Crescătorii de oi caută ciobani în Filipine sau Vietnam. Ai noștri preferă cârciuma

25 iulie 2019 14:55   Național
Ultima actualizare:

Crescători de oi din judeţul Botoşani cer autorităţilor să scape de asistanţii social care bat crâşmele pe banii statului. Aceştia se plâng că n-au angajaţi la stâne şi caută deja ciobani în Republica Moldova, dar şi în Vietnam sau Filipine.

Crescătorii de oi din judeţul Botoşani nu găsesc ciobani care să le îngrijească mioarele. Ei spun că asistaţii social continuă să fie o uriaşă problemă şi reclamă că sute de oameni buni de muncă preferă să stea la crâşmă pe banii statului, scrie adevarul.ro. Pentru un cioban, angajatorul este dispus să plăteasă şi 2.500 de lei lunar plus cazare, mâncare şi ţigări.

Pentru că nu au ciobani, crescătorii de animale s-au gândit să ceară statului să îi ajute cu ciobani aduși din Filipine și Viectnam.

Fermierii din Botoşani au cerut măsuri drastice pentru pedepsirea leneşilor care stau pe banii statului. Pe scurt, oierii din Botoşani vor să fie acordate ajutoare sociale doar persoanelor aflate în incapacitate de muncă.

Preşedintele uneia dintre cele mai puternice asociaţii de crescători de ovine din ţară, Moldoovis Botoşani, Ionică Nechifor, crescător de oi Karakul din generaţie în generaţie, spune că a anunţat în repetate rânduri autorităţile centrale despre criza locurilor de muncă și că s-a ajuns la situaţia în care oierii nu mai au cu cine lucra.

”Pe de o parte sunt cei care pleacă în străinătate. Acolo câştigă mai bune. Îi înţeleg. Dar sunt atâţia rămaşi acasă care preferă crâşma şi băutul pe banii statului. Preferă să acumuleze datorii la crâşmă ştiind că le vor achita cu ajutorul social. Şi în timpul ăsta crescătorii de ovine, numeroşi la Botoşani, nu au efectiv cu cine lucra”, spune Ionică Nechifor, citat de adevarul.ro.

Crescătorii de oi din Botoşani spun că un cioban a devenit mai preţios decât aurul. Deşi plătesc salarii între 1.800 şi 2.500 de lei lunar unui cioban, plus cazare, masă şi ţigări, nimeni nu se înghesuie să vină la stână.

Ionică Nechifor spune că într-adevăr în sectorul ovin concediile sunt rare, la fel şi zilele libere. ”Aici este un flux continuu. Nu putem discuta aici de zile de sărbătoare, de zile libere, de stat degeaba. Nu se poate. Încercăm să facem pe ture, ca să le acordăm zile libere dar în orice caz în restul timpului trebuie să prezent acolo”, spune Ionică Nechifor, scrie adevarul.ro. Tocmai de aceea mulţi săteni preferă să stea degeaba pe bani puţini, decât să muncească pe un salariu net de 2.500 de lei.

”Cunosc crescători de oi din judeţ care se trezesc cu noaptea-n cap. Fug la 5 dimineaţa la piaţă să lase caşul, laptele şi ale produse şi se întorc repede să scoată oile la păscut. El face totul. De unul singur. Eventul cu părinţii, dacă mai sunt în putere. Cât vor putea rezista în ritmul ăsta?”, precizează Ionică Nechifor, scrie adevarul.ro.

Se caută ciobani peste Prut

În disperare de cauză unii crescători de oi din Botoşani au ajuns să se gândească la angajaţi aduşi din Vietnam şi Filipine. Se gândesc că-i pot învăţa şi îi pot folosi la stâni. Ionică Nechifor spune însă că cea mai bună soluţie ar fi ciobanii aduşi din Republica Moldova. Aceştia vorbesc limba română, se pricep la oi şi pe deasupra salariul din România este motivant pentru aceştia.

”Ar fi o soluţie angajarea unor îngrijitori din Republica Moldova. Salariile sunt mai bune la noi decât ceea ce au ei în momentul de faţă, plus sunt tot românii de ai noştrii. Ar fi o soluţie bună”, spune Ionică Nechifor, potrivit adevarul.ro.

Citește și

El e fermierul din Covasna care face caşcavalul «istoric»

Satul din România unde nu se fură. Localnicii lasă banii la poartă, într-o plasă

Mai multe