Cristian Pațurcă, autorul ”Imnului golanilor”, a murit sărac și bolnav
”Mai bine mort, decât comunist/ Mai bine golan decât activist”. Mii de pesoane au cântat, seară de seară, aceste versuri în Piața Universității, în 1990. ”Imnul golanilor” a fost compus și interpretat de Cristian Pațurcă, plecat dintre noi în 2011, răpus de tuberculoză. Astăzi, 10 septembrie, ar fi împlinit 54 de ani.
Cristian Paţurcă a încetat din viaţă în 2011 în garsoniera în care locuia cu chirie. Astăzi, 10 septembrie, ar fi împlinit 54 de ani.
”Am trăit pentru ţara mea, pentru poporul meu şi pentru regele meu”, a scris Cristian Pațurcă într-o scrisoare de adio, cu puțin timp înainte de a pleca dintre noi. Arăta ca o umbră, măcinat de tuberculoză, căpătată din pricina vieții sale boeme. Din acest motiv, fiul și soția sa l-au părăsit. Ultima dorință a lui Cristian Pațurcă a fost ca trupul său slăbit din boală să fie incinerat. ”Vă implor să-mi îndepliniți această dorință!”, a scris autorul ”Imnului golanilor” prietenilor săi.
Cine a fost Cristian Pațurcă
La 25 de ani, Cristian Pațurcă cânta împotriva sistemului condus de Ion Iliescu, venit la putere în decembrie 1989. Cantautorul a compus în toaleta Facultății de Geologie ceea ce avea să fie ”Imnul golanilor”. A fost vedeta celui mai lung ”spectacol” din istoria Romaniei, care, seară de seară, aduna peste 30.000 de ”golani”, cum îi numea fostul președinte Ion Iliescu pe cei care îl contestau.
”Mai bine haimana, decât trădător/ Mai bine huligan decât dictator/ Mai bine golan, decât activist/ Mai bine mort, decât comunist”. Acesta este refrenul ”Imnului golanilor” cântat seară de seară în Piața Universității, timp de 53 de zile, în 1990.
Cristian Paţurcă a murit în locuinţa sa din Bucureşti. Cantautorul locuia cu chirie într-o garsonieră şi suferea de mai multă vreme de tuberculoză. Din anul 2007, el a fost internat pentru tratament și a supraviețuit până în 18 ianuarie 2011. Astăzi, 10 septembrie, ar fi împlinit 54 de ani.
Numele lui Cristian Paţurcă este legat de manifestaţia din Piaţa Universităţii din 1990, el fiind un activist al acestei mişcări. Ultima apariţie publică notabilă a lui Cristian Paţurcă a fost în iunie 2010, când a susţinut un concert aniversar şi când şi-a lansat cartea ”Mi-e greu titlul de erou”.
În 27 aprilie 2010, Cristian Paţurcă a primit Crucea Naţională "Serviciul Credincios - clasa a III-a", distincţie acordată acestuia de preşedintele Traian Băsescu, la 20 de ani de la manifestaţia din Piaţa Universităţii.
Tot în 2010, Paţurcă a primit certificatul de revoluţionar preschimbat şi a fost înştiinţat că va primi o indemnizaţie reparatorie lunară de aproximativ 2.000 de lei. Cristian Paţurcă a primit această indemnizaţie şi retroactiv, începând din ianuarie 2005.
După evenimentele din Piaţa Universităţii, Cristian Paţurcă a fost prezent foarte rar în viaţa publică. El a anunţat încă din 2009 apariţia unui album pe care nu a mai apucat să îl lanseze şi care s-ar fi numit ”La majorat”.