Culege căpşune în Anglia ca să-şi facă plantaţie la Vaslui
Are doar 26 de ani, dar ştie ce e munca, nu glumă! Paul Miron trudeşte de şapte ani la o fermă de căpşune din Anglia şi, pentru că „s-a săturat să fie slugă printre străini”, cu banii câştigaţi a început o afacere bio în satul natal din judeţul Vaslui.
Paul Miron este originar din satul Cârţibaşi, comuna Bogdăneşti, judeţul Vaslui, şi este unul dintre milioanele de români plecaţi să-şi facă un rost în străinătate. Din 2009, munceşte sezonier, cu acte în regulă, la o fermă de căpşune şi zmeură din Anglia. A îndurat multe pentru a reuşi să adune banii cu care să îşi facă un rost în casa natală. Paul Miron nu a cheltuit banii câştigaţi în străinătate ”pe lucruri fără rost”.
A adunat liră cu liră, hotărât să investească în România, să îşi facă un rost în satul natal. S-a oprit la o afacere inedită.”Când am hotărât să fac ceva cu puţinii bănuţi pe care îi câştig aici, în Anglia, am zis să îi investesc în ceva ce nu face oricine. Am ajuns să mă opresc la cătină. Nici nu e o cultură greu de întreţinut şi îmi permite, până la intrarea în rod, să mai vin la fermă în Anglia, să mai adun nişte bani”, a povestit Paul Miron pentru adevarul.ro.
În prezent, vasluianul se află în Anglia, unde munceşte până în toamnă. Se trezeşte în fiecare dimineaţă înainte de ora 4 şi munceşte până seara târziu. Le ferma unde este angajat regulile sunt foarte stricte. Programul de lucru începe dimineaţa la ora 4, până la amiază, apoi de la 15.30 până la ora 20.00. Şi asta zilnic, şase zile pe săptămână. Pe lângă programul de muncă încărcat mai sunt şi cerinţele de calitate foarte exigente. Cât timp e plecat în Anglia, de plantaţia cu cătină se ocupă tatăl lui Paul. Având în vedere că prima cultură se va recolta abia în anul 2018, bărbatul valorifică pământul cultivând, printre rândurile de cătină, fasole.