Criză de bucătari și ospătari la mare! Nu a mai fost așa de 30 de ani

7 iulie 2021 18:05   Național
Ultima actualizare:

Bătăi de cap! Patronii hotelurilor şi ai pensiunilor, ai teraselor şi ai restaurantelor de pe litoralul românesc se plâng de faptul că nu găsesc oameni cu care să lucreze în această vară. Ei arată că se confruntă cu cea mai mare criză de personal din ultimii 30 de ani.

Le arde buza după angajaţi! Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) arată că, în acest moment, ar fi nevoie de circa 25.000 de angajaţi, cei mai mulţi sezonieri, pentru staţiunile de pe litoral. Situaţia le creează mari probleme, mai ales că urmează luna august, când este vârf de sezon.

„Este cea mai mare criză a forţei de muncă de după Revoluţie. Cei care lucrau în turism, datorită jocului de alba – neagra cu închiderea şi deschiderea unităţilor, au plecat în alte sectoare, precum retail, producţie ori au plecat din ţară”, explică Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR. Răducan spune că, pe litoral, 60% dintre lucrători sunt sezonieri, dar anul acesta nu mai vrea nimeni să muncească:„Preferă să stea acasă sau pleacă din ţară, atraşi de promisiunea unei lumi mai bune”.

«Au pretenţii mari»

„Angajăm ospătar, ajutor ospătar pentru litoral. Oferim salariu 2.000-2.500 lei plus tips (n.r.- bacşiş), cazare, trei mese pe zi” - aşa suna un anunţ postat încă din luna iunie pe reţelele sociale. De altfel, grupurile de Facebook de pe litoral sunt pline de anunţuri de angajare. Proprietarii restaurantelor se vaită că puţini se interesează, dar şi mai puţini vor să muncească, scrie adevarul.ro.

Potrivit patronilor, „angajaţii sezonieri lucrează la fel de prost ca în ceilalţi ani, sunt nepregătiţi, dar cu pretenţii din ce în ce mai mari”.

„Nu poţi oferi bani mulţi unor oameni care nu ştiu să facă nimic. Unii sunt veniţi de pe băncile şcolilor şi vor să fie ospătari, dar trebuie să-i învăţ eu totul. Atunci nu-l pot plăti la fel ca pe angajaţii mei mai vechi”, se plânge Matei Datcu, patronul unei pescării din Agigea.

Cristian, proprietarul unei autoserviri din Mamaia, povesteşte că zilele trecute a venit un candidat pentru ajutor în bucătărie: „Mi-a zis ca vrea să muncească în bucătărie. Două zile, cu două zile libere. Apoi mai vrea cinci zile pe lună, consecutive, tot liber. Asta înseamnă că ar vrea să lucreze 15 zile pe lună, minus cele cinci consecutive, deci zece zile. I-am zis că-i dau 1.200 lei, dar el voia cam 3.500 lei pe lună, adică 1.200 lei pe săptămână cu trei zile de lucru”.

Nevoiţi să lucreze alături de angajaţi

Dragoş Răducan menţionează că salariul pentru un om necalificat este de minimum 1.800 de lei pe lună. Acesta creşte în funcţie de tipul muncii şi de experienţă. Operatorii din turism sunt la limită cu funcţionarea unităţilor. Foarte mulţi tineri vin, muncesc o lună, îşi iau banii şi pleacă fără nici un preaviz. „Sunt multe terase şi restaurante deschise acum pe litoral, iar angajaţii pleacă de la un patron la altul, ademeniţi de 100 de lei în plus la salariu. În plus, vor bani mulţi fără muncă”, adaugă Matei Datcu. Puşi în această situaţie, patronii pun mâna la muncă, alături de angajaţi. Alţii iau decizia de a nu se extinde cu mesele de pe terase, deoarece n-ar avea cine să-i servească pe acei clienţi. „Dimineaţa ies pe mare cu tatăl meu, pentru că nu găsesc pescari, mama curăţă peştele alături de ei, managerul intră în bucătărie, fetele de la recepţie debarasează. Asta o mai fac şi eu. E destul de greu”, adaugă Matei.

Matei Datcu: «Am avut oameni din Sri Lanka şi au plecat»

Nici apelarea la forţă de muncă adusă din spaţiul non-UE nu e o soluţie, deoarece doar societăţile comerciale mari pot face faţă cerinţelor şi costurilor pe care le implică aducerea de angajaţi din străinătate. „Ei au nevoie de alte condiţii de cazare, de altfel de mâncare, e mai dificil. Trebuie să ai şi spaţii de cazare. Sunt şi ei neserioşi, trebuie să ai mereu un supraveghetor. În plus, îi pot pune doar la anumite treburi (grădinar, cameristă, curăţat vase), nu şi la servire directă, bucătar şef, recepţioner, ospătar. Pentru aceste posturi trebuie să vorbească foarte bine engleză sau română”, explică Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR. „Am avut angajaţi din Sri Lanka şi au plecat. Unii au fugit în Germania, vreo doi au demisionat şi au plecat în altă parte”, dezvăluie Matei Datcu.

Click!spune

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Munca Constanţa consideră că principalele motive pentru care oamenii nu vor să vină pe litoral sunt salariile mici şi sezonalitatea muncii. Cei mai mulţi preferă să-şi încerce norocul în străinătate, mai ales că multe ţări şi-au deschis din nou graniţele.

Mai multe