Creşterea euro ne aduce facturi mai mari şi mâncare mai scumpă

21 noiembrie 2019 20:15   Național
Ultima actualizare:

Creşterea monedei europene în raport cu leul se răsfrânge asupra tuturor importurilor României şi, implicit, asupra preţurilor mărfurilor de pe raft. Mai scump faţă de nivelul de anul trecut vor fi plătite şi facturile la telefonia mobilă, cablu TV, internet şi orice alte facturi raportate la moneda europeană.

Euro nu se opreşte din creştere! Ieri, cursul Băncii Naţionale a României indica o creştere cu 0,07% faţă de ziua precedentă (un euro=4.7808). Iar creşterea nu poate fi neglijată, deşi faţă de aceeaşi zi a anului trecut s-a majorat cu puţin peste 11 bani.

BNR a anunţat miercuri la prânz un curs valutar pentru euro de 4.7776 lei, cu 11,14 bani mai mare faţă de 20 noiembrie 2018, când BNR afişase un curs de 4.6662 lei/euro. Dacă luăm în calcul o rată bancară de 200 de euro, creşterea monedei europene în raport cu cea naţională e de 22,28 lei. 200 euro, la 20 noiembrie 2018, valorau la cursul BNR 933 lei.

La 20 noiembrie 2019, aceiaşi 200 de euro însemnau 955,52 lei. Raportat la cursurile valutare ale băncilor, leul s-a depreciat şi mai mult, un euro fiind vândut cu 4,80 lei (Alpha Bank şi Idea Bank) până la 4,85 lei (BRD). Aceste „scumpiri” vor afecta şi taxele de şcolarizare, cum ar fi cele pentru studiile superioare, dar şi chiriile şi preţurile apartamentelor, scrie adevarul.ro.Deprecierea leului se va vedea în primul rând în creşterile de preţ la alimentele din import. „Deprecierea leului se va vedea în preţul alimentelor, pentru că multe sunt din import. Apoi sunt persoanele fizice care evident plătesc împrumuturi la bănci calculate la un euro mai scump şi cu siguranţă cei care au abonamente în euro la societăţile care furnizează servicii telecom. Într-o măsură mai mică sau mai mare, vom plăti mai mult la aceste utilităţi”, a declarat consultantul fiscal Adrian Benţa, citat de Mediafax.

Creşterea monedei europene în raport cu leul se răsfrânge şi asupra companiilor, în special a celor care au făcut împrumuturi pentru utilaje, a spus la rândul său Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

„Suntem toţi dependenţi de euro. Avem ratele la utilaje (în euro). Toate costurile cresc. Şi carnea se va scumpi, pentru că importăm multă carne, iar calculele se fac în euro pentru că e cel mai comod… totul se va majora în funcţie de euro”, a adăugat Minea, precizând că leul s-a depreciat pe de o parte din cauza datelor din economie, precum deficitul bugetar, iar pe de alta din cauza instabilităţii politice create de alegerile prezidenţiale.

Mai multe