Coronavirusul pune pe butuci afacerile. Florista Alina Neacșa: ”Am pierdut peste 6.000 de euro în două zile”

11 martie 2020 16:16   Național
Ultima actualizare:

Coronavirusul are un efect dramatic și asupra afacerilor. Multe hoteluri și-au suspendat activitatea din lipsă de turiști, unele agenții de turism străine au închis filialele din România, iar cei care depind de evenimente au pierdut bani mulți. ”Am pierdut peste 6.000 de euro în două zile”, ne-a spus florista Alina Neacșa, care a rămas cu mii de fire de trandafiri.

Hotelurile și agențiile de turism sunt amenințate de faliment. Asta spun reprezentanții din acest domeniu, care cer Ministerului Economiei să ia măsuri imediate.

Mai exact, să înființeze o celulă de criză care să propună soluții pentru sprijinirea turismului afectatat de răspândirea coronavirusului.

Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte Executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), afirmă că în primul rând s-a constatat o scădere importantă a celor care călătoresc în România în scop de business. În al doilea rând turiștii de ”outgoing” nu mai fac rezervări.

Hotelurile vor închide

”Aici e o problemă pentru că cei care au rezervat deja vacanțe trebuie să își ia banii înapoi, dar agențiile au plătit deja banii hotelurilor”, spune Dragoș Răducan.

El subliniază că oamenii nu își vor pierde banii pentru că ”sunt protejați de legislație”. În schimb, hotelurile și agențiile de turism sunt amenințate de faliment.

”Unele hoteluri se vor închide pentru două-trei saptămâni sau chiar o lună”, este de părere reprezentantul  FPTR. Totodată, compania de turism G2 Travel, una dintre cele mai mari din lume, a închis birourile din București și Hong Kong, din cauza problemelor financiare provocate de coronavirus.

Compania, reprezentată în România prin firma Global Compass Ro SRLare pe piața locală 365 de angajați. Lor li s-a comunicat că au fost concediați colectiv,  să-și caute alt loc de muncă și că dacă vor pot să contesta decizia în instanță.

„Au fost analizate soluții de tipul: scutirea de plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni, cu posibilitatea prelungirii pentru șase luni în caz de necesitate, scoaterea de sub incidența veniturilor salariale a mesei și a cazării pentru angajați sau măsuri care prevăd posibilitatea prelungirii voucherelor de vacanță deja emise, începerea emiterii noilor vouchere de vacanță în următoarele zece zile pentru susținerea turismului intern, cât și posibilitatea emiterii voucherelor de vacanță în extrasezon. Totodată a fost discutată și nevoia unei campanii de promovare a vacanțelor în România”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri- Direcția Generală Turism.

Dacă pentru acest segment greu încercat sunt luate în discuție măsuri anticriză, cei care trăiesc din organizări de evnimente nu par la fel de norocoși.

Celebra floristă Alina Neacșa avea programate pentru săptămâna aceasta mai multe evenimente, unele dintre ele grandiose, dar le-a pierdut pe toate, din cauza faptului că s-au anulat. A comandat, în schimb, trandafirii, au ajuns proaspeți și frumoși în țară, tocmai din Kenya, dar a rămas cu ei.

Floriștii au rămas cu mii de fire pe stoc

”În această săptămână, am fost luați pe nepregatite cu anularea evenimentelor datorită măsurilor de prevenire  a coronavirusului. Îmbrățișez măsurile ca fiind unele mai mult decât necesare însă în ceea ce privește afacerea pe care o conduc, aceasta a suferit pierderi de aproximativ 6.185 de euro, doar în acest weekend. Am rămas cu foarte multe flori pe stoc care nu pot fi vândute într-un timp atât de scurt, mai ales că este vorba despre trandafiri de grădină parfumați, un produs premium și mai scump decât media de preț a florilor normale. De asemenea, clienții care achiziținează flori prin platforma noastră au suferit pierderi majore care se ridică la mii de euro din aceleași considerente. Unora li s-au anulat evenimentele, pe care urmau să le aibă în acest weekend, alții nu au mai putut participa la târgurile de nunți care au fost anulate. Resimțim cu toții o puternică destabilizare a pieței”, ne-a declarat Alina Neacșa, cea care deține Flori cu Fitze Fresh și Flori cu Fitze Academy.

Și la nivel marcoeconomic stăm la fel de rău. Bursele din China Și Europa s-au prăbușit, inclusiv cea de la București, iar cel mai mult au avut de suferit companiile petroliere şi băncile.

12,7 miliarde de lei s-au evaporat luni de la Bursa de la Bucureşti, din care 7,4 miliarde lei doar de la marile companii listate, precum OMV Petrom, Romgaz,  Banca Transilvania, BRD.

Mai multe