permanent cu două echipe medicale complete (medic, asistent, ambulanțier) și este dotat cu două ambulanțe complet echipate.

Autorităţile „au vorbit” despre posibilitatea achiziţiei de termoscannere

Miercuri, în urma unei şedinţe de urgenţă de la Ministerul Sănătăţii, s-a discutat despre măsuri urgente pentru prevenirea răspândirea virusului ucigaş din China. Astfel, printre altele, s-a luat decizia cumpărării unor termoscannere. „În ceea ce privește măsurile de la Aeroport, sunt similare cu cele care au fost în timpul pandemiei de gripă, făcând referire la un set de informații care vor fi oferite tuturor călătorilor, posibilitatea de achiziție de termoscanere care să evidențieze eventualele persoane cu febră și care ar putea să răspundă definiției de caz. Nu în ultimul rând, vorbim de constituirea de echipe care să asigure permanența serviciilor medicale în aeroporturile internaționale”, a explicat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, după şedinţa de la Minister.

Până în acest moment, Institutul Național de Sănătate Publică a luat următoarele măsuri în ceea ce privește noul tip de coronavirus: a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național și, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, au fost emise atenționări de călătorie.

În plus, în România ar urma să fie disponibile, în curând, teste care să depisteze rapid eventuala prezență a virusului gripal care a dus la decesul a 6 oameni în China, a anunțat marți medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Testele urmează să fie disponibile, cel mai probabil, la Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș" din București.

Măsuri pentru prevenirea infecţiei cu virusul din China şi pe Aeroportul din Cluj

Aeroportul Cluj a anunțat încă de joi că are deja o colaborare cu autorităţiile din domeniul sănătăţii publice, cu autorităţile care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aeroportului, dar şi cu companiile aeriene pentru implementarea tuturor măsurilor de precauţie în ceea ce priveşte cazurile de pneumonii cu coronavirus.

 „Aeroportul Internațional  Avram Iancu Cluj a luat primele măsuri în ceea ce privește noul tip de coronavirus.

Aeroportul Cluj vine în sprijinul pasagerilor săi atât prin distribuirea materialelor informative despre coronavirus,  cât  și prin  serviciile  medicale existente în permanență pe aeroportul clujean.  În acest sens, în terminalele de plecări și sosiri, la biroul de informații,  la cabinetul medical și în zonele ghișeelor de  check- in  ale  aeroportului,  au fost afișate mai multe anunțuri de informare și au fost distribuite pasagerilor flyere cu instrucțiuni referitoare la combaterea și prevenirea noului tip de coronavirus.

De asemenea, Aeroportul Cluj colaborează în permanență cu autoritățiile din domeniul sănătății publice, cu autoritățile care își desfășoară activitatea în cadrul aeroportului, dar și cu companiile aeriene pentru implementarea tuturor măsurilor de precauție în ceea ce privește cazurile de pneumonii cu coronavirus.

Asistenții medicali din cadrul Aeroportului Cluj oferă sprijin tuturor pasagerilor care au nevoie de sfaturi sau îngrijiri medicale.”, se arată într-un comunicat al aeroportului.

Pe alte aeroporturi din lume pasagerii sunt scanaţi termic

Aeroporturile din întreaga lume au început screeningul pasagerilor care sosesc din China, inclusiv Hong Kong, pentru coronavirusul mortal.

Ministerul aviației civile din India a anunțat că toți pasagerii care sosesc din China pe șapte aeroporturi vor fi examinați pentru virus.  Pe lângă aeroporturile Delhi, Mumbai și Kolkata anunțate anterior, pasagerii vor fi supuși și screeningului termic la aeroporturile Chennai, Bengaluru, Hyderabad și Cochin, potrivit airport-technology.com.

În plus, pasagerii cu febră, tuse și dificultăți de respirație au fost îndrumați să raporteze unităților de sănătate din aeroport.  Şi aeroporturile din Rusia au început screeningul călătorilor care sosesc din China pentru a detecta pasagerii care ar putea fi infectați de coronavirus.

Reuters a raportat că aeroporturile din Sheremetyevo, Vnukovo, Eekaterinburg și Irkutsk au început măsurile de screening.

În Wuhan, China a implementat scanarea termică a persoanelor care pleacă din aeroporturi. De asemenea, Japonia și Hong Kong au alertat aeroporturile cu privire la virus.

În urma unei directive de la Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Protecția Vamilor și a Frontierei (CBP), au fost lansate „screening-uri de sănătate îmbunătățite” pe trei aeroporturi: San Francisco (SFO), New York (JFK) și Los Angeles (LAX) începând din 17 ianuarie.  SUA au înregistrat primul caz de infecţie cu virusul mortal din China la 21 ianuarie la Seattle, Washington. Pacientul s-a întors de la Wuhan pe 15 ianuarie. Proiecția a fost lansată și pe aeroporturile din Atlanta și Chicago.

Coreea de Sud, Nigeria, Bangladesh, Australia, Italia, Singapore și Malaezia au adoptat, de asemenea, diverse măsuri pe aeroporturi pentru identificarea pasagerilor infectați.

Săptămâna aceasta, oamenii de știință de la Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA au început să lucreze pentru un vaccin împotriva coronavirusului.

Măsuri extreme în China

Orașul chinez Wuhan, sursa epidemiei cu coronavirus, este în carantină. Autoritățile chineze au decis să închidă toate rețelele de transport.

Autobuzul, metroul, feribotul și celelalte rețele de transport vor fi suspendate de pe 23 ianuarie de la ora locală 10:00. Stațiile de tren și aeroportul vor fi închise pentru călătorii care pleacă, a anunțat postul TV de stat. Autoritățile le cer cetățenilor să nu părăsească orașul decât dacă există circumstanțe speciale.

Citeşte şi: 

Sursa infecţiei cu coronavirus: şerpii şi supa de liliac

Virusul din China care provoacă pneumonie ucide din nou. E alertă şi în Romania!

Mai multe