Cronologia îmbolnăvirilor cu COVID-19 în România. Cel mai tânăr pacient are 3 ani

10 martie 2020 21:37   Național
Ultima actualizare:

Alertă în Bucureşti după ce doar marți, 10 martie, au fost confirmate 9 cazuri. Cea mai gravă situaţie se înregistrează la ADP Sector 4, unde un angajat infectat a intrat în contact cu 120 de persoane, iar la spitalul MAI “Dimitrie Gerota”, unde a fost internat, a interacţionat cu alţi 20 de pacienţi. El s-a ales şi cu dosar penal pentru că n-a recunoscut că s-a întors din Israel pe 26 februarie. Pe lângă cei 9 pacienți din București, încă trei au fost anunțați în decursul serii, ducând bilanțul la 29 de persoane infectate cu Covid-19.

O anchetă epidemiologică a fost declanşată la Amenajarea Domeniului Public, sector 4, după ce s-a stabilit că un angajat al instituţiei, care este cel de-al 16-lea bolnav de coronavirus, a împărţit mărţişoare pe 2 martie. Bărbatul de 60 de ani a intrat astfel în contact cu 120 de persoane.

Marian Goleac, director general al ADP sector 4, a declarat la Digi24 că, în 3 martie, bărbatul s-a simţit rău şi a mers la spital. În 4 martie a revenit la serviciu, iar în 5 martie s-a dus din nou la spital, a spus Goleac. El a adăugat că soţia respectivului angajat lucrează chiar în sediul ADP sector 4, iar bărbatul are biroul în parcul Lumea Copiilor. La câteva zile după internare, starea lui s-a înrăutăţit, el a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, astfel că medicii i-au făcut testul pentru COVID – 19. Testul s-a dovedit pozitiv, aşa că, pentru că bărbatul a stat câteva zile în spital înainte de a fi diagnosticat, în unitatea sanitară au fost luate mai multe măsuri.

Deşi iniţial el a spus că nu a circulat în nici o ţară cu risc crescut de răspândire a virusului COVID-19, ieri a recunoscut că pe 26 februarie s-a întors din Israel. De aceea el s-a ales cu dosar penal. Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunţat, marţi, că poliţia a deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false în cazul bărbatului de la Spitalul «Dimitrie Gerota» din Capitală, depistat pozitiv cu noul coronavirus. El a precizat că bărbatul în vârstă de 60 de ani este pensionar al MAI din 2015, lucrează la ADP sector 4 şi s-a întors din Israel în data de 26 februarie. Ca urmare, şi Spitalul «Dimitrie Gerota» a intrat în carantină timp de 14 zile. De asemenea, personalul şi pacienţii vor fi izolaţi timp de 14 zile.

Deja, bărbatul de 60 de ani a dat virusul altor 3 persoane, membri ai familiei sale. „Încă 3 persoane cu test pozitiv de coronavirus în Bucureşti! Fiul, nora şi nepotul domnului de 60 de ani, confirmat pozitiv luni seară”, a transmis primarul Gabriela Firea, marţi, pe pagina de socializare. “La Primăria Capitalei avem o colegă care este nora bolnavului care a fost declarat aseară în această situaţie ca fiind un pacient COVID-19. În acest moment, este internată împreună cu soţul şi fiul său la Spitalul Victor Babeş. S-au realizat toate analizele, toate testele şi aşteptăm în acest moment rezultatele. Am luat toate măsurile care se impun. Toţi colegii săi au intrat de astăzi în izolare la domiciliu, practic nu au mai venit la serviciu, fac parte, de asemenea, din această anchetă epidemiologică“, a mai explicat primarul. De asemenea, şi Grupul de comunicare strategică a anunţat ieri că pe lângă cele trei rude ale pensionarului MAI (fiul, nora însărcinată şi nepotul în vârstă de 3 ani), au mai fost confirmate alte cinci cazuri în Capita-lă.

Cronologia îmbolnăvirilor în România: 25 de cazuri

  • Pacientul nr. 1. Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România pe 26 februarie. Este vorba de un tânăr de 25 de ani din Gorj, care intrase în contact cu un italian bolnav și care a fost declarat vindecat pe 29 februarie.
  • Pacienţii nr. 2 şi 3. Pe 28 februarie, au fost confirmate alte două cazuri de infectare cu coronavirus în România. Este vorba despre o femeie de 38 de ani din Timișoara și un bărbat de 45 de ani din Maramureș. Ambii au călătorit recent în Italia. Femeia, declarată vindecată pe 5 martie.
  • Pacientul nr. 4. Al patrulea caz de infecție cu coronavirus din România a fost confirmat pe 3 martie la Timișoara. Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, care a călătorit în același avion cu femeia din Timișoara diagnosticată pe 28 februarie. - declarat vindecat pe 5 martie.
  • Pacientul nr. 5. Pe 4 martie, a fost confirmat al cincilea caz de infectare cu coronavirus în România. Este vorba despre un adolescent de 16 ani, nepotul bărbatului de 47 de ani diagnosticat pe 3 martie cu infecție cu coronavirus.
  • Pacientul nr. 6. Un al șaselea caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România, pe 4 martie. Un bărbat de 71 de ani din Suceava, care s-a întors din Lombardia, Italia, în data de 28 februarie și se afla în autoizolare.
  • Pacientul nr. 7. O colegă de clasă a tânărului de 16 ani din Timișoara a fost confirmată pozitiv cu coronavirus pe 5 martie, fiind al șaptelea caz din România.
  • Pacientul nr. 8. Al 8-lea caz de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat pe 6 martie: un bărbat de 51 ani din Olt, care s-a întors din Italia. El a călătorit în același autocar cu bărbatul de 71 de ani din Suceava diagnosticat în urmă cu două zile cu coronavirus.
  • Pacientul nr. 9. Un bărbat din Hunedoara este al nouălea caz confirmat cu coronavirus, pe 6 martie. El revenise în țară pe 26 februarie, din Bergamo.
  • Pacientul nr. 10. Cazurile 10-13 au fost confirmate în 7 martie. Este vorba despre o adolescentă de 15 ani din Timișoara, care studiază în aceeași unitate de învățământ cu ceilalți doi tineri de 16 ani din Timișoara diagnosticați cu COVID-19.
  • Pacientul nr. 11. O fată de 16 ani din Hunedoara, care a călătorit în același avion în imediata proximitate a bărbatului de 40 de ani din Hunedoara, a fost confirmată în cursul zilei de 6 martie cu infecție cu noul coronavirus.
  • Pacientul nr. 12. Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în București, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 49 ani, care s-a întors din Italia (Roma) în 27 februarie.
  • Pacientul nr. 13. Un bărbat de 72 ani din Galați, care a venit din Lombardia în 29 februarie.
  • Pacientul nr. 14. O femeie de 42 de ani din Capitală, caz confirmat în 8 martie. Este una dintre persoanele apropiate care au intrat în contact cu bărbatul de 49 de ani din București confirmat pozitiv în 7 martie.
  • Pacientul nr. 15. O femeie de 70 de ani din Mureș, caz confirmat în 8 martie.
  • Pacientul nr. 16. O femeie de 73 de ani din Buzău, caz confirmat în 9 martie.
  • Pacientul nr. 17. Un bărbat de 60 de ani din București, caz confirmat în 9 martie. El era internat din 5 martie la Spitalul de Urgență MAI Dimitrie Gerota pentru afecțiuni pulmonare. Ca urmare, a fost declanșată ancheta epidemiologică, în special din rândul personalului medical, și a fost dispusă restricționarea
  • Pacientul nr. 18. Femeie, 31 ani, județul Ilfov, contact cu prietena bărbatului de 49 de ani, primul caz confirmat în București. Caz confirmat de coronavirus pe 10 martie
  • Pacientul nr. 19. Bărbat, 32 de ani, București, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota. Caz confirmat de coronavirus pe 10 martie
  • Pacientul nr.  20. Femeie, 30 de ani, gravidă, București, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota. Femeia are stare generală bună. Caz confirmat de coronavirus pe 10 martie
  • Pacientul nr. 21. Copil, 3 ani, București, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota. Caz confirmat de coronavirus pe 10 martie
  • Pacientul nr. 22. Femeie, 36 de ani, București, care s-a întors din data de 29 februarie din Israel, s-a prezentat cu simptomatologie la INBI Matei Balș. Caz confirmat de coronavirus pe 10 martie 
  • Pacientul nr. 23. Femeie, 35 ani, București care s-a întors din data de 29 februarie din Israel, s-a prezentat cu simptomatologie la INBI Matei Balș. Caz confirmat de coronavirus pe 10 martie
  • Pacientul nr. 24. Bărbat, 34 de ani, București, care s-a întors în data de 27 februarie 2020 din Londra, Marea Britanie, s-a prezentat cu simptomatologie la INBI Matei Balș. Caz confirmat de coronavirus pe 10 martie 
  • Pacientul nr. 25. Femeie, 41 ani, care s-a întors din Germania în data de 7 martie 2020 din Munchen, Germania, s-a prezentat cu simptomatologie la  Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balș”.
  • Pacientul nr. 26. Bărbat, 57 de ani, care s-a întors luni din Italia. 
  • Pacientul nr. 27. Femeie, 26 de ani, Hunedoara.
  • Pacientul nr.28. Bărbat, 37 de ani, internat în Spitalul de Boli Infecțioase din Reșița, contact al unei persoane pozitive.
  • Pacientul nr.29. Femeie, 47 de ani, București. ”A fost confirmat şi cazul numărul 29 de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Este vorba de o femeie din Bucureşti, în vârstă de 47 de ani”, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

Flash News

  • Simularea Evaluării naționale se va amâna. Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că şi înscrierile pentru clasa pregătitoare se vor face doar online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor. Activitățile din cadrul programului „Școală după școală”, în școli de stat și particulare, se vor suspenda în această perioadă. 
  • 40.000 de oameni au venit din Italia. Şeful Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că aproximativ 2.500 de cetăţeni chinezi au trecut frontiera în România venind din China. De asemenea, peste 40.000 de oameni veniţi din Italia au intrat în Româna în ultimele aproape trei săptămâni.
  • Zboruri anulate şi pe Israel. După ce s-au închis toate zborurile spre şi dinspre Italia, iată că ieri compania low-cost Wizz Air a anunțat că își suspendă cursele pe toate rutele către Tel Aviv și Eilat începând cu 12 martie ca urmare a deciziei autorităților israeliene de a introduce carantina de 14 zile pentru toți pasagerii care sosesc în țară, în cadrul acțiunilor de limitare a epidemiei. Zborurile din București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara vor fi suspendate până pe 23 martie, inclusiv.
  • Autocar cu 30 de români din Italia a trecut graniţa pe la Giurgiu. Un autocar cu 30 de români, venit din Italia, a trecut, marţi, graniţa de la Giurgiu, conform adevarul.ro. Şeful Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, a explicat că la momentul intrării autocarului cu români în ţară, acesta a fost verificat de angajaţii DSP. Ulterior, atât pasagerii cât şi şoferii au fost trimişi în carantinare în zona Giurgiu, timp de 14 zile. 
  • “90% din magazine şi restaurante dau faliment în 30 de zile“. Omul de afaceri Ştefan Mandachi a formulat o scrisoare în care arată că măsurile adoptate de Guvern pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus pot aduce falimentul unei întregi industrii. “Industria Horeca este cea mai afectată de Coronavirus. O industrie întreagă, cu milioane de angajaţi: vânzările din restaurantele mele au scăzut dramatic, la fel cum au scăzut încasările la toate restaurantele concurente”, informează afaceristul.

Izolații, urmăriți 24 de ore din 24

Persoanele izolate la domiciliu vor fi atent monitorizate de către autorităţi prin intermediul unor dispozitive medicale. Mai exact, li se vor monta holtere, care le vor arăta medicilor în timp real starea de sănătate a acestora, dar şi locul unde se află. Cine va părăsi locuinţa va fi declarat la Poliţie. 

Ministerul Sănătăţii a luat o măsură unică în lume. Pentru a preveni răspândirea coronaviruslui în rândul populaţiei s-a luat decizia ca bucureştenii care sunt izolaţi la domiciliu să fie urmăriţi 24 de ore din 24, printr-un dispozitiv medical. Vorbim despre un holter, cu doi electrozi, care va fi montat pe pieptul celui monitorizat.

Prin intermediul unui telefon, pe care omul va trebui să-l ţină lângă el, acesta va fi conectat la dispeceratul unde medicii îi urmăresc zi-lumină pulsul, frecvenţa respiratorie, tensiunea, temperatura, dar şi locul în care se află. ”Primăria sectorului 1 ne-a pus la dispoziţie 250 de holtere, iar până vineri vor mai sosi încă 500. Echipe mixte de la DSP şi Ambulanţă vor merge la domiciliile celor izolaţi şi le vor monta. Nimeni nu va fi monitorizat cu forţa.

Măsura va fi luată şi pentru celelalte zone din ţară, imediat ce vom dispune de aceste holtere”, a declarat ministrul Sănătăţii Victor Costache. În prezent, în Capitală, sunt izolaţi la domiciliu de către autorităţi în jur de 600 de persoane venite din Italia. Dacă vor fi de acord cu monitorizarea, vor ţine dispozitivele asupra lor timp de 14 zile, cât durează izolarea, în orice moment, chiar şi atunci când dorm.

Doar când se îmbăiază le vor da jos. ”Holterul este simplu de purtat, nu deranjează şi nu irită”, a precizat medicul Iuliana Balteş, coordonatorul centrului de comandă al Complexului Multifuncţional Caraiman. Aici, pe nişte ecrane mari, se văd datele medicale ale fiecărui pacient, în timp real. ”În plus, faţă de ceea ce avem acum, pentru izolaţii pentru coronavirus va exista un senzor de locaţie, pe care-l vom folosi cu acordul celor de la STS. În momentul în care coordonatele se vor modifica, fie că este vorba despre febră mare, ritm cardiac crescut sau părăsirea domiciliului, va apărea pe ecran un semnal luminos şi sonor. Atunci, vom anunţa Ambulanţa, respectiv Poliţia, prin 112”, ne-a explicat Livia Gomez, directorul Centrului Caraiman. Izolaţii care nu respectă regulile şi nu rămân în casă riscă dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Ei nu au voie nici să primească vizite.

Mai multe