Coşmarul meteo. De aici, nu ne mai putem întoarce! Evenimentele care indică distrugerea Pământului mai aproape decât credeam
Istoricii vor putea vorbi despre anul 2015 ca fiind adevăratul început al sfârşitului. Câteva episoade sunt relevante: valuri nemaiîntâlnite de căldură în India şi Pakistan, incendii uriaşe în SUA, iar în Anglia a fost atât de cald încât computerele au cedat. Semnalele sunt absolut terifiante şi ne fac să ne gândim că am putea trăi „pe viu” filme ca ”2012”, care prezintă apocalipsa meteo.
La începutul lunii august, fostul expert în climă de la NASA, James Hansen, a aruncat „bomba”, conform huffightonpost.com. Împreună cu o echipă de specialişti, el a identificat schimbări importante în Antarctica. Acestea sugerează că nivelul apelor mării ar putea creşte de 10 ori mai mult decât s-a prezis până acum: aproape 3,3 metri până în anul 2065. ”Dacă emisiile de gaze toxice nu se reduc, aceste creşteri ale nivelului mărilor nu va putea fi oprit. Vorbim despre consecinţe economice devastatoare, despre migraţia populaţiei din zonele afectate, despre faptul că planeta nu va mai putea fi guvernată. Pe scurt, sfârşitul civilizaţiei”, a declarat acesta, pentru site-ul american www.rollingstone.com.
Temperaturile extreme vor fi tot mai dese
Şi alţi experţi sunt de părere că studiul lui Hansen arată cât de imprevizibile sunt schimbările climatice. Spre exemplu, deşi temperaturile apelor din Ocean sunt la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, anumite părţi se răcesc, încetinind curenţii. Implicaţiile sunt uriaşe: furtunile vor deveni tot mai puternice (şi vorbim aici despre uragane, tornade şi taifunuri), nivelul apelor creşte, iar temperaturile extreme (caniculă şi ger) vor fi tot mai dese în următorii ani. Astfel de lucruri s-au mai întâmplat, spun specialiştii, dar niciodată la o asemenea scară şi cu astfel de implicaţii.
Curentul El Nino, de exemplu, va face ravagii greu de imaginat, atrag atenţia climatologii. În plus, fauna şi flora din oceane sunt aproape compromise. ”Nepoţii noştri nu vor mai avea oceane şi mări aşa cum le ştim noi”, spun cu tristeţe cei care aprofundează fenomenul.
Cele mai calde şapte luni din istorie
Datele arată clar că previziunile sumbre ale oamenilor de ştiinţă nu sunt doar vorbe menite să ne sperie sau să „strice” afacerile industriilor vinovate de poluare. ”Iulie 2015 a fost luna cu cele mari temperaturi înregistrate vreodată pe Terra. De altfel, la fel s-a întâmplat şi în cazul primelor şase luni din an: cele mai calde înregistrate la suprafaţa Terrei de la debutul măsurătorilor meteorologice, în 1880”, a anunţat, joi, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Astfel, temperatura medie combinată la suprafaţa uscatului şi a oceanelor de pe Terra s-a situat în iulie 2015 cu 0,81°C peste media secolului al XX-lea (15,8°C) şi a depăşit cu 0,08 grade Celsius precedentul record de temperatură medie lunară, stabilit în iulie 1998.
Temperatura globală înregistrată în lunile iulie creşte cu 0,65 grade Celsius, în medie, în fiecare secol, precizează specialiştii de la NOAA. De asemenea, potrivit BBC, nouă luni din topul 10 al celor mai fierbinţi luni monitorizate după 1880 au fost înregistrate după anul 2005, afirmă NOAA.
Graficele oamenilor de ştiinţă arată clar încotro ne îndreptăm. Vestea proastă este că stilul de viaţă actual al omenirii nu face decât să grăbească sfârşitul.
2012, filmul care a îngrozit omenirea
Scenele apocaliptice din filmul SF “2012”nu pot fi uitate nici la 6 ani de la premiera sa. Planeta se dezintegrează din cauza încălzirii nucleului Terrei şi a furtunilor geomagnetice fără precedent. Încep erupții vulcanice și cutremure fără precedent care fac ravagii în toată lumea. Scoarța terestră devine instabilă și, fără pregătiri adecvate, întreaga rasă este condamnată. Avertizaţi de oamenii de ştiinţă, liderii mondiali se grăbesc să construiască «Arce» pentru a scăpa de cataclismul iminent.
2015 - cel mai cald an, august - cele mai reci zile din istorie
Parcă a venit toamna! Temperaturile au coborât brusc cu până la 20 de grade, față de cât ar fi fost normal la această dată. De trei zile, ne luptăm cu temperaturi de 14 -17 grade, valori record pentru luna august, după ce mai înainte am fost afectați de 33 de zile de caniculă. ”Într-adevăr, în data de 20 august, în mai multe localități din sudul și sud-estul țării s-au înregistrat cele mai mici temperaturi, din 1961, de când există date de referință, inclusiv la București. Însă, luna august nu s-a terminat, deci nu putem afirma că întreaga lună este cea mai rece din istorie”, ne-a explicat Meda Andrei, meteorolog ANM. Pe de altă parte, specialiștii spun că 2015 este cel mai cald an din ultimii 136 de ani, iar secetă atât de mare nu am mai avut din 1961. (Marina Dohi)
Vom avea o toamnă lungă și caldă, până la 1 decembrie
Abia luni scăpăm de frig, dar temperaturile nu vor mai ajunge la peste 30 de grade până la sfârșitul lunii, spun meteorologii ANM. Însă, vremea va fi frumoasă în sudul țării, până la 1 decembrie, spun specialiștii britanici de la Centrul European de Prognoză.
SEPTEMBRIE
Va fi o lună cu temperaturi mai ridicate în sudul Olteniei, Banat, Muntenia, sudul Moldovei și în Dobrogea. Aici vor fi multe zile însorite, cu puține ploi, ceea ce ar putea agrava seceta deja instalată. În celelalte regiuni, valorile se vor apropia de normalul lunii, dar vor fi precipitații bogate, de 60 -80 l/mp, în Munții Apuseni și în Maramureș.
OCTOMBRIE
În tot sudul țării, temperaturile vor fi mai mari decât ne-am obișnuit, inclusiv pe Litoral. În Moldova, Muntenia și în Dobrogea vor fi ploi puține, sub 40 l/mp, în timp ce în centrul și nordul țării ar putea fi precipitații de până la 80 l/mp.
NOIEMBRIE
Ar putea fi zile când termometrele vor arăta 14 -16 grade, mult peste normele lunii, în sudul țării și în Banat, chiar mai ridicate pe Litoral. Însă, aici vor fi ploi puține, în timp ce în vestul țării vor fi cantități excendentare. (Marina Dohi)
Vremea urâtă a alungat turiştii de pe plaje
Sperau că vor avea parte de o bălăceală pe cinste şi un bronz ca la carte, însă s-au baricadat în camerele de hotel sau au plecat înapoi spre case. Vremea rea, cu vânt şi cer înnorat, i-a pus pe fugă pe turiştii veniţi să se relaxeze la malul mării. Ieri, plajele şi terasele din staţiuni erau pustii. Mercurul din termometre a urcat doar până la 20 de grade, astfel că turiştii şi-au pregătit maşinile şi au plecat spre case. Dacă pe plajă nu era picior de om, la ieşirea din Constanţa cozile de maşini păreau să nu se mai sfârşească. Iată ce pot face pe Litoral cei care au rămas la malul mării:
- Mergi la Delfinariu. Principala atracţie a turiştilor e situată pe Bulevardul Mamaia. Biletele costă 50 de lei/adult şi 25 de lei/elevi şi studenţi.
- Vizitează Moscheea Carol I din Constanţa. Pentru doar 5 lei, atât cât costă intrarea, poţi admira din vârful minaretului înalt de 47 metri tot oraşul.
- Explorează împrejurimile. Dacă îţi place istoria, nu rata cetăţile antice de la Histria, Callatis, Capidava sau Adamclisi. În Dobrogea găseşti mănăstiri şi peşteri unde au trăit sfinţi ortodocşi, în frunte cu Sfântul Apostol Andrei.
- Plimbare pe faleză la cazinou. Este edificiul simbol de la malul mării şi nici un îndrăgostit nu vine la mare fără să treacă şi pe aici.