«Cozma, eşti un criminal. Pleacă din Bucureşti!»
Unii îl văd ca pe un erou, alţii ca pe cel mai mare criminal. Totul i se trage de la "Mineriadă", un eveniment care i-a marcat pe viaţă pe bucureşteni. Tocmai de aceea, atunci când Miron Cozma a venit, miercuri, în Piaţa Universităţii, oamenii au reacţionat dur la adresa lui.
Au trecut aproape 23 de ani de când minerii au venit la Bucureşti şi i-au masacrat pe studenţi. Timpul, însă, nu a reuşit să vindece rănile adânci lăsate pe trupurile, dar şi în sufletele celor bătuţi cu târnăcoapele. Chiar şi cei care au asistat din faţa televizorului la scenele teribile îl urăsc de moarte pe Miron Cozma (59 de ani), liderul minerilor din Valea Jiului, care a condus mii de ortaci, în cea mai sângeroasă acţiune de reprimare a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, pe 14-15 iunie1990.
Un bucureştean i-a reproşat lui Cozma că a pus piciorul în Piaţa Universităţii
Fostul ortac a dat cu ochii de doi bărbaţi care au fost bătuţi crunt de mineri
După 11 ani de puşcărie şi alţi cinci ani de interdicţie de a păşi în Capitală, Miron Cozma a avut curajul să meargă la Universitate. Reacţiile trecătorilor nu s-au lăsat aşteptate. Studenţii, care abia se născuseră în preajma "Mineriadei", erau curioşi să afle din gura fostului ortac cum au stat lucrurile şi ce l-a împins să vină cu puhoiul după el ca să bată manifestanţii. Ba mai mult, s-au fotografiat cu el ca să se laude apoi prietenilor. În schimb, cei cu părul alb l-au huiduit. "Băi, ce cauţi aici? Nu ţi-e ruşine? Criminalule!", "Fratele meu a fost bătut de minerii tăi", "Mi-au dat cu târnăcopul în cap şi am stat două luni în comă. La puşcărie cu tine! ", se auzeau strigând bucureştenii care treceau pe lângă el.
Ca să se apere, Cozma a încercat să le spune oamenilor că nu el este vinovat de masacrul de la Universitate.
Femeia i-a spus “Luceafărului Huilei” că n-a făcut bine că a venit la km 0
Câţiva studenţi au dorit să se fotografieze cu Miron Cozma
Alţi trecători au fost curioşi să afle de la el ce s-a întâmplat la “Mineriadă”
"Ăia care au bătut tinerii erau militari şi securişti îmbrăcaţi în salopete de miner. Noi erau cantonaţi la Sala Polivalentă, când a avut loc sângerosul atac. Eu am fost doar un ţap ispăşitor, arătat cu degetul de Ion Iliescu. Dacă eram vinovat, mă condamnau pentru "Mineriadă", dar nu a fost aşa! Am stat la puşcărie pentru că am vrut să-l arestez pe Iliescu", a încercat Cozma să le explice furioşilor, care mai aveau puţin şi îl luau la bătaie. Chiar şi aşa, liderul din Valea Jiului nu s-a supărat pe ei şi le-a spus că are de gând să facă o nouă "Mineriadă", împreună cu toţi românii, ca să-i scape de hoţii care conduc ţara. "De ce m-au ţinut cinci ani departe de casă. Am în suflet o mare tristeţe".
Miron Cozma s-a întors în Capitală de la începutul acestui an, împreună cu iubita sa Marinela Niţu. La întâlnirea de la Universitate, cântăreaţa nu l-a putut însoţi pentru că era la înregistrări. Se pregăteşte să lanseze un nou album şi-şi doreşte să devină mamă, deşi soţul ei se plânge că n-ar avea cu cel să-l crească.
14 iunie 1990- 752 de victime la «Mineriadă»
"Mineriada" a avut loc în perioada 14-15 iunie 1990, când forţele de ordine, susţinute de mii de mineri, au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii, care cereau demisia lui Ion Iliescu, preşedintele ţării la aceea vreme. A fost considerată cea mai sângeroasă şi mai cea mai brutală acţiune a ortacilor, care i-au bătut cu bestialitate pe toţi cei care le-au ieşit în cale. Conform evidenţei de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniţilor este de 746, iar al morţilor de şase: patru prin împuşcare, unul în urma unui infarct şi o persoană înjunghiată. Cozma a mai avut o încercare de a veni cu minerii în Capitală în ianuarie 1999, dar a fost oprit de forţele de ordine şi de premierul de la acea vreme Radu Vasile.