«Cu 100 de lei ne-am distrat la grătar»

1 mai 2017 20:24   Național
Ultima actualizare:

”Cu un mic şi o berică, să te tot distrezi nenică! Trăiască oamenii muncii!”. Aşa strigă, că de cântat nu poate fi vorba, Mihăiţă, unul dintre miile de petrecăreţi care au ales să sărbătorească 1 Mai la un grătar pe iarba verde din preajma Capitalei. Reporterii Click! au fost să vadă cum petrec bucureştenii Ziua Oamenilor Muncii pe malul Lacului Cernica, veşnicul loc în care aceştia vin să mănânce când ies la picnic.

Ora 13.00 şi locul în care se fac grătare din Cernica îl găseşti după miros. Pentru a nu se mai întinde ca hoardele cotropitoare pe unde vor, autorităţile din localitate au creat un ţarc special pentru grătaragii. A apărut astfel, pe malul lacului, o zonă delimitată de un gard înalt. Şi cum ieri vremea a fost propice unui festin culinar, oastea gurmanzilor s-a adunat aici, cu toate cele trebuincioase satisfacerii papilelor gustative.

“Poftiţi, poftiţi, la un mic şi un coniac. Poate vreţi, palincă sau vin, avem de toate!”, ne îmbie din faţa mesei pline de calorii Nea Florea. La 70 de ani încă poate, şi poate bine. Este barosan, stă în capul mesei şi aşteaptă ca soţia şi fata să termine pregătitul mesei. Masa ne-a costat în jur de 100 de lei, fac un calcul rapid gospodinele. 

La câţiva paşi, Oprea şi Ion sunt de serviciu la pregătirea grătarului pe care au pus aşa, “doar de poftă”, cefe, aripioare, mici şi peşte. ”Pe mine nu prea m-a costat nimic pentru că am adus partea mea de la ţară”, ne spune Oprea. “Eu cred că pentru o masă cuviincioasă trebuie să scoţi din buzunar cam 100 de lei, este un calcul de bun simţ. Cel puţin noi atât am dat!”, agită convingător o furculiţă celălalt bucătar.

Razele soarelui şi bucuria aerului, vorba vine curat, l-au făcut să se dezbrace la bustul gol pe Radu. Omul este vesel, este cu familia, are de toate şi vrea să se ştie! “Noi am dat cam 150 de lei! În asta au intrat 1 kg de mici, 1 kg de pulpe, 2 kg de ceafă, suc, bere”, se aude glasul consoartei. Un altfel de grătar are Mirel. ”Am zis să o lăsăm mai uşor şi am trecut pe ciuperci la grătar!”, ne uimeşte bărbatul, privit admirativ de băiat. Accesul în cea mai cunoscută zonă de grătare din preajma Capitalei costă 5 lei, iar ieri, doar până la ora 16.00, cumpăraseră bilet peste 2.000 de oameni.

Mai multe