CSM cere eliberarea din funcţie a judecătorului cercetat în dosarul de trafic de persoane de la Timișoara

25 august 2015 15:51   Național
Ultima actualizare:

Secţia pentru judecători a CSM cere eliberarea din funcţie a judecătorului timişorean Aurelian Tomuş, cercetat într-un dosar de trafic de persoane. Potrivit corespondentului Mediafax, magistratul ar fi întreținut relații sexuale cu tinere pe care le şantaja

În şedinţa de marţi, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat "neîndeplinită condiția de bună reputație" de către Aurelian Nicolae Tomuş, judecător în cadrul Judecătoriei Timişoara, şi a propus eliberarea din funcţie a acestuia.

"Hotărârea secţiei poate fi atacată cu contestaţie la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 15 zile de la comunicare, iar hotărârea plenului poate fi atacată cu recurs la Secţia de contencios administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în acelaşi termen. Hotărârea instanţei este irevocabilă", se arată într-un comunicat de presă trimis MEDIAFAX de CSM.

Conform documentului citat, hotărârea irevocabilă prin care se constată neîndeplinirea condiţiei de bună reputaţie se comunică Preşedinţiei, în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie.

În aceeași ședință, Secţia pentru judecători a CSM a hotărât suspendarea din funcţie, începând de marţi, a judecătorului Aurelian Nicolae Tomuş, până la finalizarea procedurii de verificare şi constatare a îndeplinirii condiţiei de bună reputaţie.

Hotărârea Secţiei a fost luată în baza articolului 76 alineatul 4 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform căruia “pe parcursul procedurii de verificare şi constatare a îndeplinirii condiţiei de bună reputaţie, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la finalizarea procedurii, dacă exercitarea în continuare a funcţiei ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor de verificare sau dacă aceste proceduri sunt de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei ”.

Judecătorul Nicolae Aurel Tomuş este cercetat sub control judiciar de procurorii DIICOT Timişoara pentru şantaj şi pentru că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu tinere despre care ştia că sunt victime ale traficului de persoane, spun surse judiciare.

Decizia a fost luată de procurori, după ce l-au audiat pe magistrat în dosarul de trafic de persoane în care au avut loc 11 percheziţii, pe 18 iunie, în Timiş şi Arad.

Conform surselor citate, una din tinerele care au fost la audieri, la sediul DIICOT Timișoara, le-a declarat procurorilor că a fost amenințată de judecător că, dacă nu întreține relații sexuale cu el, le va trimite părinților un filmuleț în care tânăra apărea în timpul unei partide de sex.

Procurorii DIICOT au făcut, în data de 18 iunie, 11 percheziții în județele Timiș și Arad, într-un dosar de trafic de persoane, printre cei vizaţi fiind un membru al trupei DJ Project, un polițist, dar și mai mulți lideri ai lumii interlope din Timişoara.

Surse judiciare declarau că suspecții plasau tinere, unele minore, unor clienți dispuși să plătească pentru a întreține relații sexuale cu acestea. Rețeaua era condusă de Paul Vasile Mânzu, un cunoscut membru al lumii interlope din Timișoara, la vila căruia aveau loc întâlnirile între fete și clienți. Fetele erau filmate în timp ce întrețineau relații sexuale cu clienții, iar dacă acestea refuzau pe viitor să se supună, erau amenințate că imaginile video vor fi trimise părinților lor.

Vizat de percheziţii a fost și Ovidiu Torj, fostul soț al lui Brigitte Năstase, soția lui Ilie Năstase.

Oamenii legii au făcut o percheziție și la locuința polițistului Ovidiu Gâțan, de la Secția 1 Poliție Timișoara, care în anul 2013 a mai fost implicat într-un scandal, după ce un bărbat l-a acuzat că l-a bătut.

De asemenea, a fost percheziționată și locuința lui DJ Gino Manzotti, component al trupei DJ Project, sursele judiciare spunând că Ovidiu Gâțan și DJ Gino Manzotti sunt cercetați pentru folosirea serviciilor unei persoane exploatate despre care beneficiarul știa că este victima traficului de persoane.

În total, peste 25 de persoane au fost duse la audieri, între acestea și un avocat și un judecător, ambii din Timișoara, dar și mai mulți oameni de afaceri care ar fi beneficiat de serviciile fetelor.

Surse din cadrul DIICOT declarau că peste 25 de victime minore, care erau racolate pe Facebook şi determinate să se prostitueze, inclusiv prin metoda "loverboy", au fost identificate în dosarul de trafic de persoane.

Unii dintre membrii grupării racolau tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, prin intermediul reţelei de socializare Facebook, pe care le ademeneau prin diverse metode, ca de exemplu promisiunea obţinerii unor sume de bani, afişarea sentimentelor de iubire pe care le nutresc faţă de persoana pe care încearcă s-o atragă, crearea unui sentiment de importanţă în raport cu persoanele din jur.

După audieri cinci persoane au fost reținute, în timp ce alte șapte au fost puse sub control judiciar.

Printre persoanele reținute ise numărau liderul grupării, Paul Mânzu, Ovidiu Torj, fostul soț al lui Brigitte Năstase, și polițistul Ovidiu Gâțan, de la Secția 1 Timișoara.

Paul Mânzu, liderul reţelei de traficanţi de persoane a fost prins, pe 17 august, în Bucureşti, după ce fusese dat în urmărire internaţională.

Mânzu a fost dat în urmărire internaţională după ce, în data de 19 iunie, a fost dus la instanţă pentru emiterea mandatului de arestare, însă ordonanţa de reţinere emisă pe numele său a expirat înainte de sentinţă iar acesta a plecat.

Ulterior, după pronunţarea deciziei de arestare, Mânzu nu s-a prezentat la Poliţie şi nici nu a fost găsit acasă.

Surse din Poliţie au declarat, pentru MEDIAFAX, că Paul Mânzu a fost prins pe Şoseaua Olteniţei, de ofiţerii Direcţiei de Investigaţii Criminale, în baza unei informaţii.

Conform sursei citate, printre cele șapte persoane cercetate sub control judiciar se afla, pe lângă judecătorul Nicolae Aurelian Tomuș, de la Judecătoria Timișoara, și DJ Gino Manzotti de la DJ Project

Mai multe