Criminalul Gheorghe Moroșan a sunat de 3 ori la 112. Un ostatic a vorbit 12 minute și 45 de secunde cu dispecerul
Criminalul Gheorghe Moroșan nu a sunat o dată la 112, ci de trei ori. A spus că vrea să i se trimită actul prin care a fost executat și că are doi ostatici. Ba chiar, la ultimul apel agresorul l-a pus pe unul dintre muncitori să vorbească cu dispecerul. Convorbirea a durat 12 minute și 45 de secunde, potrivit polițiștilor.
Primul apel la 112 a venit din partea lui Gheorghe Moroșan la ora 11.47, au anunțat polițiștii, în cadrul conferinței de presă. Inițial, criminalul i-a spus dispecerului STS că are un litigiu cu casa și că amenință cu cuțitul. Potrivit autorităților, apelul a fost transferat către Poliție, dar s-a întrerupt.
Primul apel la 112, la ora 11.47
”Apelul a fost anunțat către colegii din teren, iar la ora 11.52 a sosit la fața locului primul echipaj, la 11.55 s-a discutat formarea unei grupe operative, formată din 17 polițiști, negociator și o echipă specială. Adjunctul Poliției Onești a fost și el acolo, a inițiat discuții, pentru că-l cunoaștea, locuiesc în aceeași zonă, ulterior a venit și șeful Poliției Onești”, a declarat Cristian Gheorghe, director Ivestigații Criminale.
Firul evenimentelor arată că negociatorul de la IPJ Bacău a venit la ora 13.53, de acasă, pentru că era liber, și că a inițiat primul contact cu Gheorghe Moroșan, după ce a făcut documentarea, în jurul orei 14.02.
Tot atunci, au sosit și forțele de asalt de la SIAS. La ora 14.01 a fost solicitat sprijinul ISU Bacău, care a venit cu o scară, și un echipaj SMURD.
La ora 14.38, Gheorghe Moroșan a sunat a doua oară la 112
La ora 14.38, agresorul a reapelat la 112 și a sesizat că are în locuință două persoane legate. I-a cerut din nou dispecerului să i se dea actul, dar și 300.000 de euro.
În plus, a avertizat că dacă va auzi mișcări pe culoarul blocului va trece la executarea lor. Negociatorul a încercat să-l calmeze, dar fără nici un rezultat.
La ora 16.39 a venit al treilea apel la 112
La ora 16.39, a sunat din nou la 112. A cerut să i se facă legatura cu persoane importante din stat, pentru că nu are ce să discute cu polițiștii. Ba chiar, l-a pus pe unul dintre ostatici să vorbească cu dispecerul.
Convorbirea a durat 12 minute și 45 de secunde, conform reprezentanților Poliției Române. Dar iată că la ora 16.55 s-a produs un declic, așa cum l-au numit oamenii legii, când unul dintre muncitori a încercat să se elibereze și a lovit cuțitul cu piciorul.
”Se reușise calmarea atacatorului, dar a existat un declic. S-au putut observa mișcarea siluetelor agresorului și al unui ostatic și s-au auzit zgomote din interior” , a povestit negociatorul.
Imediat, forţele de intervenţie au tras cu cartuşe de cauciuc care au lovit mâna atacatorului, făcându-l să scape arma. ”Intervenţia forţelor de ordine s-a realizat imediat ce zgomotul şi strigătele din apartamentul vizat au făcut să se înţeleagă că agresorul a trecut la fapte. Nu s-a ezitat nici un moment”, susţin reprezentanţii Poliţiei.
Ei explică faptul că de îndată ce şi-au dat seama că lucrurile devin violente, echipele de la faţa locului au început să spargă uşa cu un berbece, în paralel altă echipă intrând pe o fereastră.
Polițiștii nu au aflat cum au fost capturați cei doi muncitori
Poliţiştii precizează că gloanţele trase nu au atins victimele, nici cele letale, nici cele din cauciuc, ci doar pe agresor.
Totodată, oamenii legii spun că au fost respectate toate procedurile, că au încercat să discute cu individul, pe care nu l-au considerat atât de periculos, pentru că nu avea antecedente medicale.
Oficialii Poliţiei au mai menţionat că autorităţile nu au găsit un partener în familia agresorului. Atunci când echipa de negociere a încercat să ia legătura cu soţia bărbatului aceasta le-a spus ”că-şi susţine soţul în toate demersurile sale”.
Motivul pentru care nu au fost folosiți lunetiști
Poliţiştii au precizat faptul că nu se cunoaşte modul în care bărbatul de 68 de ani a reuşit să-i imobilizeze pe cei doi muncitori și au explicat și de ce nu s-au folosit lunetiși sau grenade.
”Timpul care ar fi costat această pătrundere prin efracţie ar fi fost prea lung şi riscai nişte chestii care puteau să degenereze motiv pentru care a trebuit să-l aducem pe individ într-o stare în care să poată dialoga. Nu eram aici dacă poliţiştii de la IPJ Bacău şi-ar fi făcut treaba ca la carte”, a explicat unul dintre reprezentanţii Poliţiei.
El a precizat că nu se poate pronunţa cu privire la eventuala vinovăţie a vreunuia dintre cei care au intervenit, însă dă asigurări că cei care au greşit vor plăti.
Citește și:
Filmul tragediei de la Onești și motivul pentru care Gheorghe Moroșan i-a ucis cu sânge rece
Cine e Gheorghe Moroșan, criminalul din Onești: «Cu armă de foc voi face și eu dreptate! Nu glumesc!»
Cât de periculos era Gheorghe Moroșan! Criminalul avea patru condamnări la activ