Cu damigeana după apa sfinţită de Bobotează

6 ianuarie 2013 17:21   Național
Ultima actualizare:

Sticle şi chiar damigene zburând prin aer, ţipete şi plânsete. Aşa a început împărţirea apei sfinţite de Bobotează ieri în faţa Catedralei Patriarhale din Capitală, unde 2.000 de oameni au dus adevărate lupte pentru a pune mâna pe lichidul „minune”.

La ora 13.00, după patru ore de aşteptare pentru sfinţirea apei, în ciuda măsurilor de siguranţă luate de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi Jandarmeriei, cei prezenţi tot s-au călcat în picioare pentru a lua mai devreme agheasmă.

Peste 2.000 de oameni s-au înghesuit pentru a prinde agheasmă

Nici faptul că a fost adusă o cantitate record de apă, 12.000 de litri, fapt fără precedent în ultimii 23 de ani, nu a reuşit să mulţumească pelerinii veniţi totuşi în număr mai mic decât estimările autorităţilor. Pentru ca enoriaşii să nu se încaiere şi să dărâme cele 24 de butoaie, aceştia nu au fost lăsaţi să îşi umple singuri recipientele.

Aurelia a luat apă sfinţită cu damigeana

Acestea erau luate de elevii de la Seminarul Ortodox sau jandarmi în civil şi umplute. Dar cum mulţi dintre aceştia şi-au rezolvat propriile probleme şi au dispărut, haosul a apărut imediat şi nici măcar comandanţii dispozitivului nu au mai putut restabili ordinea.

Ca să aibă noroc, Nea Tase a dat 1 leu pe busuioc

A început o leapşă cu sticle aruncate goale dintr-o parte şi returnate tot prin azvârlire, de data aceasta pline. „Stele verzi" a văzut Aurelia Nicoară care a primit de nu se ştie unde o sticlă cu apă în cap în timp ce se chinuia să întindă unui jandarm o damigeană de sticlă pentru a fi umplută cu ageazmă.

"M-au pălit mamă dar nu mă las că am de luat apă şi pentru vecini", se lamenta bătrâna. Enoriaşii sunt aşteptaţi şi astăzi la Patriarhie cu ocazia sărbătorii Sf Ioan Botezătorul.

Click! Spune

Bătrânii spun că vremea de Bobotează o prevesteşte pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă, dacă este senin vom avea o vară frumoasă. Dacă vântul bate cu putere este semn că vor fi roade bogate, dacă va curge apă din streaşină se va face vinul bun, iar dacă pomii vor fi acoperiţi de promoroacă va fi belşug şi sănătate.

Mai multe