«Cronco», cioara care are camera ei şi bea suc. Povestea înduioşătoare a păsării care a fost adoptată de doi tineri

22 ianuarie 2020 20:11   Național
Ultima actualizare:

Suflet mare! Dumitru a găsit acum o jumătate de an, în Parcul Central din Târgu Jiu, o cioară care nu mai putea să zboare. Era doar un pui rănit, care rătăcea printre copacii şi aleile parcului care găzduieşte Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii. Dumitru a dus înaripata la un medic veterinar, pentru a o salva. După ce s-a întremat, pasărea a rămas în casa gorjenilor.

O familie din Târgu Jiu are, de peste şase luni, un nou membru necuvântător. Nu e nici căţel, nici pisicuţă, nici măcar un canar, ci o cioară. Amuzată, Simona (28 de ani) îşi aminteşte: „Soţul meu, Dumitru, m-a sunat din parc şi mi-a spus că a găsit o cioară, apoi m-a întrebat dacă poate s-o aducă acasă. Am fost de acord, după care am mers la veterinar. Medicul i-a prescris păsării vitamine şi antibiotice, iar după câteva zile a început să se pună pe picioare. Mânca şi începuse să devină vioaie. A stat la noi în casă şi, după ce a petrecut o perioadă, timp în care ne-am jucat şi i-am acordat îngrijirea necesară, n-a mai plecat“.

Simona şi Dumitru s-au ataşat de “Cronco” şi i-au amenajat în grădina casei un adăpost. Cioara a fost mutată apoi în casă, fiind acum un membru cu drepturi depline în familie: „Stătea închisă şi când veneam de la serviciu o scoteam afară, la plimbare, prin grădină, dar îi plăcea să stea doar pe mână. Stătea numai după noi. De cinci luni l-am mutat pe «Cronco» cu noi, în casă, pentru că îl considerăm un membru al familiei. Este foarte cuminte, are camera lui, are jucăriile preferate, iar mai nou avem şi o lesă specială cu care îl scoatem la plimbare în parc“. Mai mult, „Cronco“ are şi o cană personalizată. Prietenii şi rudele care au venit în vizită şi-au arătat uimirea pentru faptul că Simona şi Dumitru au adoptat o cioară şi pentru atenţia pe care i-o acordă. „Era ceva bizar pentru mulţi oameni că avem o astfel de pasăre în casă. Noi suntem iubitori de animale şi nu contează ce spune lumea, fiindcă ne-am ataşat de ea“, mărturiseşte Simona pentru adevarul.ro.

Simona şi soţul ei i-au cumpărat ciorii şi mai multe jucării din plastic: „Îi place să construiască. Scoate diverse sunete apropiate de cuvintele noastre prin care încearcă să comunice cu noi, dar şi cu jucăriile sale. Şi noi ne mirăm când o auzim. Sperăm că în curând va şi vorbi. Ne străduim s-o învăţăm câteva cuvinte de bază”, adaugă tânăra din Târgu Jiu.

Mănâncă piept de pui şi orez fiert

Cei doi tineri s-au documentat şi au reuşit să-i ofere păsării condiţii corespunzătoare şi chiar un iluminat adecvat: „Am descoperit un grup pe Facebook format din americani şi canadieni, care deţin păsări. Am început să întreb despre modul de hrănire. Cioara noastră are o alimentaţie sănătoasă, bazată pe fructe, legume, orez fiert şi piept de pui, iar sucul de morcovi este preferatul lui. Îi plac mult şi afinele. I-am cumpărat bec UVA şi UVB special pentru păsări, care are aceleaşi proprietăţi ca şi soarele. Penajul nu-i este afectat, ci din contră, i se schimbă penele, îi strălucesc şi este foarte fericit. Ieşim adesea cu el la plimbare“. 

Mai multe