Culmea! Avem nevoie de permis pentru mopede, dar nu avem cum să-l luăm

23 ianuarie 2013 14:16   Național
Ultima actualizare:

Când au gândit noul Cod Rutier, care a intrat în vigoare pe 19 ianuarie, autorităţile nu au ţinut seama de implicaţiile pe care le vor avea deciziile lor. Altfel nu se explică cum de nu şi-au dat seama că dacă impun carnet de conducere pentru mopede, e musai să existe şi şcoli, unde să înveţi să conduci şi să dai examen. În momentul de faţă, şcolile de şoferi nu sunt autorizate să organizeze examene pentru categoriile AM, A2, A1 şi A, potrivit Autorităţii Rutiere.

Ba mai mult, nu au nici instructori şi nici scutere pe care elevii să poată învăţa. "Normele de aplicare vor apărea la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Când se va publica regulamentul vom vedea şi forma finală" , a declarat pentru Pro tv Mihai Enache, comisar-şef la Direcţia de permise.

Elevii termină liceele auto la 19 ani, dar primesc permis categoria C la 21 de ani

O altă problemă ivită după intrarea în vigoare a Codului Rutier este legată de permisele de conducere pentru profesionişti. Legea spune că poţi obţine aşa ceva doar după 21 de ani. Asta în timp ce elevii noştri termină liceele cu profil auto la 19 ani. Întrebarea este: ce fac ei încă trei ani? Mai ales că majoritatea vor să se angajeze, imediat după absolvire. Pentru că nu au voie să primească permis de conducere categoria C, nu au decât să şomeze.

Profesorii şi elevii plănuiesc totuşi să ceară introducerea unor amendamente care să le permită absolvenţilor de liceu auto să-şi ia permisul de profesionişti la 19 ani. Autorităţile se gândesc, deocamdată, să le dea voie tinerilor să conducă camioane, însă doar pe teritoriul ţării noastre.

Mai multe