Cu cât va crește salariul minim din 2021. Guvernul are două variante, dar patronii se opun

13 decembrie 2020 18:27   Național
Ultima actualizare:
Content image

Sunt promisiuni că salariul minim va crește în 2021. Iar Guvernul are pe masă două variante de lucru: o sumă mai mare și una mai mică. Doar că patronii nu sunt de acord ca venitul minim să fie majorat, pentru că spun că nu vor face față să plătească lefurile angajaților.

1,6 milioane dintre angajații români, adică 1 din 4, trăiesc cu salariul minim pe economie. Ei primesc după o lună de muncă 1.346 lei, bani în mână. Cei cu studii superioare au un salariu minim net de 1.413 lei, iar cei din construcții de 1.774 lei. Guvernul ia în calcul două scenarii pentru majorarea salariului minim pe economie din 2021.

Primul arată o creștere cu 85 de lei, iar al doilea cu 58 de lei. Ambele variante țin cont de indexarea cu rata inflației și cu productivitatea muncii.

Doar că patronatele nu sunt însă de acord cu această creștere și propun înghețarea salariului minim la nivel actual. Spun că nu pot face față crizei cauzate de coronavirus și că ar fi obligați să scumpească produsele și serviciile și chiar să dea afară.

O pătrime anunță deja concedieri, potrivit unui sondaj realizat pe un eșantion de peste 2.000 de intreprinderi mici și mijocii.

Bugetarii au salarii mari

Dar cei care au afaceri mici ar accepta, totuși, o majorare de cel mult 50 de lei.

Pe de altă parte, sindicaliștii se luptă ca statul să dea în plus la salariul minim cel puțin 100 de lei.

Angajații care sunt plătiți cu salariul minim pe economie lucrează la privat, la stat îi găsim pe cei cu lefuri mari. Un sfert dintre bugetari pleacă acasă cu minimum 1.000 de euro.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/cum-se-traieste-doar-cu-salariul-minim

https://www.click.ro/news/social/salariu-de-minim-1000-de-lei-pentru-credit-la-prima-casa

Mai multe