CSM a respins revocarea șefei DNA! Doar Tudorel Toader a votat împotriva lui Kovesi
Ședința la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) unde s-a discutat solicitarea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-a încheiat cu avizul negativ al procurorilor. Doar Tudorel Toader a votat împotriva Laurei Codruța Kovesi
CSM a dat aviz negativ propunerii de revocare a Laurei Codruța Kovesi. Au fost șase voturi pentru aviz negativ și doar unul împotriva și acela a fost, desigur, al lui Tudorel Toader, ministrul Justiției.
Ora 16.40. S-a încheiat ședința. Urmează ca Secția de procurori a CSM să dea un aviz, apoi propunerea ministrului Tudorel Toader, de revocare a Laurei Codruța Kovesi, va ajunge la președintele Klaus Iohannis care va decide.
Ora 16.20: Tudorel Toader: ”Pe mine nu m-au convins argumentele dumneavoastră (n.r. Codruța Kovesi. Adevărul va ieși la suprafață.”
Ora 16.00. ”Nu există nici o condamnare la CEDO pentru dosare DNA. Nici una în mandatele mele. Înainte au 12. Dosarele a 92 de inculpați achitați sunt înainte de 2013.”
Ora 15.45. Kovesi: ”Nu am criticat deciziile CCR, ci am explicat de ce nu se pot recupera anumite prejudicii. Era o discuție despre abuzul în serviciu.”
Ora 15.20. Kovesi: ”În mandatul meu, DNA a avut cele mai bune rezultate din istoria instituției.” ”Am respectat decizii CCR, jurisprudența CCR și a Curții Europene.”
Ora 15.15. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a început să explice punct cu punct acuzațiile ministrului justiției, Tudorel Toader. ”Acuzațiile nu se suțin”, a spus șefa DNA, de la începutul expunerii.
Ora 15.00. Ministrul justiției, Tudorel Toader și procurorul general Augustin Lazăr se contrazic asupra motivelor cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi.
Ora 14.00. La şedinţă vor fi prezenți atât Kovesi, cât şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader. Acesta a prezentat din nou cele 20 de argumente juridice pe care s-a bazat când a început procedurile de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi.
Peste o mie de magistraţi au transmis, cu o zi în urmă, o scrisoare în care arată că CSM este singura autoritate statală care gestionează cariera magistraţilor şi are obligaţia constituţională de a apăra independenţa acestora, "interesul de a proteja reputaţia şi de a asigura autoritatea magistraţilor fiind superior aceluia de a permite o discuţie liberă asupra imparţialităţii acestora, chiar purtată de un ministru al Justiţiei", scrie news.ro.
Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM a început la ora 14.00.
Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a transmis, vineri, că va urma procedura legală şi se va prezenta, oricând este nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei. "
Tot vineri, preşedintele Klaus Iohannis spunea, la Bruxelles, că raportul prezentat de ministrul Justiţiei a fost lipsit de claritate şi de temeinicie şi că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea procurorului şef al DNA.
Avizul de astăzi, de la CSM, este consultativ, dar obligatoriu.